Otthon

2011.08.13. 07:00

Helytakarékos megoldások kis lakásokba: szuper minikéglik

Rengeteg kis alapterületű lakást találni városszerte, régi és újépítésű ingatlanok közt egyaránt. Ezen lakásokban is lehet úgy élni, hogy mellőzük a szűkölködést, sőt extrém példák is vannak, 8-10 négyzetméterre.

Vas Népe

A kis alapterületű lakások elrendezése/berendezése sokszor elég rossz, legtöbbször a helytakarékos megoldások kimerülnek a kihúzható kanapéval, holott sok más lehetőség is adott a helyspórolásra. Az alábbi videókban látható megoldások persze elsőre futurisztikusnak tűnnek, de nem is egyes luxusmegoldások ajánlását terveztük most megírni, hanem az elleshető ötleteket. Itt-ott megfigyelhetünk több olyan apróságot is, amely könnyedén átültethetők hétköznapi életünkbe egy kis ráfordítással.

Az fenti képen látható egy lakás nagy része, amelyben van konyha, wc, gardrób, tévé, zuhany, hűtő, s minden amire szükség lehet. Lentebb megnézhetik videón, hogy fér el ennyi minden ezen a területen.

Sok ilyen videó van a neten, ezek közül egy másik, futurisztikusabb megoldás egy japán férfi lakása, amely 30 négyzetméteren, a "tologatós" megoldással 24 kombinációban variálható a laktér. A falak elmozdításával lesz fürdőből, nappali, nappaliból, konyha, s még sorolhatnánk.

Persze nagyon jók ezek a már-már futurisztikus megoldások, de mindenki vágyik egy nagyobb, 50-60 négyzetméterre, két ember vagy gyerek esetén kell is. Ezek a kis mini-studiók nagyon jók tudnak lenni, ötletesek. Helytakarékos és többfunkciós bútorok, variálható életterek megoldásaival foglalkozik azon cég is, amelynek bemutató videóját nézve - őszintén szólva - csak ámultunk.

Ezek a rendszerek biztos többe kerülnek, így készen, és nehezebben beszerezhetők, mint egy nagyszekrény, ami sokmindent magába rejt, de nem árt esetleg ötleteket átvenni, utána járni egyes elemeknek.

Ezen kívül persze van még több hasonló mini-lakhely videó, és az extrémek is. Manhattanből például kettőt is beillesztünk, egy 8,3 négyzetméteres lakás, amely tényleg nagyon pici, de úgy tűnik boldog a bentlakó. Vannak határok, viszont ez a videó is bizonyítja, hogy meg lehet oldani mindent, kellő leleményességgel és kompromisszumokkal.

Ez pedig egy már-már túl extrém (8,9 négyzetméter), ennél azért jóval frappánsabb és barátibb az előző videóban látott lakás. Ez inkább egy amolyan "szállás"-jellegű hely, ahol akár több napot is el kell tölteni (mondjuk munka miatt), de emellett azért van máshol, egy nagyobb otthon.

És végül egy utánfutó-lakás, mondhatni lakókocsi-pecó, 8,2 négyzetméterrel. Persze ez már közelít ahhoz, hogy lakókocsiban él valaki, de azért mégis kicsit más a jellege. Ilyen szűkös élethez (mint az utóbbi videók is) azért már szokni kell, ami nehéz, viszont a ötleteket rejtenek magukban, még akkor is, ha sok helyünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!