Otthon

2013.02.12. 17:48

Heti tipp: tervezzünk okosan biokertet

A biokert külön kis világ. Megfelelő tervezéssel bármely kertet természetes ökoszisztémává változtathatunk.

Simon Erzsébet

A biokert olyan, önmagában is működőképes rendszer, amelyben a fák, a bokrok, az évelők, a virágok, a füvek és a fűszernövények, a talaj és az állatvilág egyetlen közösséget alkot. A szakemberek ezt nevezik beérett kertnek.

Megfelelő tervezéssel bármely kertet természetes ökoszisztémává változtathatunk. Ha a természet kezére játszunk, akkor a kert szinte magát tartja fenn; nemsokára alig lesz szükség fenntartási munkára.

Mondhatni, a biokert külön kis világ, a dísz- és haszonnövények természetszerű elegye. Kevés telek alkalmas arra, hogy hatalmas zöldséges-, fűszer- vagy virágkertet hozzunk rajta létre.

A hobbikertésznek van más választása is: összegyűjtheti a legjobb ötleteit, és kialakíthatja saját, egyedi kertjét.

A tökéletes minta a parasztudvar lehetne, amely most reneszánszát éli.

Persze a jövőbeni biokertésznek csak a legritkább esetben van alkalma megválasztani a kert helyét. A kert ugyanis általában a házhoz tartozik. A gazdának tehát alkalmazkodnia kell az adottságokhoz.

A legfontosabb természeti kincs, amivel a biokertésznek meg kell barátkoznia, a termőföld. A kerttervezést tehát a talaj környezeti állapotának felmérésével ildomos kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!