Védelem

2023.10.26. 19:08

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszer két alegységét Győrben, a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában csütörtökön.

MW

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az átadáson elmondta, a magyar honvédség a legmodernebb technológiát képviselő földi telepítésű légvédelmi rakétarendszer birtokába került, mellyel 

nagy magasságú és közepes hatótávolságú oltalmat képes nyújtani. 

A miniszter hozzátette: a 12 másik országban is alkalmazott rendszer legnagyobb erőssége, hogy irányító állomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé. 

A NATO államokban rendkívül elterjedt, kiváló amerikai gyártmányú AMRAAM rakétákkal működik, melyeket a Gripen harci repülőgépek is használnak

 - mondta. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy tavaly megkezdte működését az Airbustól beszerzett a Multifunkcionális Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ, a SAMOC. 

Folyamatban van az izraeli LM 20-84-es multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása, amely a közismert izraeli Vaskupola rendszer "szemeit" képviseli 

- tette hozzá. 

A fegyverrendszert gyártó norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke, Kyrre Lohne elmondta, három év telt el a szerződés aláírása óta, ami rekordidőnek számít. 

Hozzátette,

 Magyarország az első NATO-ország, mely a NASAMS megnövelt hatótávolságú AMRAAM rakétáit alkalmazza.

 A beszerzésben a magyar és a norvég kormány mellett az amerikai kormány is részt vett a Raytheon céggel együttműködve. 

A gyártó 2024 nyaráig további négy NASAMS alegységet, valamint egy kisebb tartalék alegység technikai eszközeit szállítja le - írták az átadáson kiosztott sajtóanyagban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában