Illegális bevándorlás

2024.04.10. 20:05

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát (videó)

Az Európai Parlament (EP) szerdán, brüsszeli plenáris ülésén elfogadta az európai uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alberto Valdes

Közleményében az EP kiemelte: a képviselők által megszavazott paktum szerint a tagállamok azáltal vállalnak szolidaritást a migrációs nyomásnak különösen kitett uniós országokkal, hogy azokból áthelyezik területükre azokat a menedékkérőket, akik jogosan részesülhetnek nemzetközi védelemben.

Szavazásra készülnek a képviselők az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2024. április 10-én
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

A migrációs nyomásnak különösen kitett országoknak a többi uniós tagállam pénzügyi hozzájárulásokkal, illetve operatív és technikai támogatással is segít. A szerdai szavazás során az EP-képviselők „aktualizálták azokat a kritériumokat”, amelyek alapján egy tagállam felelős a nemzetközi védelem iránti kérelmek megvizsgálásáért.

Az áttelepítésre és a humanitárius befogadásra vonatkozó új keretszabályok értelmében a tagállamok önkéntes alapon felajánlhatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által elismert unión kívüli országokból érkező menekültek befogadását, akik legálisan, szervezetten és biztonságosan utaznának az EU területére.

A migrációs csomag válsághelyzetek kezelésére szolgáló rendelete szolidaritási mechanizmust hoz létre az érkezők számának hirtelen megnövekedésére való reagálásra. Az új szabályok kiterjednek majd a migránsok „eszközként" való felhasználására is, amikor unión kívüli országok vagy „ellenséges nem állami szereplők" az EU destabilizálása céljából manipulálják a migrációt.

A jövőben azokat, akik nem felelnek meg az uniós belépés feltételeinek, a beengedésük előtt alapos szűrésnek vetik alá. Ez magában foglalja az azonosítást, a biometrikus adatok gyűjtését, valamint az egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket, legfeljebb hét napon keresztül. A tagállamoknak független ellenőrzési mechanizmusokat kell létrehozniuk az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítására a szűrés során.

A menekültügyi eljárások gyorsabb lefolytatása érdekében az egész EU-ra vonatkozó új, közös eljárás jön létre a nemzetközi védelem megadására és visszavonására. Az Európai Unió területére szabálytalanul érkezők adatait, köztük ujjlenyomataikat és arcképmásaikat az e célra szolgáló, megreformált Eurodac-adatbázisban tárolják majd. A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet, erőszakos vagy fegyveres cselekményekben vett részt.

Az EP támogatta továbbá a menekült vagy kiegészítő védelmi jogállás elismerésére, valamint a védelemre jogosultaknak biztosított jogokra vonatkozó, valamennyi tagállamra érvényes új, egységes normákat. A tagállamoknak az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségétől (EUAA) kapott információk alapján értékelniük kell a származási országban fennálló helyzetet, és a menekültstátuszt rendszeresen felül kell vizsgálniuk. 

A védelmet kérelmezőknek a kérelmükért felelős vagy a védelmet megadó tagállam területén kell maradniuk. Szabályozni fogják továbbá az őrizet körülményeit és a szabad mozgás feltételeit annak érdekében, hogy eltántorítsák a kérelmezőket az EU-n belüli mozgástól.

A tagállamoknak azonos befogadási feltételeket kell biztosítaniuk a menedékkérők számára, például a lakhatás, az iskoláztatás és az egészségügyi ellátás terén. A nyilvántartásba vett menedékkérők legkésőbb a kérelem benyújtását követő hat hónapon belül munkába állhatnak.

Az Európai Parlament jóváhagyását követően az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia hivatalosan. A csomagban szereplő jogszabályok a közzétételüket követően lépnek hatályba. A rendeletek alkalmazása várhatóan két év múlva kezdődik meg. A befogadási feltételekről szóló irányelv tekintetében a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendjükbe iktassák.

Hidvéghi Balázs: az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos bevándorlási helyzetet Európában

Az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos migrációs bevándorlási helyzetet Európában, hozzájárulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben.

A politikus az új migrációs és menekültügyi jogszabályokról szóló uniós parlamenti vitát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra: 

a csomag továbbra is egy olyan rendszert akar erőltetni, amelynek keretében azután születne döntés arról, hogy ki maradhat az Európai Unió területén, miután már beengedték az illegális migránsokat. 

Márpedig tudjuk, hogy Európa képtelen visszaküldeni kiindulási országaikba azokat a migránsokat, akik illegálisan érkeztek az unió területére, és jogszerűen nem maradhatnának

– mutatott rá.

Hidvéghi Balázs szerint a jogszabálycsomag tágra nyitná Európa kapuit az illegális migráció előtt.

Az elmúlt nyolc évben Európában számos tapasztalatunk volt arról, hogy hogyan lehet a migrációt megállítani. Sajnos ez a jogszabálycsomag az összes olyan rossz, korábban már elbukott, kudarcot vallott javaslatot megismétli és erőlteti tovább, amelyről kiderült, hogy nem működik és nem megoldás erre a problémára

– hangsúlyozta a képviselő.

A nem működő javaslatok között említette a migránsok szétosztásának kérdését és a büntetést is azon tagállamok számára, amelyek nem hajlandóak befogadni illegálisan érkezett bevándorlókat.

Hidvéghi Balázs kiemelte: 

ma Európában Magyarországon van az egyetlen olyan rendszer, amely valóban hatékonyan védekezik az illegális migrációs nyomás ellen. 

„Ez a magyar rendszer a jogi és fizikai határzárra épül. Magyarország megmutatta, hogy ha van politikai akarat és cselekvés, akkor meg lehet állítani a bevándorlást, és mi ehhez a rendszerhez ragaszkodni is fogunk” – hangoztatta.

Véleménye szerint a javaslatcsomag 

nyílt támadást jelent Magyarország ellen és a Magyarországon működő bevándorlásellenes szabályok és intézkedések ellen.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány megkérdezte a polgárokat több alkalommal is arról, hogy mi a véleményük a bevándorlásról: mind népszavazáson, mind országgyűlési választási vitákban hosszas nyílt párbeszédet folytatott erről a kérdésről.

A magyarok világossá tették több alkalommal is, hogy nem kérnek az illegális bevándorlásból, nem fogadják el azt, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék, és nem akarják, hogy ebben engedjünk a brüsszeli nyomásnak

– szögezte le.

Hozzátette, hogy a Fidesz EP-képviselőcsoportja elutasítja a menekültügyi csomaggal kapcsolatos javaslatot, „és minden körülmények között megvédi Magyarország függetlenségét, szuverenitását és polgárai biztonságát”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában