Ünnepség

2024.01.11. 21:08

Gulyás Gergely: Mór az egyik leglátványosabban fejlődő város Magyarországon

Az elmúlt évtizedek gondos tervezése és előrelátása megadta a lehetőséget arra, hogy ma Mór az egyik leglátványosabban fejlődő város legyen Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fejér vármegyei település várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki díszünnepségen.

MW

Mór várossá avatásának 40. évfordulóját ünnepelték

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a helyben élők kemény munkájának köszönhetően Mór 1984-ben nem csupán térségi központként, de városként is elismertetett, s ezzel a 100. magyar település lett, amely ezzel a címmel büszkélkedhet.

Rámutatott arra, hogy Mór nem csupán a városi rangot vállalta négy évtizeddel ezelőtt, de mindazt a felelősséget is, amely együtt jár ezzel: napjainkban nemcsak a városban élő közel 14 ezer polgárnak, hanem a térség 13 településén lévő, nagyjából 35 ezer embernek is szolgáltatóközpontja.

Gulyás Gergely elmondta, hogy

 az elmúlt bő egy évtized sok mindent jelentett: iskolaépítést, a városközpont megújítását, közlekedésfejlesztést, kerékpárút-építést, energetikai korszerűsítéseket, turisztikai beruházásokat és barnamezős területek helyrehozatalát is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mostani nehéz időkben "Mór egy biztos pont a megyében, sőt az országban is", és minden esélye megvan arra, hogy folytassa azt a gyarapodó pályát, amelyet négy évtizeddel ezelőtt megkezdett.

Törő Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a város pénzügyminisztert és háromszoros miniszterelnököt adott az országnak Wekerle Sándor személyében, de a tudomány terén sincs szégyellnivalójuk a móriaknak, hiszen a modern állatorvos-tudomány megalapozója, a Kossuth-díjjal kitüntetett Zimmermann Ágoston vagy

 az idei Nobel-díjas professzor, Krausz Ferenc is a város szülötte.

Schmidt Ferenc (MSZP) nyugalmazott polgármester, a város díszpolgára arról beszélt, hogy a település fennállása óta - az élet minden területét beleértve - nem történt akkora változás, mint az elmúlt évtizedekben. Felidézte, hogy a kilencvenes évek elejét az útkeresés, a jelentős munkanélküliség jellemezte; ebből a

 kiutat az ipari park létesítése jelentette, amelybe elsősorban német autóipari cégek települtek, s csaknem nyolcezer új munkahelyet hoztak létre.

Fenyves Péter (Fidesz-KDNP) polgármester megerősítette, hogy a várossá nyilvánítás utáni első húsz évben a városvezetések és a képviselő-testületek helyes döntései a fokozatos fejlődést szolgálták, és szilárd alapokat teremtettek a további gyarapodáshoz. A következő húsz évben az európai uniós és magyarországi források felhasználásával újabb nagy lépéseket tett a város, így egy megszépült, megfiatalodott Mór fogadja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában