A baloldal 2022-es csapdája

2022.01.04. 06:09

Gyurcsány magának a jó, Jakabnak a rossz rendőr szerepét osztotta

– Az utódlás nehézségei miatt a baloldali pártok nem tudják megpuccsolni Márki-Zay Pétert, aki viszont ambiciózus személyisége miatt nem fog visszalépni a miniszterelnök-jelöltségtől – vélekedett a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc éppen ezért üzente meg Hódmezővásárhely polgármesterének, hogy kitartanak mellette, ám ennek az az ára, hogy nem kapja meg a kért saját, hetedik frakciót. „Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel” – fogalmazott hétfői bejegyzésében a DK elnöke.

Csapdahelyzetbe került a baloldal azzal, hogy az előválasztást váratlanul, furcsa körülmények között megnyerő Márki-Zay Péter sorozatos botrányos kijelentései miatt egyelőre megállíthatatlannak tűnő lejmenetre került az összefogás.

Hódmezővásárhely polgármestere legutóbb azzal okozott általános felháborodást, hogy lényegében azt fejtegette: a Covidban elhunyt idős fideszes szavazók az ellenzék győzelmi esélyeit növelik. Mivel a közös listát kevesebb mint két hónap múlva véglegesíteniük kell, a baloldali pártoknak mindössze ennyi idejük maradt arra, hogy valamilyen módon megszabaduljanak annak vezetőjétől, jelenlegi közös miniszterelnök-jelöltjüktől, Márki-Zay Pétertől.

Ebből a csapdából csak úgy lehetne kimászni, ha Márki-Zay lemondana, ő viszont ambiciózus személyisége miatt nem fog visszalépni a miniszterelnök-jelöltségtől. Mindenképpen meg akarja méretni magát, ha már eddig eljutott függetlenül attól, hogy mi lesz az eredmény

– mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor az utódlás nehézségei miatt a baloldali pártok nem tudják megpuccsolni Hódmezővásárhely polgármesterét. Mint kifejtette: ha a hatoknak a titkos közvélemény-kutatások eredményére hivatkozva sikerülne is lemondatniuk őt, akkor is marad a kérdés, hogy ki legyen helyette.

Adja magát az előválasztás második helyezettje, Dobrev Klára. Az ő esetében viszont még a baloldali szavazók is látni fogják, hogy igaza van a Fidesznek, az egész összefogást Gyurcsány vezeti. Második lehetőség, hogy a baloldalon újra előválasztást tartanak, ami valószínűtlennek tűnik

– mondta a politológus, aki szerint Gyurcsány Ferenc hétfői bejegyzése éppen a dilemma feloldása miatt született. Ebben a DK elnöke immár nem először maximális támogatásáról biztosította közös jelöltjüket. „Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel. Lassan meg kellene érteni” – írta Gyurcsány.

A DK elnöke nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy a hat párt győzhet. Ezzel azt üzente Márki-Zaynak, hogy maradhat, vele mennek tovább, de ennek az a politikai ára, hogy mondjon le az általa kért saját, hetedik frakcióról

– mondta Kiszelly hozzátéve: ebből következően nem hét-, hanem hatfelé kell majd elosztani a közös listás helyeket, ami egyértelműen a DK-nak kedvez.

Gyurcsány már korábban világossá tette, hogy ezt a játékot mandátumra játsszák, és végül az Országgyűlés választ miniszterelnököt, amelyben a legnagyobb frakcióval rendelkező DK-nak döntő szava lesz, ha nyerne az ellenzék

– mutatott rá a politológus.

Kiszelly végül kitért arra, hogy Gyurcsány Ferenc ügyesen szervezte ki Jakab Péternek a rossz, magának pedig a jó zsaru szerepét, így míg a Jobbik elnöke nyíltan bírálja Márki-Zayt, hogy nem hozza az általa remélt új szavazókat, addig a DK elnöke támogató nyilatkozatokat tesz.

Mivel a Jobbik huszonkilenc önálló jelöltjéből várhatóan csak négyen-öten jutnak be a parlamentbe, a pártnak vagy tíz listás helyre szüksége lesz. Gyurcsány azt ígérhette Jakabnak, hogy ha fúrja kicsit Márki-Zayt, akkor a legerősebb párt elnökeként kiharcol nekik ennyi helyet a listán. Mire pedig az végül összeáll, Márki-Zay sokat kopik, Gyurcsány pedig sokat erősödik

– összegzett Kiszelly Zoltán.

Borítóképünkön Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában