Stabilitás

2024.02.26. 14:21

Készen áll a kormány a sikeres együttműködés folytatására Győrrel (videó)

A kormány készen áll a Dézsi Csaba András polgármester vezetése alatt az elmúlt években Győrrel kiépített sikeres együttműködés folytatására, hogy a város továbbra is a magyar gazdaság egyik legfőbb motorja maradhasson – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Győrben, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP) polgármester (b) kezet fog a győri városházán 2024. február 26-án

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A tárcavezető a város polgármesterével közösen tartott sajtóértekezletén jó döntésnek nevezte, hogy a Fidesz Dézsi Csaba Andrást indítja helyben az önkormányzati választáson, ugyanis Győr fejlődése az elmúlt években egyedülálló pályát írt le, s mára kétségtelenül a hazai gazdaság egyik motorjává vált.

Az itt működő vállalatok kifejezetten fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos növelésében és a gazdaság technológiai színvonalának folyamatos emelésében

– mondta.

„Ráadásul Győrben létrejött egy olyan együttműködés a felsőoktatás és az ipar között, amely országos szinten is abszolút a követendő példák közé tartozik, ugyanis a gazdaság jövőbeli növekedésének egyik legmeghatározóbb eleme az, hogy a magyar felsőoktatás és a magyar ipar, a magyar gazdaság milyen szoros együttműködést tud kialakítani egymással” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az elmúlt években negyven kilométer utat újítottak fel, az autóbuszok átlagos életkora a felére csökkent, létrejött ezer új parkolóhely, új mentőállomást és új bölcsődéket adtak át, valamint a Győri Szakképzési Centrumot is korszerűsítették.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi bizonytalan globális helyzetben a stabilitás, az állandóság és a kiszámíthatóság jelenti a legnagyobb értéket. „És pontosan ezek azok a jelzők, amelyekkel Győr és a magyar kormány együttműködését az elmúlt években le lehetett írni” – jelentette ki.

Majd tudatta, hogy ennek a stabil, kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló együttműködésnek kézzelfogható eredményei vannak: 2014 óta a kormány tizennégy nagy vállalati beruházást támogatott Győrben 41 milliárd forint értékben, összesen 230 milliárd forintnyi beruházást indukálva.

Szavai szerint ugyanakkor az együttműködés még mélyebb értékét mutatja, hogy az együttműködés a válságok alatt is olyan eredményekkel járt, amelyek teljesen szembementek a világtrendekkel.

Erre példaként hozta fel a pandémiát, amikor a kormány kilencmilliárd forintos támogatásával harminc beruházás jött létre Győrben, így biztossá téve 2700 munkahelyet, miközben a világ más részein a hírek gyárbezárásokról szóltak.

Kitért arra is, hogy később négy győri beruházás összesen nyolcmilliárd forint állami támogatást kapott a megújuló energiára való átállásuk előmozdítása érdekében az egekbe szökő infláció közepette.

„A kormány készen áll ennek az együttműködésnek a folytatására, s ennek volt kézzelfogható jele az a döntés, amelynek értelmében tízmilliárd forintot biztosítottunk a Győri Ipari Park fejlesztéséhez azért, hogy a város további fejlődéséhez szükséges beruházásoknak legyen megfelelő helyszín” – mondta.

A miniszter üdvözölte, hogy jelenleg a városban teljes a foglalkoztatás, s a gazdaság egyik motorja Győr, viszont figyelmeztetett, hogy a világgazdaság „nem úgy néz ki, mint egy futballmeccs, hogy lefújják, és akkor utána mindenki örül a győzelemnek, hanem itt folyamatosan küzdeni kell”, vagyis újabb és újabb beruházásokra van szükség.

„Aki a beruházások ellen érvel itt, Győrött, az a győri emberek munkahelyeit veszélyezteti. Mi azonban a győri emberek munkahelyeit meg akarjuk, meg is fogjuk védeni, ezért az új ipari park területrendezési munkái már a végükhöz közelednek. És folytatjuk az egyetem fejlesztéséhez szükséges beruházásokat is” – fogalmazott.

Végül érintette azt is, hogy a versenyképesség javításával párhuzamosan a környezet védelmét illetően sem ismernek kompromisszumot. Ennek kapcsán pedig emlékeztetett a Püspökerdő, a győrszentiváni tölgyes és a marcalvárosi kiserdő védelem alá helyezésére.

„Tehát a győriek számára továbbra is biztosítjuk az egészséges élethez való jogot, tehát senki ne tartson attól, hogy ide a városba olyan beruházás érkezhet bármikor is, amely az itt élők életszínvonalát, az itt élők egészségét vagy a környezet állapotát veszélyeztetné” – hangsúlyozta.

„Aki ezzel ellentétes állítást tesz, az hazudik, mindösszesen a zavarkeltés a célja, politikai babusgatásra vagy fejsimogatásra vágyik, és alaptalan vádakkal próbálja befolyásolni a közvéleményt” – fűzte hozzá.

Dézsi Csaba András kijelentette, hogy az elmúlt négy évben a rendkívüli nehézségek ellenére Győr fantasztikus mértékben fejlődött, ez volt szavai szerint az egyik legsikeresebb időszak a rendszerváltás óta.

Megköszönte a kormány segítségét, külön kitérve az új ipari park felépítésére, amely meghatározó lesz a város gazdasága szempontjából a következő húsz-harminc évben, és tudatta, hogy jelentkezők már most is vannak.

„Sok emberben kérdőjeleket ébreszt, hogy miért is kell ipart fejleszteni Győrben, hiszen Győrben teljes foglalkoztatottság, sőt munkaerőhiány van, de ismerünk egy-két olyan várost a világban, Amerikában, különösen például Detroitot említve, akik nagyon fejlett autóiparral rendelkeztek, és ha ma megnézzük őket, akkor azért nem túl jó állapotban vannak, úgyhogy folyamatosan fejleszteni kell az ipart” –húzta alá.

„Fel kell készülnünk, nem akkor kell pánikba esni, amikor már baj van, hanem fel kell készülnünk arra, hogy ne legyen baj” – közölte.

„Próbálunk előre gondolkodni és úgy cselekedni, hogy Győr város lakossága biztonságban legyen, nem csak arra figyelünk, hogy mindenkinek legyen jelenleg munkája, hanem hogy a jövő generációjának is, a jövőben is mindenkinek legyen stabil munkahelye” – összegzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában