Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.08. 07:35

ENSZ: Gázában hiányoznak a túlélés alapvető feltételei

Az izraeli–palesztin háború 125. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légitámadásban megrongált házak között palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Izraeli légicsapások érték Rafah várost, többen meghaltak

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részén lévő Rafah város ellen, egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász palesztin iszlamista szervezet tűzszüneti ajánlatát. 

A csütörtöki bombázásoknak 14 halálos áldozatuk van a gázai hatóságok szerint. 

Az egyiptomi határhoz közeli Rafah egyike az utolsó városoknak az övezetben, ahová még nem ért el a hadsereg szárazföldi művelete. 

Szerda éjszaka tartott tel-avivi sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter a civilek megkímélésének szükségességét hangsúlyozta, kiemelve Rafahot, és emlékeztetett arra, hogy a városban mintegy 1,4 millióan lehetnek, beleértve az övezet más részeiből oda menekülőket is. 

Közben Kairóban - Egyiptom és Katar közvetítésével - tovább folynak a tűzszüneti tárgyalások, a Hamász küldöttsége csütörtökön érkezett oda. 

A Nicosiában tartózkodó Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter megismételte, hogy Kairó az összes érintett féllel együttműködve igyekszik elérni a fegyveres konfliktus lezárását, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a gázaiaknak szánt humanitárius segélyek célba juttatása érdekében. 

Palesztin biztonsági források szerint Izrael csütörtökön 71 olyan palesztint engedett szabadon, akiket a gázai szárazföldi hadművelet közben vettek őrizetbe. 

Ugyancsak csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy 

az Izraelt Gázától elválasztó határkerítés gázai oldalán egy kilométer széles sávban minden civil infrastruktúrát lerombol 

- noha harcok már nincsenek ott -, mert ütközőzónát akar kialakítani. "Ennek a rombolásnak (...) az lesz az eredménye, hogy az eddig ott élők többé nem térhetnek vissza lakhelyükre, és úgy tűnik, hogy a cél éppen ez" - szögezte le. "Emlékeztetem az izraeli hatóságokat, hogy a civil lakosság erőszakos áttelepítése akár háborús bűncselekménynek is minősülhet" - tette hozzá. 

Az izraeli hadsereg visszautasította a főbiztos vádját, hangsúlyozva, hogy a hadsereg határ menti műveletei a Hamász terrorcélokat szolgáló alagútrendszere ellen irányulnak.

ENSZ: Gázában hiányoznak a túlélés alapvető feltételei

Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora mély aggodalmát fejezte ki a gázai civil lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek hiánya miatt az övezetben.

Borzasztóak az életkörülményeik, a túléléshez szükséges alapvető dolgok hiányoznak, éhség, betegség és halál leselkedik rájuk

– hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora szerda este Genfben.   

Az ENSZ adatai szerint jelenleg több mint egymillió ember él összezsúfolódva az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahban. Négyszer annyian, mint a Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett tömeggyilkosság megtorlásaként elindult izraeli katonai akció előtt.   

A Gázai övezetben a harcok kezdete óta már több mint 27 500 ember halt meg – idézte Griffiths a gázai egészségügyi hatóságok adatait, hozzátéve, hogy a harcok folytatása Rafahban újabb halálos áldozatokkal jár, és az eddigieknél is jobban megnehezíti a humanitárius műveleteket.   

Egyszerűen fogalmazva: ennek a háborúnak véget kell vetni

 – hangoztatta Griffiths.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában