Ukrán válság

2022.03.13. 16:58

Ukrajnai háború: hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások (képek, videók)

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 18. napjáról.

Az orosz-ukrán háború legfontosabb vasárnapi eseményei

  • Minden eshetőségre felkészült a magyar honvédség
  • Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások
  • Helyreállították az áramellátást Csernobilban
  • Ungvár nem képes több menekültet befogadni
  • Lelőttek egy amerikai újságírót
  • A Kreml nem utasítja el egy Putyin-Zelenszkij-találkozó lehetőségét
  • A "mészárlás" leállítását követeli a pápa
  • Foszforbombát is bevethettek az orosz megszállók
  • Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezheti
  • Többször robbantottak vasárnapra virradóra a nyugat-ukrajnai Lvivben
  • Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak
  • Szinte egész Ukrajnában szólt hajnalban a légiriadó
  • Tüzet nyitottak az oroszok egy nem humanitárius folyosón haladó civil konvojra
  • Zelenszkij szerint Oroszország kész a párbeszédre

 

Minden eshetőségre felkészült a magyar honvédség

Szükség esetén képesek azonnal reagálni is, hogy távoltartsák a fegyveres konfliktust - írja a Mandiner.

A Magyar Honvédség katonái minden eshetőségre felkészültek és szükség esetén képesek azonnal reagálni annak érdekében, hogy Magyarországtól távol tartsák a fegyveres konfliktust, mert Magyarország nem sodródhat bele ebbe a háborúba, hiszen ez a magyar emberek érdeke"

– mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, amikor Kelet-Magyarországon szolgálatot teljesítő katonákat látogatott meg vasárnap.

Azt is mondta a Honvédelem.hu beszámolója szerint, hogy
amennyiben a helyzet tovább eszkalálódik, és ha Nyugat-Ukrajnában a háborús helyzet még közelebb kerül hazánk határaihoz, akkor újabb erőket csoportosítunk hazánk keleti területeire, hogy gondolkodjunk hazánk és a magyar emberek biztonságáról."

 

Amerikai-kínai találkozó lesz hétfőn Rómában
 

Többek között az orosz-ukrán háború hatásairól is tárgyal hétfőn Rómában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője, jelentette be vasárnap kiadott közleményében a Fehér Ház. Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy - szerintük - Kína partner az orosz félretájékoztatásban, illetve hogy az ázsiai ország segíthet Oroszországnak elkerülni a gazdasági szankciók miatti büntetést.

 

Több mint 800 embert vettek őrizetbe Oroszországban

Több orosz városban is háborúellenes tüntetést tartottak vasárnap. A hatóságok 37 városban összesen 817 embert vettek őrizetbe - írja a BBC.

 

 

Kreml: hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

Peszkov szombaton azt mondta, hogy az Ukrajnával videokapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseken az orosz delegációt, ugyanúgy, mint a fehéroroszországi személyes találkozókon, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti.


A Kreml sajtószolgálatának szombati beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy "az orosz és ukrán képviselők között az elmúlt napokban videóformátumban tárgyalássorozat" zajlott le.

 

Több mint 2100 mariupoli lakos vesztette életét az offenzíva kezdete óta

Több mint 2100 mariupoli lakos vesztette életét az orosz offenzíva kezdete óta - közölte vasárnap a dél-ukrajnai kikötőváros polgármesteri hivatala.

   "A megszállók cinikusan és szándékosan lakóépületeket, sűrűn lakott övezeteket támadnak, gyermekkórházakat és városi infrastruktúrákat rombolnak le. (.) A mai napig (vasárnapig) 2187 mariupoli lakos halt meg az orosz támadásokban" - közölte Telegram-csatornáján a polgármesteri hivatal.


A hivatal közleménye szerint a 400 ezer lakosú város az utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel, nincs áram-, és vízszolgáltatás és fűtés, szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás.


Az elmúlt napokban több kísérlet is történt, hogy humanitárius segítséget juttassanak a városba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap jelentette be, hogy 100 tonna élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert szállító konvoj van útban Mariupol felé. Irina Verascsuk miniszterelnök-helyettes az ukrán állami televíziónak adott interjúban közölte, hogy a konvojnak vasárnap ismét nem sikerült bejutnia az ostromlott városba az orosz tüzérségi támadás miatt. A gépkocsioszlop (az oroszok által elfoglalt) Bergyanszknál áll, hétfőn ismét megpróbál bejutni Mariupolba - mondta.

 

Helyreállították az áramellátást Csernobilban

Ukrajna atomenergiaügyi minisztériuma szerint helyreállították az áramellátást a csernobili atomerőműben - írja a BBC. Újra normál üzemmódban működnek a hűtőberendezések, és nincs szükség tartalék ellátásra.

Az atomerőművet az invázió első napján foglalták el az orosz csapatok. Ugyan már nincs aktív termelés az atomerőműben, de nem lehet magára hagyni, folyamatosan felügyelni kell. Az ott maradt dolgozók orosz felügyelet alatt végzik a munkájukat, a BBc úgy tudja, hogy nyugodt, de nehéz körülmények között, mivel korlátozott a hozzáférésük élelemhez és gyógyszerekhez.

 

Ungvár nem képes több menekültet befogadni

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy Kárpátalja megyeszékhelye képtelen több menekültet elszállásolni és ellátni, ezért a környező kistérségek vezetőinek közreműködését kérte a Kárpátok hágóin túlról érkező menekültáradat befogadásában.

Ungvár polgármestere üzenetében elmondta, hogy a város minden lehetséges segítséget megad a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek, de a 115 ezres városban a menekültek száma meghaladta a 30 ezret, közülük ötezer személyt teljes egészében az önkormányzat lát el. Bohdan Andrijiv elmondása szerint a többiek szállodákban, hostelekben, bérelt lakásokban, ismerősöknél, rokonoknál laknak.


Ungvár lehetőségei kimerültek, ezért "kérem a kistérségek vezetőit, segítsenek a menekültek ideiglenes elszállásolásában, vagy abban, hogy eljussanak a határra, ha el akarják hagyni az országot" - mondta a városvezető, aláhúzva, hogy mind Szlovákia, mind pedig Magyarország befogadja a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat.


Ungvár polgármestere felszólította a lakosságot, hogy takarítsák ki a tömbházak pincéit és légiriadó esetén ott keressenek menedéket. Legutóbb március 12-én, szombat hajnalban budapesti idő szerint 4 óra 30 perckor szólaltak meg a légvédelmi szirénák Kárpátalja több településén, majd két óra elteltével lefújták a riadót.


A városban a helyzet nyugodt, kijárási tilalmat egyelőre nem rendeltek el, de ajánlott, hogy 22 óra után senki se tartózkodjék az utcán, a kereskedelmi és szolgáltató egységek nyitvatartási idejét is ennek megfelelően korlátozták. A közterületeket fegyveres járőrök felügyelik. A március elsején bevezetett teljes alkoholtilalom továbbra is érvényben van Kárpátalja összes településén.

 

Nem engedik be a humanitárius konvojt Mariupolba

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint eddig 140 ezer civilt sikerült evakuálni az ukrán háborús zónákból - írja a Sky News. Ebben benne van az a több ezer ember, akiket ma menekítettek ki a kijevi régióból.

Ugyanakkor az orosz csapatok ma sem engedték be az ostromlott Mariupolba a humanitárius konvojt. Holnap újra próbálkoznak.

 

Zsoldosok és nyugati fegyverek megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Mintegy 180 külföldi zsoldos és egy nagy nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be a Lviv megyei jarovivi katonai létesítmény elleni vasárnapi orosz légicsapással kapcsolatban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A vezérőrnagy leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők folytatni fogják az Ukrajnába érkező zsoldosok megsemmisítését.


A luhanszki "népi milícia" vasárnap arról adott ki tájékoztatást, hogy az előrenyomulása során Popaszna városban, a vasút közelében a visszavonuló ukrán erők által "tömegesen" agyonlőtt polgári lakosok holttestére bukkant. Az áldozatok számát egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy az incidensnek lehetnek túlélői.

 

Nem engedik be az újságírókat Irpinybe

A Kijev melletti Irpinybe ettől kezdve nem engedik be az újságírókat, közölte Olekszandr Markuscsin, a város polgármestere, miután Brent Renaud amerikai újságíró vasárnap életét vesztette.

Ukrán katona vigyáz az evakuált civilekre Irpinyben 2022. március 13-án.
Forrás: Aris Messinis / AFP

Lelőttek egy amerikai újságírót

Lelőttek egy amerikai újságírót, miközben az ukrán-orosz háborúról tudósított – írja a Business Insider.

A közösségi médiában megosztott útlevél és sajtóigazolványt alapján

a New York Times egykori tudósítója, Brent Renaud díjnyertes dokumentumfilmes az áldozat

– tette közzé Andrij Nebitov ukrán rendőrfőnök a Facebookon. Hozzátette, hogy egy másik újságíró is súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Oroszország elismerte a Lviv melletti katonai támaszpont megtámadását

Oroszország elismerte a Lviv melletti katonai támaszpont vasárnapi megtámadását - írja a The Guardian. A Javoriv gyakorlótérhez kapcsolódik egy nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ is, és a hírek szerint külföldről érkezett fegyvereket és katonai eszközöket tároltak ott. A támadásban az orosz védelmi minisztérium szerint "nagy mennyiségű fegyver" semmisült meg és körülbelül 180 "külfödi zsoldos" halt meg. Hozzátették, hogy továbbra is támadni fogják a külföldről érkezett zsoldosokat.

 

Súlyos fenyegetést küldött az Egyesült Államok Oroszországnak

 

Súlyos fenyegetést küldött az Amerikai Egyesült Államok Oroszországnak - írja a The Guardian. Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azt nyilatkozta, hogy Oroszország „súlyos árat fog fizetni”, ha bilológiai fegyvereket vet be Ukrajnában.
A szakértő egy tévéműsorban azt is elmondta, hogy egy NATO elleni támadásra is reagálna a szövetség, akik szerint fennáll a veszélye egy vegyi fegyveres támadásnak.

 

Zelenszkij: Eddig közel 125 ezer embert menekítettek ki biztonságos folyosókon

Eddig közel 125 ezer embert menekítettek ki biztonságos folyosókon, és elindult egy humanitárius konvoj az ostromlott dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol felé is, ahol 400 ezer lakos rekedt - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap egy videófelvételen.

Mindent megteszünk, hogy szembeszálljunk a megszállókkal, akik még azt is megakadályozzák, hogy ortodox papok kísérjék el az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányt. Ukrajna 100 tonnányi közszükségleti cikket küld az állampolgárainak
- mondta az államfő.

 

Ma éjfélkor leáll az Instagram Oroszországban

Éjfél után nem fog működni az Instagram Oroszországban.

 

A Kreml nem utasítja el egy Putyin-Zelenszkij-találkozó lehetőségét

Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Peszkov Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította, hogy Putyin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetések során azt mondta, hogy nem ellenzi a Zelenszkijjel történő találkozót.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatban úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó, ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt. Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette ebben a lehetséges minőségben.

 

A "mészárlás" leállítását követeli a pápa

Az ukrajnai "mészárlás" és az "elfogadhatatlan fegyveres támadás" leállítását követelte vasárnap a pápa.

Az Úrangyala-imádság után mondott beszédében Ferenc pápa elítélte a "gyermekek és civilek legyilkolása jelentette barbárságot".


"Fivéreim és nővéreim. Most imádkoztunk Szűz Máriához. Ezen a héten a város, amely a nevét viseli, az Ukrajnát elpusztító kegyetlen háború vértanúja lett" - mondta a pápa a Szent Péter téren az áldását váró ezrek előtt Mariupol azovi-tengeri városra utalva. A pápai palota ablakából szólva az egyházfő kijelentette: "A gyermekek, ártatlanok és védtelen civilek barbár legyilkolásának nincs semmilyen stratégiai értelme. Az elfogadhatatlan fegyveres agressziót egyszerűen le kell állítani, mielőtt temetővé változtatja a városokat".


A pápa az elmúlt napokban számos alkalommal szólt a konfliktusról, és szólított fel a harcok beszüntetésére.


"Fájdalommal a szívemben csatlakozom a hétköznapi emberekhez, akik a háború végéért könyörögnek. Az Isten nevében, hallgassátok meg a szenvedők kiáltását, kérlek benneteket: állítsátok le a harcot és a bombázást, hogy a humanitárius folyosók hatékonyak és biztonságosak legyenek" - kérte vasárnap a pápa. "Állítsátok le ezt a tömeggyilkosságot" - tette hozzá.
 

Légibomba maradványaira bukkantak a Zágrábban lezuhant drónon

A szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg annak a drónnak a roncsai között, amely lezuhant Zágrábban - közölte Mario Banozic védelmi miniszter vasárnap.

A tárcavezető kiemelte: robbanószerkezet nyomaira, légibomba darabjaira bukkantak annak a csütörtök este lezuhant pilóta nélküli repülőgépnek a roncsai között, amelyet a becsapódás helyszínén, háromméteres kráterből emeltek ki. Banozic szerint nem felderítő repülőgépről van szó.


"Az elemzés után meg tudjuk mondani, mi volt a küldetése. A bombát repülőgépeken használják" - mondta a miniszter. Hozzátette: a repülőszerkezet szovjet gyártmányú, de még mindig kérdéses, orosz vagy ukrán oldalról érkezett-e. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána. Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. "Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón" - húzta alá Banozic.

 

Foszforbombát is bevetettek az orosz megszállók

Ukrán tisztségviselők azt állították vasárnap, hogy a megszálló orosz hadsereg foszforbombát is bevetett Luhanszk régióban, ami tilos nemzetközi egyezmények szerint, ezenkívül a Szvjatohirszk kolostor elleni éjszakai légicsapásban körülbelül 30 ember megsebesült.

Azt, hogy foszforbombát vetettek be az orosz harci gépek, Olekszij Bilocsickij, a popasznai rendőrség vezetője állította, majd ugyanezt mondta Ljudmila Deniszova ukrajnai emberi jogi ombudsman. Az ombudsman egy fényképet is megosztott a Reuters hírügynökséggel a bomba hatásával kapcsolatban, de hozzátette, hogy egyelőre nincs bizonyítékuk. Viszont ha beigazolódik a gyanú, akkor az háborús bűncselekménynek számít.

Popaszna, amelynek területén a rendőrfőnök szerint becsapódtak ezek a bombák, mintegy száz kilométerre van Luhanszktól nyugatra. Bilocsickij

Többször robbantottak vasárnapra virradóra Lvivben

A nyugat-ukrajnai városban sajtójelentések szerint több rakéta csapódott be.

A robbanásokat Lengyelországban is hallani lehetett a dpa német hírügynökség lengyel-ukrán határon található Przemyslben lévő egyik tudósítója szerint.

A Lviv elleni támadást a város polgármestere, Andrij Szadovij is megerősítette. A Facebookon arról írt, még nem tudják, van-e áldozata a támadásnak és milyen mértékű károkat okoztak a rakéták.

A helyi hatóságok pedig megerősítve korábbi sajtójelentéseket közölték, hogy orosz légitámadás ért egy katonai gyakorlóteret vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv, vagyis Lemberg város közelében. Ez eddig a legnyugatibb célpont Oroszország Ukrajna elleni háborújában

A Javoriv gyakorlóteret, amelyhez kapcsolódik egy nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, 8 rakétatalálat érte a lvivi közigazgatási vezetés közleménye szerint.

35 halottja és 134 sebesültje van a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnapi reggeli orosz légitámadásnak

– mondta Lviv régió kormányzója, aki szerint Oroszország 30 rakétát lőtt ki a javorivi katonai létesítményre.

A Lvivtől 120 kilométerrel délkeletre fekvő Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv közölte, hogy a város repülőterét is légicsapás érte vasárnap hajnalban.

Volodimnir Zelenszkij ukrán elnök azt állította vasárnap hajnali videoüzenetében, hogy Oroszország újabb szakadár köztársaságokat, álköztársaságokat akar létrehozni az országban. Óva intette ezeket a területek, köztük a déli Herszon közigazgatási vezetését és lakosságát, hogy a már elszakadt Donyeck és Luhanszk sorsára jussanak.

A megszállók zsarolják a helyi vezetőket, nyomást gyakorolnak a képviselő-testületi tagokra, megpróbálnak lefizetni embereket

– állította Zelenszkij.

Szinte egész Ukrajnában szólt hajnalban a légiriadó

Magyar idő szerint a szirénázás hajnali 3 óra körül kezdődött. Több várost is támadás ért Luhanszk megyében, az ukrán katasztrófavédelmi hivatal szerint Ukrajna szinte minden régiójában lövöldözéseket hallottak vasárnap hajnalban.

Az orosz hadsereg hadműveleteket folytat a Harkovhoz közeli Izjum városánál és megpróbált Szlovjanszk irányába előretörni. Legalább 3 városból robbanásokat jelentettek. Többen is megsebesültek, őket kórházba vitték.

Zelenszkij szerint Oroszország kész a párbeszédre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint elmozdulás jelei láthatók az orosz tárgyalási pozícióban a makacs ukrán katonai ellenállás nyomán.

Most elkezdtek valamiről beszélni, s nem egyszerűen ultimátumokat támasztani

– mondta az ukrán elnök szombaton újságíróknak nyilatkozva.

A 44 éves politikus úgy fogalmazott, hogy elégedett azzal, hogy több mint két éve után Moszkva végre kész a párbeszédre. Ugyanakkor kifogásolta Ukrajna nyugati partnereinek elégtelen bevonását a tárgyalásokba. A biztonsági garanciákra tekintettel Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna egy ilyen véres háborút követően többé nem bízhat Oroszországban. Zelenszkij beszámolt arról is, hogy szombaton beszélt Naftali Bennettel az ukrán-orosz béketárgyalások kilátásairól. Egyben az izraeli kormányfő közbenjárását kérte Melitopol polgármesterének kiszabadítása érdekében, akit állítólag orosz csapatok ejtettek foglyul.

Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök is tárgyalt Naftali Bennettel, aki személyesen is felkereste az orosz elnököt Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök már pénteken pozitív fejleményekről beszélt a gyakorlatilag napi szinten tartott béketárgyalásokról. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a megbeszéléseket újabban online formátumban tartják, amit az ukrán fél megerősített.

Borítókép: egy orosz támadásban súlyosan megrongálódott ortodox templom Malinban 2022. március 12-én (MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában