EP-vita

2022.11.21. 23:05

Deutsch Tamás: az európai baloldal büntetni akar mindenkit, aki nem ért egyet velük

Az európai baloldal a magyar baloldallal azon dolgozik, hogy Magyarország egyetlen fillér uniós támogatást se kapjon – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban hétfőn.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Deutsch Tamás delegációvezető, az Európai Parlament plenáris ülésének a feltételességi rendelet és a helyreállítási alap forrásainak lehívását lehetővé tévő magyar terv értékeléséről folytatott vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, az európai baloldal a felsőbbrendűség-tudattól vezérelve fenyeget, büntetni akar mindenkit, aki nem ért egyet velük.

Kijelentette: az EP baloldali képviselői a világjárvány, a gazdasági válság, az orosz–ukrán háború, az energiaválság, az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a következtében elszabadult energiaárak idején is újra Magyarországot támadja és mondja el hazug vádjait.

Közölte továbbá, a vita során mindhárom magyar baloldali EP-képviselő, Cseh Katalin (Momentum Mozgalom), Molnár Csaba (Demokratikus Koalíció, DK), valamint Ujhelyi István szocialista politikus úgy szólaltak fel, ahogy egy „külföldről finanszírozott”, „megvett” képviselő beszél. Céljuk, hogy Magyarország ne kapjon egyetlen uniós fillért sem – szögezte le.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, a vita az eddigi tapasztalatokat megerősítette: ha patrióta, nemzeti, kereszténydemokrata, konzervatív értékeket valló kormány kap felhatalmazást a polgárok szabad akaratából, az (a baloldal szerint) a jogállamisággal nem összeegyeztethető. A demokratikus és jogállami értékek elleni legdurvább, az európai együttműködés aláásása szempontjából a legkomolyabb veszélyt az európai baloldal jelenti – húzta alá.

Közölte továbbá, az Európai Bizottság és a magyar kormány között jó eséllyel megállapodás jön létre a Magyarországot illető, de eddig politikai okokból visszatartott uniós források folyósításáról. Már a következő hetekben olyan brüsszeli döntések születhetnek, amelyek lehetővé tehetik, hogy a jog szerint neki járó forrásokhoz Magyarország hozzájuthat – tette hozzá a delegációvezető.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője azt hangsúlyozta: az EP vitája nem a jogállamiságról szólt. A baloldali EP-képviselők azt akarják, hogy ne szülessen megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között az uniós forrásokról. Nem akarják, hogy a magyar emberekhez uniós források jussanak. A baloldali EP-képviselők azért támadják Magyarországot, mert keresztény konzervatív, a hagyományokat és az önállóságot védő, nemzeti kormánya van – jelentette ki.

Kiemelte ugyanakkor, a magyar kormány és a brüsszeli testület sikeres, eredményes és előremutató tárgyalást folytatott, amelynek eredményeképpen a megállapodás „gyakorlatilag készen van”. A magyar országgyűlés számos törvénymódosítás által elfogadta azokat a kereteket, melyek a megállapodás részét képezik – mondta. Hidvéghi Balázs végezetül reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti megállapodás elég stabil alap lesz ahhoz, hogy az uniós források a jövő évtől a Magyarországra érkezzenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában