B. Zsolt szexbotránya

2023.02.22. 19:44

Így szigorodhat a gyermekvédelem a szakértő szerint

Többféle jogi szigorítás is jöhet a gyermekek magasabb fokú védelme érdekében az Alapjogokért Központ elemzője szerint. Szikra Levente úgy véli, lehetséges irány az életkori határok emelése és a különleges elkövetői kör meghatározása.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A szakember a Mandinernek nyilatkozott a gyermekvédelem lehetséges szigorításáról, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök tett utalást évértékelő beszédében

Szikra Levente hangsúlyozta, hogy 

a pedofília a bűncselekmények közül is a legvisszataszítóbbak közé tartozik, hiszen életre szóló sérüléseket okozhat a kiskorú áldozat számára. 

A sajtóban a napokban megjelent, az általános iskolai pedagógiai asszisztens ügye kapcsán a problémát az jelenti, hogy 14 év feletti – a büntetőjog fogalomrendszerében fiatalkorúnak hívott – személlyel főszabály szerint valóban nem büntetendő a szexuális kapcsolat.

Ez alól, mint mondta, egy kivétel van, a szexuális visszaélés egyik különleges esete: 

ha az elkövető 18 év feletti, a sértett pedig 14 és 18 év közötti, és köztük olyan hatalmi vagy befolyási viszony van, amellyel az elkövető visszaél.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján azonban még nem tudjuk, hogy ilyen körülmény fennállt-e – tette hozzá Szikra Levente.

Az elemző leszögezte: ugyanakkor biztos, hogy erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, ami történt, és helyes lenne, ha a jogalkotó reagálna erre.

Szikra Levente szerint két oldalról is meg lehet közelíteni a kérdést, a megoldások pedig nem zárják ki egymást, azaz akár egyszerre is megvalósíthatóak.

Mint mondta: 

  • Az egyik lehetséges irány az áldozatok védelme irányából közelítve az életkori határok emelése – például a főszabály esetén 16 évre a mostani 14-ről. Ez kibővítené a törvény által védett fiatalkorúak körét.
  • Az elkövetők irányából közelítve elképzelhető olyan megoldás is, hogy különleges elkövetői kört határoz meg a jogalkotó. Ez nem lenne példa nélküli változtatás, hiszen ilyen, különleges elkövetői köröket más ügyek kapcsán már több helyen ismer a büntető törvénykönyv – jegyezte meg.
  • A gyermekek védelme érdekében jó megoldás lehetne, ha minden olyan foglalkozást gyakorló személy, aki 18 év alattiakkal bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban van (például pedagógus, pedagógiai asszisztens, edző stb.) ebbe a különleges elkövetői körbe tartozna, azaz számukra tilos lenne 18 év alattiakkal szexuális kapcsolatot létesíteni.

Ez a megoldás tehát, mint írják, annyiban lenne más a most hatályos rendelkezésekhez képest, hogy nem csak a felnőtt befolyása alá tartozó kiskorúakat védené, hanem az ilyen felnőttektől mindegyiküket, továbbá kivenné a hatalmi viszonnyal való visszaélést, mint feltételt. Így például a mostani eset is már biztosan büntetendő lenne.

A pedagógusok esetén az elemző szerint természetesen a szabadságvesztés mellett a foglalkozástól eltiltás büntetése is szóba kerülhet ilyen esetekben. E körben 

lehetséges lenne kötelezően előírni, hogy aki pedofil bűncselekményt követ el, azt a bíróság tiltsa el minden olyan foglalkozástól, ahol 18 év alattiakkal hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában