Határokon túl

2023.09.02. 20:02

Szili Katalin: a testvérvárosi kapcsolatok a polgári diplomácia eszközével is segítenek

A testvérvárosi hálózatba bekapcsolódott települések a polgári diplomácia eszközével is erősítik Európa vérkeringését, aktivitását – mondta Szili Katalin miniszterelnöki tanácsadó szombaton a majki Kamalduli Remeteségben, ahol aláírták az Oroszlány és a franciaországi Yerres együttműködéséről szóló megállapodást.

MW

Lazók Zoltán (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, OLPK), Oroszlány polgármestere (b) és Olivier Clodong, a franciországi Yerres polgármestere mutatják a dokumentumot, miután testvérvárosi együttműködéséről szóló megállapodást írtak alá a majki Kamalduli Remeteségben 2023. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Szili Katalin kiemelte: Európában a testvértelepülési kapcsolatok teremtik meg a kontinens európai polgárokhoz legközelebb álló hálózatát, ez az együttműködés 1984-ben kapott különös lendületet.

Ma már csaknem 14 ezerre tehető Európában a hálózatban részt vevő települések száma

 – tette hozzá.

Lazók Zoltán (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, OLPK) köszöntőjében úgy fogalmazott:

A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy valahol találkozzunk.

Hozzátette: az az Európa, amit ismerünk és szeretünk, nem jöhetett volna létre az ilyen típusú kapcsolatok nélkül. A sok kis együttműködés mind-mind letéteményese annak a világnak, amiben mindannyian otthon érezzük magunkat.

CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; SZILI Katalin; LAZÓK Zoltán
Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond Oroszlány és a franciaországi Yerres települések testvérvárosi együttműködéséről szóló megállapodás ünnepélyes aláírásán a majki Kamalduli Remeteségben 2023. szeptember 2-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Olivier Clodong, Yerres polgármestere felidézte: Oroszlányt és Yerrest a kamalduli szerzetesek jelenléte kapcsolta össze. 

A Yerresből érkezett látogatók a majki Kamalduli Remeteséget felkeresve vették fel a kapcsolatot Oroszlány önkormányzatával, ezzel a találkozással kezdődött a testvérvárosi kapcsolat aláírásáig vezető eseménysor.

Yerres harmincezer lakosú város Párizs közelében. A városban élénken őrzik Rákóczi Ferenc emlékét, minden évben tartanak Rákóczi-napot, a településen tér és utca is őrzi a fejedelem emlékét. Tiszteletére Yerres városa – korábbi nevén Grosbois – magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben itt helyezték el a fejedelem bronzba öntött arcmását is.

CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; SZILI Katalin; LAZÓK Zoltán
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó (b2), Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j2), Olivier Clodong, a franciországi Yerres polgármestere (j) és Lazók Zoltán (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, OLPK), Oroszlány polgármestere koccint, miutána a két városvezető testvérvárosi együttműködéséről szóló megállapodást írt alá a majki Kamalduli Remeteségben 2023. szeptember 2-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az oroszlányi Rákóczi Szövetség 2009 óta ápol kapcsolatot a Párizsi Magyar Ház Egyesülettel, valamint a Párizsi Magyar Katolikus Misszióval, közreműködésükkel rendszeresen részt vesznek a yerresi megemlékezésen.

Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukása után Yerres-ben, a kamalduli szerzeteseknél talált menedéket, 1715 és 1717 között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét. Halála után a szíve a rendházba került, az ereklyének a francia polgárháborúban nyoma veszett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában