Energiewende

2022.03.30. 16:13

Német számvevőszék: Berlin folyamatosan távolodik a klímavédelmi céloktól

A Paks II. Atomerőmű megépítést ellenző hazai baloldal példaként állítja a magyar kormány elé Németországot, ahol az atomerőművek leállításával és a megújulók erőltetett fejlesztésével úgymond garantálható az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a klímavédelmi célok elérése. Nos, ma a németek ott tartanak, hogy a fenti célokból semmi sem valósult meg náluk. A német lakossági fogyasztók és az iparvállalatok súlyos áram- és gázhiánnyal, valamint sokkoló energiaárakkal kénytelenek szembesülni.

A német Szövetségi Számvevőszék már eddig is bírálta a német klíma- és energiapolitikát. A legújabb, néhány nappal ezelőtt megjelent jelentésében azonban már kifejezetten kemény kritikát fogalmazott meg a testület: a klímavédelmi intézkedések nagyrészt hatástalanok és koordinálatlanok – írja az Origon Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Németország a jelenlegi energiapolitika mellett még jobban eltávolodik a szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céloktól. Döbbenetes, de a számvevőszék még a klímavédelem területére befolyó támogatásokat is károsnak minősíti a célok elérése szempontjából.

 

A német Szövetségi Számvevőszék elnöke, Kay Scheller az aktuális, néhány nappal ezelőtt megjelent különjelentéssel kapcsolatban kiemelte:

Németország klímavédelmi céljai veszélyben vannak. A szövetségi kormány mindeddig nem ellenőrizte megfelelően a klímavédelmi politikáját. Szinte minden klímavédelmi intézkedésből hiányoznak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó előírások.  Ezenkívül nincs áttekintés a kiadások és bevételek éghajlatra gyakorolt hatásáról a szövetségi költségvetésben.

Vagyis az Energiewende – hiába tolnak bele állami eurószázmilliárdokat – épp a klímavédelmi célok elérését nem szolgálja.

Németország 2045-ig szeretné elérni a klímasemlegességet, de 2030-ra már legalább 65 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást szeretne elérni az 1990-es bázisévhez viszonyítva. E kötelezettség teljesítése érdekében a szövetségi kormány különböző klímavédelmi programokat indított. Az aktuális számvevőszéki jelentés szerint azonban Németország az eddigi intézkedésekkel azt kockáztatja, hogy jelentősen elmulasztja a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célt. A megcélzott 65 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkenés helyett – az 1990-es bázisév alapján – csak 49 százalékot várnak. Ez 16 százalékponttal kevesebb az eredeti célnál, ezért további erőfeszítésekre van szükség. Az új szövetségi kormány nagyobb sebességet és további intézkedéseket jelentett be. 

– Ettől függetlenül meg vagyunk győződve arról, hogy ez önmagában nem lesz elég – mondta Scheller az eddigi gyenge ellenőrzésre és koordinációra utalva.

Németországban eddig nem volt megfelelő a klímavédelem ellenőrzése a következő okok miatt:

  • Számos klímavédelmi intézkedés esetében nincs előírás arra vonatkozóan, hogy mennyi üvegházhatású gáz kibocsátást kell minden esetben megtakarítani.
  • A szövetségi kormány ugyanakkor továbbra is milliárdos klímakárosító támogatásokat engedélyez, ezzel ellensúlyozva a drága klímavédelmi intézkedéseit.
  • A klímavédelem tárcaközi koordinációja nem megfelelő.
  • A szövetségi kormány klímavédelmi jelentései hiányosak és nem alkalmasak az ellenőrzésre.
  • Nincs áttekintés arról, hogy a szövetségi költségvetés kiadásai és bevételei elősegítik-e vagy akadályozzák-e a klímavédelmet, és ha igen, milyen mértékben.

A német szövetségi kormány jelenleg évente eurómilliárdokat költ a klímavédelmi programokra. Ugyanakkor ezek közül csak néhány intézkedés csökkenti ténylegesen az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

A 2030-ig szóló klímavédelmi program 96 intézkedéséből feltehetően csak 4 vezet egyáltalán jelentős kibocsátáscsökkentéshez.

Ezek főként a szénerőművi áramtermelés csökkentéséhez, illetve megszüntetésez, valamint a megújuló energiaforrások bővítéséhez kötődnek.

Mindezekre tekintettel a számvevőszék megítélése szerint minden klímavédelmi intézkedést azonnal felül kell vizsgálni. A jövőben a szövetségi kormánynak csak olyan intézkedéseket kellene finanszíroznia, amelyek kimutathatóan és gazdaságosan hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Kulcsfontosságú, hogy konkrét csökkentési célokat tűzzenek ki. Ez lehetővé teszi a célorientált szabályozást: ha a várt csökkentés nem nyilvánvaló, a szövetségi kormány módosíthatja vagy megszüntetheti a klímavédelmi intézkedést, vagy további intézkedéseket hozhat.

 

Milliárdok a klímavédelem mellett és ellene

A jelentés azt is kifogásolja, hogy a szövetségi kormány meghiúsítja a drága klímavédelmi intézkedéseit azzal, hogy továbbra is milliárdos klímakárosító támogatásokat engedélyez. 

A német pénzügyminisztérium szerint a tavalyi 16 milliárd eurós pénzügyi támogatás pozitív kapcsolatban állt a német környezetvédelmi és klímacélokkal. 

Ezzel szemben a szövetségi környezetvédelmi ügynökség 2018-ban 65 milliárd eurós támogatást minősített környezetkárosítónak, a szövetségi számvevőszék e támogatások csökkentését javasolja.

A Szövetségi Számvevőszék különösen a klímapolitika tárcaközi koordinációjában látja az előrelépés szükségességét, hiszen eddig csak az „árnyékban létezett" az úgynevezett klímakabinet. A legutóbbi törvényalkotási időszakban a klímavédelmi tevékenységet kellett volna ellenőriznie, koordinálnia, de csak egyszer ülésezett. A klímavédelem fontosságára és a cselekvési kényszerre tekintettel azonban elengedhetetlen a folyamatosan működő, szorosan összefüggő koordináció.

Ez a számvevőszéki jelentés is egyértelműen mutatja azt, hogy Németország eddigi, politikai alapú energetikai kísérletezgetése teljes kudarc és immár a német klímapolitikai intézkedéseket is súlyos kritika éri. 

A jelentés kötelező olvasmány a Paks II. Atomerőmű megépítését ellenző magyar baloldali politikusoknak, miután nyilvánvaló, hogy az atomerőművek leállítása a stabil energiaellátás veszélyeztetése mellett lehetetlenné teszi a klímacélok elérését.

Borítókép: Illusztrációfotó / dpa via AFP / Julian Stratenschulte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában