Ukrán válság

2024.01.27. 08:26

Zelenszkij támogatottsága csökken a parlamentben és a saját pártjában is

703. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Edgars Rinkevics lett elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Kijevben 2023. november 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Cikkünk frissül!

Már nem számolnak ukrán területek visszafoglalásával az Egyesült Államokban

Nem az elvesztett területek visszaszerzése, hanem a további orosz előrenyomulások elhárítására összpontosít a Biden-kormányzat új stratégiája. A The Washington Post szerint az újragondolt stratégiát a tavalyi sikertelen ukrán ellentámadások tették szükségessé - számol be róla a Magyar Nemzet.

Az amerikai lap szerint „meghiúsult az erőfeszítés”, hogy Ukrajna kifinomult amerikai felszereléssel gyorsan vissza tudja szorítani a Kelet- és Dél-Ukrajnát megszálló orosz erőket.

Elég egyértelmű: nehéz lesz számukra, hogy megpróbáljanak minden fronton ugyanolyan nagyszabású nyomást gyakorolni, mint amilyet tavaly próbáltak

nyilatkozta egy magas rangú kormányzati tisztviselő a lapnak. Az illető szerint az új cél az, hogy Ukrajnát úgy pozicionálják, hogy az harctéren tartsa a pozícióját, amíg erősebb nem lesz. 

Szabad út a török-amerikai ügyletekben

A Biden-kormányzat bejelentett egy 23 milliárd dolláros jóváhagyást az F-16-os harci repülőgépek Törökországnak történő eladására, miután Ankara ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását - közölte az amerikai külügyminisztérium, amely most értesíti a Kongresszust a megállapodásról.

Törökország 40 db új F-16-os gépet kap, valamint a meglévő flottájában lévő 79 repülőgép korszerűsítésében is segítenek.

Az Egyesült Államok addig nem adott zöld utat az ügyletnek, amíg Törökország svéd tagságának ratifikációs okmányai meg nem érkeztek Washingtonba - mondta egy amerikai tisztviselő, kiemelve a tárgyalások rendkívül érzékeny jellegét. Törökország parlamentje kedden ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Az amerikai tervek nem szólnak a területek visszafoglalásáról

A hírek szerint a Biden-adminisztráció Kijev támogatásának hosszú távú tervén dolgozik, amely nem számol az ukrán hadsereg jelentős területi nyereségével 2024-ben. Az új terv célja a területek visszaszerzésének hangsúlytalanítása, és ehelyett az új orosz előretörések visszaszorítására összpontosít, miközben erősíti az ország védelmét és gazdaságát.

A remény most abban rejlik, hogy segítünk Ukrajnának megtartani pozícióját a csatatéren, de más pályára állítjuk őket, hogy 2024 végére sokkal erősebbek legyenek... és egy fenntarthatóbb útra tereljük őket

– mondta egy magas rangú tisztviselő.

Scholz és Biden az ukrajnai segélyekről tárgyal

Olaf Scholz német kancellár februárban Washingtonba látogat, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon az Ukrajnának biztosítandó segélyekről – közölte a Bloomberg, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az állítólagos találkozóra azért kerül sor, mert a több mint 100 milliárd dolláros amerikai és uniós katonai és pénzügyi segély továbbra is elakadt a politikai zűrzavarok miatt.

Scholz és Biden kétoldalú találkozót tervez a Fehér Házban február második hetében – mondta a Bloombergnek két, az ügyben jártas személy. A találkozóról hivatalos bejelentés még nem történt.

Az EU teljesen leválna az orosz gázról

Az Európai Unió arra készül, hogy kizárja a Kijev és Moszkva közötti gáztranzit megállapodás megújítását, amely lehetővé tette Európa számára, hogy Ukrajnán keresztül orosz gázt kapjon – jelentette a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy még az orosz gázellátástól leginkább függő országok, mint például Ausztria és Szlovákia is képesek lennének alternatív forrásokat találni egy leállás esetén.

Egyes országok, például az Egyesült Királyság, Lettország és Litvánia már leállították a cseppfolyósított földgáz-vásárlást Oroszországtól.

Ukrajna új alapokra helyezi a gazdaság támogatását

Ukrán Gazdasági Platform néven új szervezet jön létre, amely a kis-, közepes- és nagyvállalkozásokat, valamint az állam régióit képviseli majd. Ide tartoznak a befektetők és az áttelepült vállalkozások is - mondta napi videójában az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij a platformot hatékony kommunikációs eszköznek szánja az állami döntéshozók, a vállalkozók és a rendvédelmi szervek között.

A Wall Street Journal riportere továbbra is orosz börtönben marad

Az orosz állami hírügynökségek jelentése szerint a Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich elveszítette a letartóztatása elleni fellebbezést.

A moszkvai bíróság március végéig meghosszabbította az előzetes letartóztatást, ami azt jelenti, hogy az újságíró legalább egy évet tölt majd rács mögött Oroszországban.

Orosz tankerek rekedtek Dél-Koreában

Több mint egy tucat orosz kőolajat szállító tankhajó rekedt Dél-Korea partjainál - közölte két kereskedelmi forrás is a Reuters hírügynökséggel. A hajókövetési adatok alátámasztják a források állításait, amelyek szerint a fizetési problémák és az egyre erősödő

amerikai szankciók miatt körülbelül 10 millió hordónyi "Sokol" minőségű kőolajat szállító tartályhajó vesztegel a Yosu kikötő környékén.

India, a régió és a világ egyik legnagyobb orosz olajvásárlója, fizetési problémákkal küzd, aminek következtében az ország legnagyobb finomítója a Közel-Keletről vásárol készletet.

Az Indian Oil Corporation-hez közel álló forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a társaság nem számít arra, hogy hamarosan Sokol-szállítmányokat kapnak Oroszországból, mert nézeteltérés alakult ki abban, hogy milyen valutával fizessenek.

A NATO nem fenyegeti Oroszországot

George Robertson, aki 1999-től 2003-ig volt a NATO főtitkára, azt mondta a Sky Newsnak, hogy a NATO semmivel nem fenyegeti Oroszországot, csupán védekező lépéseket tett.

Megvédjük azokat a szabadságjogokat, amelyekhez a NATO megalakulása óta hozzászoktunk

- mondta. Szerinte biztosítani kell, hogy a védelmi kiadások megfeleljenek egy esetleges jövőbeni fenyegetés okozta kihívásnak.

Többéves kötelezettséget kell vállalni Ukrajna irányában az orosz agresszióval szemben - mondta George Robertson. A Sky Newsnak nyilatkozó volt NATO-főtitkár szerint az orosz-ukrán háború teljesen felborította azt a nemzetközi rendet, amelyhez hozzászoktunk.

Ha Vlagyimir Putyin sikert ér el Európa szívében, akkor abbahagyja? Bizonyára nem fog megállni Ukrajnánál, és akkor mi is veszélyben leszünk

- fogalmazott.

Egyszerűsítik az orosz újoncok orvosi vizsgálatát

Az orosz miniszterelnök új rendelete leegyszerűsíti a hadsereghez csatlakozni kívánó újoncok orvosi vizsgálatát.

Korábban a vizsgálat kétlépcsős volt: az önkormányzati katonai nyilvántartásba vételi és besorozási hivatal elővizsgálatából, valamint a regionális záróvizsgából állt. Most már egy vizsgálat is elég lesz - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly decemberben írt alá rendeletet a csapatok létszámának 15%-os növeléséről, amit a hadsereg szerint az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó fenyegetés okoz.

Kikerülhetők a szankciók

Oroszország továbbra is fontos nyersanyagforrás és felvevőpiac maradt az európai (és összességében globális gazdaság) számára. A kivetett szankciók, bár hosszú távú hatást kell gyakorolniuk Moszkvára, egyelőre nem mutatkoznak hatásosnak - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az orosz hivatalos adatok szerint az orosz olajexport alig öt százalékát teszi csak ki az európainak, szemben a korábbi 40-45 százalékkal. A legnagyobb importőr így 40-45 százalékkal Kína és negyven százalékkal India lett. 

A szakértők szerint az orosz kőolaj a jóváhagyott Barátság kőolajvezetéken érkező „megengedett” mennyiségeken kívül is megjelenik Európában, csak más útvonalakon.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Lázadás készül Volodimir Zelenszkij ellen az ukrán parlamentben

Kiélezett ellentét a hadvezetés és az ukrán elnök között, mindeközben csökken a támogatottsága a parlamentben és a saját pártjában is - írja a Magyar Nemzet.

A parlamenti képviselők többsége az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij oldalára áll – mondta Ruslan Bortnyk , az Ukrán Politikaelemző és Menedzsment Intézet igazgatója YouTube-blogjában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán vezető hatalma elsősorban az elnöki Nép Szolgája párt dominanciáján alapult a parlamentben, de a belső konfliktusok miatt a hatalmi struktúra átalakítása is bekövetkezhet. Ebben az esetben Zelenszkijnek minden döntést egyeztetnie kell a Rada képviselőivel, így a miniszterek kinevezését is, és „béna kacsává” válik – tette hozzá Bortnyk.

Videót adtak ki az oroszok az Il-76-osra felszálló ukrán foglyokról

Az orosz nyomozóbizottság közzétett egy videót, amely állítása szerint a kedden lelőtt katonai gépre felszálló ukrán hadifoglyokat mutatja be.

A nyomozóbizottság és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyaránt azzal vádolta Ukrajnát, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a gépet. Kijev nem erősítette meg, hogy érintett volt-e, vagy hadifogolyok voltak-e a fedélzeten, de az ukrán hatóságok kétségbe vonják a halottak számát – mondván, mindössze öt holttestet vittek a helyi belgorodi hullaházba.

A hang nélküli, gyenge képminőségű felvételen egy havas repülőtéren egy repülőgéphez közeledő járművek láthatók. A helyszín és az időpont nincs megadva.

Az Egyesült Államok atomfegyvereket telepítene Nagy-Britanniába

Az egyre növekvő orosz fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok állítólag atomfegyverek telepítését tervezi az Egyesült Királyságba, amiket a légierő suffolki bázisán tárolnák – értesült a The Telegraph.
Pentagon-dokumentumok egy új létesítményre vonatkozó szerződésekről árulkodnak, ahol "az USA a hirosimai bombánál háromszor erősebb nukleáris robbanófejeket szándékozik elhelyezni".

A lap szerint 

15 év után ez lenne az első alkalom, hogy Amerika nukleáris fegyvereket helyezne el az Egyesült Királyságban.

A bázison elhelyezhető atomfegyverek a hírek szerint B61-12 típusú gravitációs bombák, amelyeket vadászgépekből is bevethetnek. A Telegraph szerint ez egy NATO-program része, amelynek célja "nukleáris létesítmények fejlesztése és korszerűsítése".

Felfutóban a lőszergyártás

Főparancsnoki vezérkari ülést tartott az ukrán elnök, aki napi videójában aról számolt be, hogy a találkozó központi kérdése a harcoló alakulatok lőszerellátása volt, beleértve a hiánypótlást, a csapatok ellátását, a partnerekkel kötött megállapodásokat, valamint a hazai termelést. Konkrét számadatok említése nélkül Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ukrán fegyver- és lőszergyártás emelkedő tendenciát mutat. Hogy ez a gyakorlatban mire elég, arra nem tért ki.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 4124 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5884 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában