Ukrán válság

2024.04.14. 09:43

Három frontszakaszról jelentett be előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

781. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Fagot páncéltörő tankelhárító rakétával lőnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők el akarják foglalni Csasziv Jar városát

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők a szimbolikus jelentőséggel bíró május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jar városát – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka Telegram-oldalán.

Állítása szerint az orosz hadvezetés kiadta az ennek megfelelő parancsokat. 

Május 9. a Náci Németország felett aratott győzelem emléknapja Oroszországban.

A Donyeck megyei Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. A város a háború előtt mintegy 12 200 lakossal rendelkezett és szakértők szerint jól védhető térségben fekszik.

A délkeleti Dnyipro térségében vasárnap legkevesebb 15 ember sérült meg egy lelőtt orosz manőverező robotrepülőgép törmelékeitől. Mindemellett mintegy harminc lakóházban keletkeztek károk a regionális katonai parancsnokság tájékoztatása szerint. A délebbre fekvő Nikopol városában négyen sebesültek meg orosz tüzérségi csapás miatt, több lakóház pedig lángba borult.

Három frontszakaszról jelentett be előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben ukrán katonai célpontokra mért tüzérségi és légi csapást Harkiv és Szumi megyében – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint nyolc ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál. A moszkvai katonai tárca által kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint 1200 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 470-en a Donyeck, 460-an pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Harckocsival tüzelnek ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német Iris-T légvédelmi rendszert, egy lőszerraktárt, hat harckocsit - mind Avgyijivkánál váltak üzemképtelenné -, egy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két-két amerikai gyártmányú M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró tarackot, egy HIMARS-rakétát, három francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 41 drónt.

Az orosz hadsereg szombaton bejelentette a donyecki régióban lévő Pervomajszke település bevételét.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a hétvégén ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Kahovkában és Carszkeben egy-egy civilt öltek meg belövések. A donyecki régióban két tűzoltó megsebesült ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet okozta tűz elfojtása közben, megismételt dróncsapás következtében. Egy tűzoltóautó megsemmisült, egy másikban súlyos károk keletkeztek.

A Zaporizzsja megyei Tokmakban 16-ra emelkedett a szombati ukrán tüzérségi támadás következtében életüket vesztett civilek száma. A csapás 20 sebesültje közül 12 állapota súlyos. 

Ukrajna 5 millió eurós támogatást kap

Ukrajna 5 millió eurós támogatást kap a Kelet-Európai Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Partnerségtől a kórházi rekonstrukciós erőfeszítések támogatására. A 2009-ben alapított E5P egy több adományozót támogató alap, amely Európa-szerte különböző beruházási projektekben vesz részt - írja a The Kyiv Independent.

16-ra emelkedett a Tokmak elleni merénylet áldozatainak száma

16-ra nőtt az ukrán katonák Tokmak ellen végrehajtott merénylet áldozatainak száma – jelentette Jevgenyij Balicki, Zaporizzsja régió kormányzója a Telegram csatornáján.

Oroszország 450 célpontot talált el Avgyijivkánál

Az elmúlt 24 órában az Orosz Fegyveres Erők 450 ukrán célpontot találtak el Avgyijivka irányában – számolt be a sajtóközpont vezetője, Alekszandr Szavcsuk.

"A tüzérségi tűz- és légicsapások 450 azonosított ellenséges célpontot értek el, köztük 50 erődítményt, elektronikus hadviselési állomásokat és olyan területeket, ahol a munkaerő és a felszerelés koncentrálódott" - mondta.

Öt ukrán drónt semmisítettek meg a Fekete-tenger felett

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy április 14-én, helyi idő szerint 6:30 körül a légvédelmi eszközök szolgálatot teljesítve megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) öt repülőgép-típusú pilóta nélküli légijárművét (UAV) a Fekete-tenger felett – jelentette be a védelmi minisztérium a Telegramon.

Tíz ukrán drónt semmisítettek Krasznodar felett

Krasznodar felett a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 10 ukrán repülőgép típusú pilóta nélküli légijárművet (UAV) tartóztattak fel és semmisítettek meg - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

Újabb német légvédelmi rendszert kaphat Ukrajna

Ukrajna tárgyalásokat folytat Németországgal egy további IRIS-T légvédelmi rendszer, valamint a meglévő légvédelmi rendszerekhez szükséges rakéták beszerzéséről - jelentette ki Zelenszkij elnök április 13-án este tartott beszédében.

NATO-vezető: csak idő kérdése Ukrajna csatlakozása

Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes szerint Ukrajna a jövőben mindenképpen csatlakozik a NATO-hoz, amennyiben a politikai feltételek teljesülnek. "Természetesen látunk árnyalatnyi különbségeket a szövetségesek részéről, de nem látunk nagy különbségeket Ukrajna további támogatása vagy a saját védelmünkbe való befektetés tekintetében" - mondta Geoana.

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5636 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3019 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 25 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

Biztonsági leállás a zaporizzsjai atomerőműben

A zaporizzsjai atomerőmű mind a hat reaktora hideg leállás állapotába került, 2022 októbere óta először - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette , hogy a hideg leállás növeli a létesítmény általános biztonságát.

A hideg leállás egy extra biztonsági puffert hoz létre nukleáris baleset esetén, mielőtt veszélybe kerülne a nukleáris üzemanyag hűtése. Hideg leállásban a reaktornak kevesebb hűtővízre van szüksége, mint meleg leállás esetén, ami a kachovkai gát 2023. júniusi oroszországi lerombolása után még inkább előtérbe került.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában