Támadás

2023.08.04. 18:29

A volt szlovák külügyminiszter ismét bírálta Orbán Viktor politikáját

Rastislav Kácer szerint a környező országoknak nemzetbiztonsági kockázatot jelent a magyar kormányfő.

MW

Rastislav Kacer volt szlovák külügyminiszter

Forrás: AFP

Fotó: Andrei PUNGOVSCHI

Egy nemrég megjelent interjúban Rastislav Kácer volt szlovák külügyminiszter Magyarország külpolitikájáról és Orbán Viktornak az elszakított területekkel kapcsolatos kijelentéseiről nyilatkozott. A korábbi tárcavezető szerint az orosz elnök nagyon hasonló érvek alapján támadta meg Ukrajnát, mint amilyeneket Orbán Viktor és a „hozzá hasonló nacionalisták és irredenták” évek óta terjesztenek. − Itt nem vesszük észre, kevéssé figyelik, a média kevés figyelmet fordít rá. A diplomácia felfigyel rá, csak nem akarunk nyilvánosan konfrontálódni , mindig is csendben kezeltük a dolgokat – mondta az interjúban Kácer, 

aki Orbán Viktor politikáját és kormányzását fenyegetésnek nevezte, Vlagyimir Putyinéhoz hasonlította, és biztonsági kockázatnak minősítette a környező országokra nézve.

Az egykori külügyminiszter szerint a szlovák belpolitikában egy veszélyes „koktél” van kialakulóban, a szlovák politika nagy része ugyanis a magyar miniszterelnökkel és az orosz elnökkel egyaránt szimpatizál.

Rastislav Kácer Magyarországot olyan országként írta le, amelynek vezetése már az ukrajnai háború kitörése előtt is állandóan Moszkvába járt, és azokat az érveket használta, amelyeket a Kreml propaganda-gépezete szokott.

A volt külügyminiszter rámutatott a V4-eken belüli problémás együttműködésre is Magyarországgal, ahol szerinte Magyarország politikailag távol áll a többi V4-országtól, egy miniszteri vitában V3 plusz 1 formátumnak nevezve azt.

Magyarország helyzetét is értékelte a bukott külügyminiszter, akinek a véleménye szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter elszigetelődött. Kácer szerint Orbán Viktor az EU összeomlására számít, nem hisz az európai integráció jövőjében, és egy alternatív forgatókönyvre is készül.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában