New York

2024.02.08. 19:15

Szijjártó Péter: az ENSZ-nek meg kell sokszoroznia a terrorellenes küzdelemre fordított erőforrásait (videó)

Az ENSZ-nek meg kell sokszoroznia a terrorellenes küzdelemre fordított erőforrásait - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban a közmédiának nyilatkozva.

MW

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ülésén New Yorkban 2024. február 7-én

Forrás: MTI/KKM

Fotó: KKM

Szijjártó Péter azt mondta: az ENSZ hosszú ideig "mostohagyerekként" kezelte a terrorellenes fellépést, és hogy milyen szerepet tudott ebben betölteni, a tagállamok önkéntes adományaitól függött. "Évekig harcoltunk azért, hogy ez a helyzet megváltozzon", és ma már az ENSZ központi költségvetésének része a terrorellenes küzdelem finanszírozása.

A béketeremtés mellett a terrorellenes fellépésnek az ENSZ legfontosabb feladatai között kell szerepelnie, hiszen "a valaha volt legsúlyosabb terrorfenyegetéssel nézünk szembe a világon". Ez nem az Izraelt ért brutális terrortámadással kezdődött, a terrorfenyegetettség már korábban nagyon magas szintet ért el Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, sőt Európában is, Nyugat-Európában pedig a migrációs hullámok következményeként párhuzamos társadalmak alakultak ki - magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott a terrorizmus és az illegális migráció "ördögi kört" alkot, hiszen ha a világ egyik térségében a terrorizmus egyre súlyosabb formát ölt, akkor onnan megindul a migráció, a terrorszervezetek pedig kihasználják az illegális migrációt, azt, hogy az ellenőrizetlen tömegekben el tudják rejteni terroristáikat. 

Ha Európára migrációs hullámok "zuhannak rá", az megnöveli annak kockázatát, hogy terroristák jutnak be 

- mondta. Reményei szerint - fűzte hozzá - az illegális migrációs hullámok féken tartásával a terrorkockázat csökkenthető.

Az António Guterres főtitkárral folytatott szerdai megbeszéléséről szólva Szijjártó Péter kiemelte: az ENSZ-nek vezető szerepet kellene játszania a terrorellenes küzdelemben és a béketeremtésben is. 

Értékelése szerint több nemzetközi szervezet kudarcot vallott az ukrajnai háborúnál, csak súlyosbították a helyzetet fegyverszállításokkal, háborúpárti propagandával. 

Itt kell "előlépnie" az ENSZ-nek, amelyet éppen azért alapítottak, hogy segítse az egymással háborúzó országok közötti kommunikációt - tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter megállapította: 

jelenleg egyik fél sem nyitott a közvetítésre, így az ukrajnai háború folytatódásával kell számolni, holott a csatatéren nincs megoldása.

 Az európai stratégia teljes mértékben kudarcot vallott, azok az európai politikusok, akik azt állítják, hogy majd a csatatéri fejlemények visznek el a békéhez, "átverték" az európai embereket: vagy hazudtak vagy teljesen helytelen a helyzetértékelésük - jelentette ki.

Kitért arra, hogy 

a Közel-Keleten most az izraeli túszok kiszabadítása a legfontosabb feladat,

 ezért megállapodtak az ENSZ főtitkárával, hogy minden létező támogatást meg kell adni Katarnak, hiszen sikeresek voltak a közvetítési kísérletei, és az arab országnak köszönhető az is, hogy három magyar túsz kiszabadulhatott. Tehát itt a "remény neve Katar" - mondta.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban "megdöbbentő mértékben" terjedt el a modern kori antiszemitizmus Európa nyugati felében és az Egyesült Államokban, tucatszám tartottak, tartanak erőszakos, Izrael-ellenes tüntetéseket, zsidó közösségeket, zsidó közösséghez tartozó embereket zaklatnak, aminek megálljt kell parancsolni.

Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségnek, zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, és nem engedélyeznek terrorszervezetek melletti tüntetéseket 

- hangsúlyozta. Úgy vélekedett, hogy a modernkori antiszemitizmus Nyugat-Európában az illegális migrációs hullámok egyik következménye, hiszen párhuzamos társadalmak alakultak ki, és az agresszív bevándorlók magukkal hozzák az antiszemitizmust.

Szijjártó Péter találkozói alapján közölte, 

a republikánusok teljes körű információkkal rendelkeznek arról, mi történik Európában, illetve Magyarországon, és nagy szimpátiával figyelik Orbán Viktor és kormányának tevékenységét. 

"Szurkolnak" abban a küzdelemben, amelyet a nemzeti érdekek érvényesítéséért, a keresztény-konzervatív értékek, a családok megvédéséért, az illegális migrációval szemben, a családok védelmében folytat.

Az Európa előtt álló három fő kihívás - a gazdasági versenyképesség megvédése, az illegális migráció és az ukrajnai háború - tekintetében Brüsszel kudarcot vallott - hangoztatta a külügyminiszter. Hozzáfűzte, a kudarc oka, hogy "a liberális mainstream eluralta az európai politikai színteret", gyakorlatilag nem lehet értelmes vitát lebonyolítani, mert az észérvek ütköztetése helyett az ideológia jön elő; ha valaki észérvek alapján próbál érvelni az ukrajnai háború befejezéséért, azonnal Putyin barátjának, az oroszok kémjének vagy a Kreml propagandistájának állítják be.

Magyarország azért tudott sikeres lenni az elmúlt időszakban, mert őszinte és világos politikai stratégiát folytat, és ezt a politikai stabilitás miatt teheti meg, mivel az emberek a kormány által képviselt politikai stratégiát támogatják 

- jelentette ki Szijjártó Péter.

Azt mondta: ma Magyarországon az ellenzéknek nem magyar, hanem amerikai vezére van; az Egyesült Államok budapesti nagykövete vezeti a magyarországi ellenzéket, ami "furcsa helyzet és egy ország belpolitikájába történő beavatkozás minősített esete".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában