Szorul a hurok

2023.11.13. 11:35

Az ügyészség megerősítette: a házkutatás során bizonyítékokat foglaltak le Karácsony bizalmasánál

A főpolgármester bizalmasának, Tordai Csaba ügyvédi irodájában a NAV a 99 Mozgalom homályos pénzügyei miatt kutakodott.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Fotó: Máté Krisztián

Hétfőn délelőtt az ügyészség megerősítette a Magyar Nemzetnek, hogy házkutatás történt egy ügyvédi irodában:

„a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény (Be.) alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál. A felderítési szakaszban lévő nyomozás érdekeire tekintettel, az ügyben további tájékoztatás jelenleg nem adható” – írta a főügyészség.

Emlékezetes, az egész botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A NAV mindezek miatt költségvetési csalás, pénzmosás, illetve az OTP feljelentése alapján hamis magánokirat felhasználása miatt is eljárást indított.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában