Jelentkezni február 15-ig lehet

2023.01.23. 12:52

Újra megjelent a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázati felhívása

Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. január 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot 2019 óta az északi féltekétől eltérő időpontban - a tanévhez igazítva -, külön hirdetik meg, és a kiutazást is ehhez igazítják.   

Azt mutatták a tapasztalatok, hogy a program szempontjából jobb az az időszak, amikor a gyermekek iskolába járnak - mutatott rá.   

A jelentkezéseket tematikus feladatkörök szerint lehet benyújtani, így cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás) témákban, valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása (kultúra- és rendezvényszervezés, marketing és adminisztratív feladatok ellátása, webszerkesztés, pályázatírás, kommunikáció- és médiatevékenység, kiadványszerkesztés, könyvtárrendezés és hagyatékgondozás). Arra különösen odafigyelnek, hogy a médiatevékenységet megerősítsék - jelezte az államtitkár. 

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló új pályázati felhívásáról a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. január 23-án
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A pályázóktól csak a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlások fogadhatók el. 

A benyújtás kizárólag elektronikus úton lehetséges a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető a www.korosiprogram.hu oldalon. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázat benyújtásának határideje 2023. február 15-e.   

A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és, új helyszínként, Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.   

A külföldi programszakasz 2023. április 1-jétől november 30-ig tart. 

Potápi Árpád János emlékeztetett: a déli féltekén a program utoljára 2020-ban valósulhatott meg, a járvány idején az északi és a déli féltekén is szünetelt, de folyamatos volt a kapcsolattartás a fogadószervezetekkel.   

Az eredményeket értékelve kiemelte, hogy több helyszínen lendületet kapott, Mendozában (Argentína) pedig elindult a magyar nyelvoktatás.   

"Számos diaszpórában élő nemzettársunk" állampolgárságát sikerült megállapítani, kedvezményesen honosítani. Trianon 100. évfordulóján online megemlékezéseket szerveztek, közös videót készítettek; 200 oldalnyi tanári segédanyagot állítottak össze néprajzi tananyagból, Buenos Airesben elindult a közösség hírlapja, Córdobában pedig megtervezték az indulását - sorolta az eredményeket.   

Elmondta, azt látják, hogy leginkább hagyományőrzés megvalósításához keresnek ösztöndíjasokat a fogadószervezetek.   

Az államtitkár felidézte, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult, majd folyamatosan bővült. Eddig már összesen 710 ösztöndíjas segítette a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját, több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek is - összegzett.   

Potápi Árpád János kijelentette: a program segítségével nemcsak a magyar szervezetek kaptak nagyon sokat, hanem az ösztöndíjasok is legalább ennyit kaptak magyarságélményben, hazaszeretetben, "egy életre megfertőződtek nemzetpolitikával, nemzeti érzésekkel".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában