Az Igazság órája

2023.11.11. 10:05

A jövőnk múlik azon, hogy milyen választ adunk ezekre a kérdésekre (videó)

Lesz-e itthon gáz, épül-e mini-Gáza Budapesten, beengedjük-e az olcsó, de egészségtelen gabonát?

MW

Ismét Nemzeti Konzultációt szervez a kormány

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kormány olyan kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a Nemzeti Konzultáción, amelyek a „mi bőrünkre mennek ki”, a jövőnk múlik azon, hogy milyen választ adunk rájuk

 – hangsúlyozta Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Ilyen például az, hogy lesz-e idehaza gáz és milyen áron; lesz-e kötelező migránsbetelepítés, mini-Gáza Budapest közepén; vagy Ukrajna ügye, az ukrán gabona kérdése. Ezt nagyon olcsón meg lehet venni, csak nem biztos, hogy érdemes elfogyasztani, ha szeretnénk hosszú ideig élni – sorolta. 

A vezető elemző emlékeztett arra: nagyon komoly kérdés az energiabiztonság kérdése is Európában. Kifejtette: az elmúlt télen sokkal többen haltak meg Európában (Németországban és más országokban) a hideg következtében, mint a koronavírus-járványban. 

Sokan egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy kifűtsék a lakásukat. Ez egy olyan probléma, ami tényleg a létbiztonságot érinti – hangsúlyozta.

Cseh Tamás, Az Alapjogokért Központ energiapolitikai tanácsadója a magyarországi zöld forradalom kapcsán elmondta: 

a világ az elektromos autók gyártása felé indult el. Nem véletlen, hogy Németország és Franciaország is saját magához szeretné ezeket az üzemeket és az akkumulátorok gyártást telepíteni.

Hangsúlyozta, hatalmas lehetőség előtt állunk, amely kihívás is az ország számára. Komoly cégekről van szó komoly szándékkal, meg kell felelni nekik – fejtette ki. Az energiapolitikai tanácsadó szerint, akik ellenzik az elektromos autók vagy akkumulátorok gyártását, azok három szempontból nem veszik figyelembe a tényeket: 

stratégiai, gazdasági és klímavédelmi nézőpontból.

Stratégiailag ez a jövő, a világ ebbe az irányba megy. Gazdaságpolitikai szempontból azt kell látni, hogy ha Németországnak és Franciaországnak, Európa nyugati felének fontosak ezek a szektorok és szeretnék ezeket fejleszteni, akkor mi miért nem? 

A klímavédelem szempontjából pedig a zöld átmenetben az igazi lemaradás a közlekedésben van 

– érvelt Cseh Tamás.

A műsort itt nézhetik, hallgathatják meg: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában