Ország-világ

2020.08.21. 11:40

Orbán Viktor: szükség lesz újabb óvintézkedésekre – HALLGASSA MEG!

Egy új, kétéves növekedési terv összeállítását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A kormányfő szerint további korlátozó intézkedések is elképzelhetőek a járványügyben, mivel pandémiás szempontból a legnagyobb kockázat a koronavírus behurcolása az országba. A miniszterelnök arra is kiért: az iskolákban a valós osztálymunka visszaállítása a cél, a digitális oktatás nem válthatja ki azt teljes értékűen. Hazánknak a szomszédaihoz való viszonyát kulcskérdésnek nevezte.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balazs Mohai

Szükség lesz új szigorításokra a járvány miatt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című pénteki műsorában.

A legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezért a fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarország számára – idézte a miniszterelnök szavait a Magyar Nemzet.

A kormányfő hangsúlyozta: a kórokozó behurcolásával szemben föl kell lépni.

A nyáron átálltunk az új rendszerre, ahol színekkel jelöltük az országokat. Ennek vége, szeptember 1-től már más irány jön, nem lehet fenntartani a határátlépésnek ezt a módszerét, szigorúbb szabályok jöhetnek. Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: nem ugyanolyan jó a digitális oktatás mint a hagyományos.

Jelenleg még a személyes oktatáson alapuló rendszer az igazi az online oktatás csak tartalék megoldás,

ezért mindent meg kell tenni a rendes iskolakezdésért, ami azt jelenti, hogy a járvány behurcolását kell megakadályozni.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország elég tapasztalatot szerzett a vírus első hullámakor, a védekezés következő szakaszát ezért saját tapasztalatainkra alapozva kezeljük.

Horizonton a vakcina

A lényeg, hogy megmentsük az emberéleteket – emelte ki. Hozzátette: A betegségből meg lehet gyógyulni, azokra kell nagyon vigyázni, akiket ez a vírus elvihet. A legkiszolgáltatottabbak pedig az idősek.

Amikor kitört a járvány, a miniszterelnök számára kiderült, hogy a jó szakemberek egyből segítenek, és rendelkezésre állnak. A kormányfő háláját fejezte ki az egészségügyi professzoroknak. Elmondta: tudják,

amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni.

A kormányfő kifejtette, az első vakcina megjelenésétől nem megkönnyebbült a világ, hanem üzleti motivációjú támadás sorozat kezdődött. – Zsibvásári hangzavar lesz emiatt – figyelmeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez mint korábban, és jó esély van arra, hogy hamarosan tömegesen elérhető legyen egy védőoltás.

Hazánk minden irányba kinyújtja csápjait – mondta a miniszterelnök, megerősítve, hogy szerzünk majd a vakcinából.

Kiemelte:

a lélegeztető gépekért háromszor ennyit is fizettek szükség esetén, mert a magyar emberek élete mindennél többet ér.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és a családoknak a legfontosabb, hogy az iskola és az óvoda rendben indulhasson. A kormányfő sikeresnek nevezte a digitális oktatásra való átállást, de elmondta, annak is vannak árnyoldalai és tíz százalék fölötti diák eltűnt a rendszerből, nem kapcsolódott be az oktatásba, és a különbségek is nőttek. Ismét egységes osztálymunkát kialakítani ezért nehéz lesz a pedagógusok számára szeptembertől.

Továbbra is a munkahelyek megvédése a kormány cselekvésének vezérfonala a miniszterelnök szerint. Ezt a célt nem adjuk fel.

Amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit fogunk létrehozni

– emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: hitelfizetési moratóriumot is bevezettek, a családok és a vállalkozók a hiteltörlesztés helyett magukra, családjukra tudják költeni a hitelekre szánt pénzt.

Új feladat

Az új feladat egy kétéves növekedési terv összeállítása

– mondta Orbán Viktor, és kiemelte már a védekezésre költött pénz egy részét is jövendő beruházások finanszírozására fordították. Szeptember közepére minden szükséges fórumon átmegy az új gazdasági növekedést támogató terv – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy földönfutóvá tenné Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, Orbán Viktor arra emlékeztetett: amikor a kommunisták hatalomra kerültek, hasonló dolgokat tettek.

A csendőrséget felszámolták, elvették a magántulajdont. Emlékszem Tamás Gáspár Miklós 1989-ből származó mondatára, amely szerint „kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”.

Miért gondoljuk, hogy megváltozhat? Az ilyen támadásoknál érdemes észben tartani: aki kardot ránt, az kard által vész el – fejtette ki a miniszterelnök.

A kormányfő augusztus 20-a kapcsán arra is kitért, hogy végigtekintve a magyar politikai gondolkodás történetén, az látható, hogy az elmúlt százötven évben a közjogi gondolkodás került előtérbe, de volt másik 850 évünk is amikor nagy, átfogó kérdésekről tudtunk gondolkodni a politikában: mekkora Magyarország, mekkora népessége van a szomszédokéhoz viszonyítva, kik jelentenek ránk fenyegetést, kik a nagyhatalmak a közelünkben – sorolta a kérdéseket a miniszterelnök, hozzátéve:

szeretné visszahozni a politikába a geostratégiai tényezőkről való gondolkodást.

Jószomszédi viszony

A nagyhatalmak továbbra is a németek az oroszok és a törökök körülöttünk, amiről gondolkodni kell.

A szomszédainkhoz való viszony szintén kulcskérdés a számunkra

– mondta Orbán Viktor és kiemelte, tíz évet fektetett bele, hogy jó viszonyt alakítsunk ki velük, és ne elszigetelni akarjanak bennünket, hanem készen álljanak az együttműködésre – mondta a miniszterelnök, aki szerint soha Ilyen jó a viszonyunk a szerbekkel és a szlovákokkal nem volt.

Kialakult egy közép-európai együttműködés, ezért nem kell védelmező nagyhatalmakat keresnünk egymással szemben, hanem itt a lehetőség, hogy megpróbáljunk együttműködni és a lehetőségeinket a szuverenitásunkat megőrizve összerendezni. Ehhez szükség lesz egy vezérhajóra, ami Lengyelország lehet, amely egy negyven milliós ország, hatalmas gazdasági potenciállal, erős hadsereggel.

Ha jól rendezzük el a hajóinkat a lengyelek körül, akkor Közép-Európa gazdagabb lesz, és gyorsabban fog fejlődni, mintha külső védelmezőt keresne – húzta alá a miniszterelnök.

Nem kell félni ettől a gondolkodástól mert 800 éven keresztül ezt megtették elődeink – mutatott rá Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában