Ország-világ

2021.04.27. 17:53

Megvesztegethették a vakcinagyártók az EU-biztost (videó)

Új videóval jelentkezett a Feketén-fehéren blog, Ómolnár Miklós ezúttal négymillió euró vesztegetési pénz nyomába eredt. Az elkésett, elrontott európai uniós vakcinaszerződéseket aláíró egészségügyi biztos, Stella Kyriakides vállalhatatlan korrupciós botrányba keveredhet.

Váratlanul több mint egymilliárd forint, pontosan négymillió euró jelent meg az uniós egészségügyi biztos asszony férjével közös számláján. A ciprusi sajtó máris – szó szerinti idézet – passzív vesztegetésről beszél – írja a Magyar Nemzet.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt a biztos asszony családi számláján és a botrányt elkerülendő, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni.

A lap szerint nagyon kilóg a lóláb, ugyanis az Európai Unió egészségügyi biztosának semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez. Ahogy egy ciprusi számvevőszéki jelentés máris megfogalmazta:

Stella Kyriakides sem a fizetéséből, sem más forrásokból nem lesz képes visszafizetni ezt a hatalmas összeget, vagyis egyértelműen „kamu hitelről” van szó.

Stella Kyriakides, miután lebukott, minden lehetséges módon mentegetőzni próbál. Megpróbálja elhitetni, hogy ennek a nyilvánvalóan korrupciós pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez. Próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért.

Az uniós egészségügyi biztos és családja egyébként nem először keveredik egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán, ahogy az lenni szokott, az egekbe srófolták a kezelések árát.

A rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban. Amikor már tűrhetetlenné vált a helyzet, a ciprusi parlament elé került az ügy. Minden képviselő a rákkezelések államosítása, a kezelés árának csökkentésére szavazott, kivéve egyetlen egy képviselőt. Ő ma az Európai Unió egészségügyi biztosa, a már mindenki által bírált vakcinaszerződések aláírója.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Stella Kyriakides (Reuters)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában