Fontos szereplők

2023.12.29. 10:15

A háttérhatalom emberei: Charles Gati

A Magyar Nemzet cikksorozatban mutatja be a háttérhatalom arcait. Harmadikként Charles Gatit, az Action for Democracy (A4D) tanácsadói testületi tagját ismerthetik meg az olvasók, aki a 2010-es kormányváltás óta a Fidesz-kormányzás kérlelhetetlen ellenzője, és a holokauszttal, valamint a kommunizmussal indokolta az A4D támogatását.

MW

Charles Gati

Forrás: Facebook

Az 1950-es években egy Gáti Károly nevű gyakornok fiatalember a Magyar Nemzetnél és más lapokban publikálva még reménykedhetett egy szebb kommunista jövőben – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A legnagyobbak jó példáját követve alakítja ki a szovjet ifjúsági filmművészet sajátos arcát

– írta például elismerően Vaszilij Zsuravljev A vitorlás titka című mozijáról. Egy várpalotai népfrontbizottsági ülés után pedig annak a reményének adott hangot,

a többnyire jószándékú, de passzív embereket kellene a népfrontnak a népi demokrácia eszméihez közelhoznia

– idézi fel a lap.

Hogy végül közelhozta-e, azt az újdondász nem várta meg, ugyanis az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokban telepedett le, és Charles Gatiként, az ismert politológusként ma is ott él.

A 90. életévét taposó Gati ma másokkal, köztük a szintén magyar származású Kati Martonnal és Francis Fukuyama világhírű politikai filozófussal együtt jelenleg az amerikai székhelyű Action for Democracy (A4D) tanácsadó testületének tagja. 

Ez a Korányi Dávid vezette szervezet beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – amit a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítéltek –, ahogyan az idei lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzéki erőket támogatta. Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd itthon számítani. 

A Magyar Nemzet megjegyzi: 

Gati a 2010-es kormányváltás óta a Fidesz-kormányzás kérlelhetetlen ellenzője, aki a balliberális médiában, illetve a Soros György alapította magánegyetemen, a CEU-n is szívesen elmondja véleményét, a Népszavában pedig – vélhetően annak vezetésével ápolt jó személyes kapcsolata révén is – Washingtoni napló címmel saját rovatot is kapott.  

Ám nem mindenkinek nyilatkozik.

A CEU-n tavaly szeptemberben a mai Magyarországról szólva a Horthy-rendszerrel, illetve Rákosi Mátyás kommunista diktátor Amerika-ellenességével vont párhuzamot, majd amikor a közmédia riportere az Action for Democracy finanszírozásáról kérdezte, keresetlenül lerázta őt

A Magyar Nemzet arra kereste a választ, vajon miért támogat egy Budapesten született amerikai magyar egy homályos külföldi finanszírozású szervezetet a többször is demokratikusan újraválasztott magyar kormány ellenében?   

A lap részletes elemzése ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában