Felsőoktatás

2024.03.20. 19:31

Tízmilliárd forint jut az egyetemeknek a Pannónia-programban

Tízmilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a Pannónia Ösztöndíjprogramban, melynek célja, hogy a magyar egyetemisták, oktatók külföldi tapasztalatokat szerezhessenek a világ vezető egyetemein – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

MW

A program során havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatják a résztvevőket

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A közleményben Hankó Balázs, felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárt idézve kiemelték: „nem hagyják, hogy az Európai Bizottság politikai játszmái, kettős mércéi beszűkítsék a fiatalok lehetőségeit”.

Az államtitkár úgy fogalmazott:

nekünk a magyar egyetemisták, diákok az elsők, és azt szeretnénk, hogy ők legyenek a legsikeresebbek.

A program során havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatják a résztvevőket, így mintegy 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszik lehetővé, hogy a világ vezető egyetemein nemzetközi tapasztalatokat szerezhessenek. 

A forrás 20 százaléka, azaz 2 milliárd forint pedig arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók.

Az államtitkár szavai szerint a megújult magyar felsőoktatásba immár második éve több mint 120 ezren jelentkeztek, ami jól mutatja a fiatalok bizalmát és a modellváltás sikerét.

A politikus megígérte, hogy a kormányra a továbbiakban is számíthatnak a fiatalok, akiket arra biztat, hogy – mivel a támogatói döntések megszülettek, megnyíltak a lehetőségek a diákok számára – jelentkezzenek a Pannónia-programba, éljenek a lehetőséggel.

Czibere Károlyt, a Tempus Közalapítvány (TKA) kuratóriumának elnökét idézve közölték: a folyamatos párbeszédnek, a közös gondolkodásnak köszönhetően megszülettek azok a prioritások és hangsúlyok, amelyek a Pannónia-programot megkülönböztetik az Erasmustól.

Az elnök szerint a Pannónia-program jobb lehetőségeket biztosít a résztvevőknek:

magasabb ösztöndíjak, több választható ország és garantált kreditelismerés segíti az egyetemisták külföldi tanulmányait, a TKA kuratóriumának március 7-i döntése alapján pedig mind a 21 modellváltó egyetem részesül támogatásban,

az egyetemeket pedig már értesítették a támogatások mértékéről és feltételeiről.

Horváth Zitát, a Magyar Rektori Konferencia Modellváltó Tagozatának elnökét, a Miskolci Egyetem rektorát idézve arról írtak, hogy a Pannónia-program nagy segítséget nyújt abban, hogy az egyetemek kapcsolatai ne szakadjanak meg a külföldi intézményekkel, és a fiatalok az Európai Bizottság „diszkriminatív döntése ellenére” is lehetőségekhez jussanak, hiszen az elmúlt években szinte megkétszereződött a mobilitási programok iránti kereslet.

Horváth Zita közlése szerint nem az Erasmus helyettesítőjeként tekintenek a programra, hiszen „az Európai Unió teljes jogú tagjaként, a magyar hallgatói létszám több mint kétharmadát és a kutatói-oktatói létszám szintén kétharmadát felölelő modellváltó egyetemek polgárai teljes joggal vehetnének részt ezekben a programokban, amiből most kizártak minket”.

A sikeres pályázati időszak után jelenleg a bilaterális szerződések megkötésén dolgoznak, hogy a fiatalok, az oktatók és a kutatók már 2024 őszétől igénybe tudják venni a Pannónia-program által kínált lehetőségeket.

Eszterhai Marcell, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint „az Erasmus és Horizont Programokat érintő helyzet kritikus fordulóponthoz érkezett”, ha az őszi félévben nem folytatódhatnak, az komoly hátrányt jelentene a magyar diákok számára.

A magyar egyetemisták oktatáshoz, vagy európai hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférésének korlátozása nem elfogadható

– idézték az elnököt, aki kiemelte továbbá, hogy üdvözlik a Pannónia-program megalkotását, és nagy előrelépésnek tartja, hogy a hallgatók külföldi tanulmányait teljes mértékben elismerik a magyarországi egyetemek a kreditek beszámításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában