reakció

2021.06.05. 11:54

Peking bírálja a hongkongi nyugati konzulátusok megemlékezését a Tienanmen téri vérengzésről

A kínai külügyminisztérium hongkongi irodájának szóvivője destabilizáló szándékú ügyetlen politikai előadásnak nevezte, hogy gyertyákat gyújtottak.

Peking bírálta szombaton az Egyesült Államok és az Európai Unió hongkongi konzulátusának előző napi megemlékezését a Tienanmen téri vérengzésről, a kínai külügyminisztérium hongkongi irodájának szóvivője „destabilizáló szándékú ügyetlen politikai előadásnak” nevezte, hogy a konzulátusokon gyertyákat gyújtottak.

„Minden olyan kísérlet, amelyben Hongkongot felhasználják arra, hogy beszivárogjanak a szárazföldi Kínába vagy szabotázst hajtsanak végre ellene, túlmegy a tűréshatárunkon, teljesen elfogadhatatlan. Ismét felszólítjuk a szóban forgó országok hongkongi szerveit arra, hogy azonnal hagyjanak fel a Hongkong és általában Kína belügyeibe való beavatkozással, ne játsszanak a tűzzel” – jelentette ki a szóvivő.

Az amerikai és az európai uniós konzulátuson péntek este tettek ki égő gyertyákat az ablakokba. Az amerikai képviselet éppen Carrie Lam hongkongi kormányzó rezidenciája mellett van. A konzulátusok ráadásul a közösségi médiában közzétettek fényképeket a meggyújtott gyertyákról.

Hongkongban tavalyelőttig minden évben szabadon meg lehetett emlékezni az 1989. június 4-i pekingi vérengzésről, és nagy tömegdemonstrációk voltak, de tavaly már a rendőrség betiltotta a rendezvényeket – ennek ellenére volt még nagygyűlés a Victoria-parkban, csak szemet hunytak felette -, az idén pedig már hivatalosan betiltották ezeket, és lezárták a parkot. Több hongkongi lakos ennek ellenére tartott kis nyilvános megemlékezést: az utcán vagy lakása ablakában gyertyát gyújtott.

A pekingi Tienanmen teret 1989 áprilisában elfoglalták demokratikus változásokat követelő tüntetők. A kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg június 4-én erőszakkal kiürítette a teret. A művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában