Újabb két és fél évig

2022.03.25. 10:27

Meghosszabbították Charles Michel mandátumát az Európai Tanács élén

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács meghosszabbította Charles Michel elnök mandátumát a testület élén, a 2022. június 1-jétől 2024. november 30-ig tartó második két és fél éves időszakra - tájékoztatott a testület sajtóközleménye.

Michel Belgium miniszterelnöke volt 2014-től, az európai testület élére pedig 2019-ben választották meg. Elődei Herman Van Rompuy és Donald Tusk egykori belga és lengyel miniszterelnökök voltak.

Az Európai Tanács elnökeként ő irányítja a szervezet munkáját, továbbá az ő feladata az EU diplomáciai képviselete az Unión kívüli országokban.

Az Európai Tanács nem hivatalos elnöke korábban az Európai Unió Tanácsának elnökségét ellátó ország kormány- vagy államfője volt, 2009-től azonban, a lisszaboni szerződés értelmében, az elnöki pozíció fél év helyett 2 és fél év időtartamú lett, és a tagállamok vezetői maguk választanak elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában