Ország-világ

2021.06.17. 06:21

Beindult az LMBTQ-lobbi, kormányváltás esetén módosítanák a pedofiltörvényt

Nemcsak itthon, külföldön is nagy visszhangot váltott ki az Országgyűlés által kedden elfogadott pedofilellenes törvénycsomag, amelynek gyermekvédelmi intézkedéseit az LMBTQ-szervezetek és az őket támogató politikai erők a homoszexuálisok elleni célzott támadásként értelmeztek. A nemzetközi lapok súlyosan diszkriminatívnak és homofóbnak bélyegezték a törvényt, számos politikus teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a magyar LMBTQ-közösséget. Brüsszel jogi lépéseket tervez hazánk ellen.

Budapest, 2019. július 6. A 24. Budapest Pride résztvevõi gyülekeznek, közben csókflashmob a Kossuth téren 2019. július 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Országgyűlés kedden, a Jobbik támogatásával 157 igen és egy nem szavazat mellett elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Az LMBTQ-lobbi reakciója borítékolható volt, a hétfői Pride hangulatú tüntetés után hazai és nemzetközi kampány indult az általuk homofóbnak bélyegzett törvénycsomag ellen.

Jogtiprást emlegetnek

„Ha Orbán Viktor nem tudja, hogy mi a különbség egy meleg és egy pedofil között, akkor kérdezze meg Szájer Józsefet vagy pedig Kaleta Gábort” – nyilatkozta az ATV-ben az MSZP-s Gurmai Zita.

A baloldali politikusok az LMBTQ-közösséget ért jogtiprást hangsúlyozzák és azt, hogy 2022-ben kormányváltás esetén a törvényt azonnal módosítani fogják.

Schiffer András a SpiritFM-en azt mondta: a törvény a Fidesz politikai trükkje, amivel később majd támadni lehet az ellenzéket. Szerinte alkotmányellenes a pedofilellenes törvény. Kiss Noémi író feministaként többször kiállt a gyerekek szexualizálása ellen. Szerinte fontos a homoszexualitással kapcsolatos iskolai felvilágosítás. Ám az ATV-ben azt is mondta, hogy a törvény bizonyos részei kapcsán az LMBTQ-közösségen belül sincs egyetértés: „Itt van a nemváltás, aminél nagyon nagy vita van a szervezetek között, és a gendertudományban is nagyon nagy vita alakult ki. […] A nemváltásra irányuló orvosi kezeléseket minden pszichológiai vizsgálat és komoly felügyelet nélkül beengedni az iskolába, azzal nem értek egyet.”

A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország tegnap újabb tüntetést tartott a Sándor-palotánál, Áder János köztársasági elnök hivatala előtt. A hazai politikai és sajtóvisszhang mellett számos külföldi, főként liberális lap is sajátos módon számolt be a történtekről.

Torz sajtóvisszhang

A Neue Zürcher Zeitung a törvény mellett az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézetet is támadja. A svájci napilap szerint a hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát, s egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy elutasítják azt a vádat, mely szerint gerjesztenék a homofóbiát és „vallási-fundamentalista” csoportként hasznot húznának a közéleti vitából. „Mi a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartjuk kívánatosnak, és minden esetben a józan ész melletti megrendíthetetlen kiállásban hiszünk, és azért dolgozunk, hogy ellenpólust képezzünk a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben” – jelentette ki az elemző.

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos a német Spiegelben megpendítette, hogy az Európai Bizottság (EB) visszafoghatja a hazánknak járó támogatásokat, ha az Orbán-kormány utasítására valóban cenzúrázzák a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító anyagokat,

a Deutsche Welle szerint pedig az LMBTQ a legújabb első számú közellenség Orbán Viktor számára.

Az angol Daily Telegraph szerint a tilalom miatt Magyarország megint meg fog ütközni Brüsszellel, amely már aggodalmát fejezte ki a média elleni intézkedések és a jogállami elvek megsértése miatt is. A Voice of America hírportál Michael Roth német külügyi államminiszter Twitter-bejegyzésére hivatkozik, miszerint a magyar parlamenti döntés újabb súlyos diszkrimináció a nemi kisebbségekkel szemben és szembemegy mindennel, ami közös európai értéknek számít.

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője kijelentette: a törvény sérti az európai értékeket azzal, hogy a gyerekek védelme ürügyén az LMBTQ-jogokat támadják. Delbos-Corfield arra szólította fel a tagállamokat: vonják kérdőre a magyar kormányt a jövő kedden esedékes EP-meghallgatás során.

Pedofilbarát riadó

Az európai baloldalon is felkorbácsolta a kedélyeket a magyar pedofilellenes törvény – számol be róla a Magyar Nemzet. A brüsszeli LMBTQ-szervezetek és a balliberális európai parlamenti (EP) képviselők egy csoportja már kedden „minidemonstrációt” tartott az EP brüsszeli épülete előtt a jogszabály miatt. A zöldpárti Terry Reintke, a magyar kormány régi kritikusa, a melegjogok egyik uniós élharcosa kifejtette: „az Európai Bizottságnak keményen szankcionálnia kellene Magyarországot, hiszen az EP-képviselők ezt várják a testülettől”.

Az EB illetékes szóvivője tegnap rámutatott: a bizottság tisztában van a frissen elfogadott törvénnyel és annak visszhangjával. –

Részleteiben vizsgáljuk a jogszabályt – fogalmazott Christian Wigand, aki szerint az EU nagyon komolyan veszi az LMBTQ-közösséget ért egyenlőtlenségeket.

Liberális lapok újságíróinak nyomására Dana Spinant vezetőszóvivő-helyettes a sajtóértekezleten később arról beszélt: az EB nem lesz szégyenlős ismertetni a véleményét a magyar és a lengyel kormánnyal az ügyben, ám e lépéshez jogilag megalapozott érvek kellenek.

Közben Franciaország és a Benelux államok részéről is jelezték, hogy az Általános Ügyek Tanácsának jövő keddi, luxembourgi ülésén tárgyalnák a pedofiltörvényt. A tanácskozáson egyébként a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárásról lesz meghallgatás.

Didier Reynders liberális igazságügyi biztos a Twitteren méltatlankodott tegnap, amiért szerinte Magyarországon „cenzúrázzák” az LMBTQ-tartalmakat. Mint írta, a fiatalabb generációknak igenis szüksége van azokra az információkra, amelyek a modern, nyitott és sokszínű társadalmat tükrözik.

Borítókép: A 24. Budapest Pride résztvevői gyülekeznek, közben csókflashmob a Kossuth téren 2019. július 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában