Embargós csomag

2022.05.28. 15:40

A Politico szerint enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Úgy tűnik, közeledhet a realitásokhoz a hatodik uniós szankciós csomag.

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, ami a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között.Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját. A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor „gazdasági atombombának” nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről – szemlézte a cikket a Mandiner.

A Politico azt írja:

végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának tilalmával, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek, például Deutsch Tamás nyilatkozata, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat − szemlézett a Mandiner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában