Otthon

2012.10.09. 06:48

Egri Balázs: minden épület mögött ott az ember

Szombathely - Egri Balázs okleveles építészmérnök munkáiból látható kiállítás ebben a hónapban a Vitalitás Galéria falain. Középületeit, társasházait a megye több pontján megtalálhatjuk.

Tersztyánszky Krisztina

A galéria időről időre teret ad egy-egy építész bemutatkozásának. Egri Balázs nagy megtiszteltetésként fogadta, hogy a szakmai elfogadás jeleként ő is helyet kaphatott olyan nagy nevek sorában, mint Makovecz Imre, Mátis Lajos, vagy Sellyei Gábor belsőépítész. Alig több, mint másfél évtizedes munkálkodása nyomán már olyan épületek fűződnek a nevéhez, mint a büki gyógyfürdő új pihenőépülete, vagy a szombathelyi Erdészeti Információs Központ. Az utóbbi talán a legkedvesebb megvalósult munkái közül. Olyan környezetbe tervezhetett, ahol az épületen az élő természet színeit és mozgalmasságát adhatta vissza. De nem csak középületeket, hanem családi házakat és társasházakat is tervez.

- A társasháztervezés nem egyszerű, mivel a tervező a legtöbb esetben nem tud beszélni azokkal, akik a lakásokban lakni fognak - magyarázza. A lakók később szinte mindig változtatásokat kérnek, ezért erre már a tervezés fázisában fel kell készülni. Ilyenkor érdemes nagyobb fesztávokat alkalmazni úgy, hogy a belső válaszfalak elmozdíthatók legyenek a lakásokban, több gépészeti csatlakozást kell kiépíteni arra az esetre, ha a tulajdonos változtatni kívánná az egyes helyiségek funkcióját.

Egri Balázs több társasházat tervezett, ám kétségkívül a legnagyobb ismertségre a Honvéd utca 16. szám alatti tett szert vidám, kacskaringós indákkal átszőtt homlokzatával. Megtudjuk: a grafika eredetileg egy amerikai művész munkája, aki később nagy örömmel konstatálta, hogy képét egy ház falán láthatja viszont. S hogy miért kerültek az ágak a falra? Egri Balázs így látja:

- A Pelikán park környéke a város egyik legszebb környezete lehetne, ez az utcarész mégis szürke, sápadt, öreges. Az ágas-bogas grafika a park vadregényes fáira reflektál. Miért ne? Kellemes színfolt lett ez a ház az utcában, a járókelő felemeli a fejét és elmosolyodik. Nálunk felszabadultabb országokban a vicc, a poén egyáltalán nem számít ritkaságnak az épületeken.

Az építész hozzáteszi: minél nagyobb egy ház, annál nagyobb a társadalmi, közterületi felelőssége. Az épület évtizedeken át fog állni, meghatározni az emberek közérzetét, a város hangulatát. Ezeket nem lehet egy gyenge családi ház szintjén megtervezni, legyen az akár csak egy virágüzlet portálja, vagy egy nagyszabású középület.

Egri Balázs pályázatot adott be a Weöres Sándor Színház épületére, de több családi otthon is magán viseli a munkája nyomát. Nem szívesen válaszol arra, hogy közintézményt vagy otthont tervez-e szívesebben.

Az épület funkciója mindegy, ha mögötte van az ember. Sok múlik az építtetőn, hiszen egy fürdőt, egy orvosi rendelőt vagy gyárat is érezhet magáénak a megbízó, és dolgozhat partnerként az építésszel. Beszélnem kell annak a nyelvét, aki hozzám jön, hogy a közösen megálmodott épületben jól érezze magát, aki használja majd.


Egri Balázs 1968-ban, Győrben született. 1993-ban szerzett oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 2005. óta a Mátis és Egri Kft. építész tervezője. Számos pályázaton vett részt sikerrel, megvalósult munkáiról több építészeti szaklapban jelentek meg publikációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!