Otthon

2014.05.12. 16:05

Burkolatok bent és kint

Szombathely - A burkolat felújításával új arculatot kap a fürdőszoba, a terasz, a balkon. A szakszerű kivitelezéshez a megfelelő színű és minőségű csempe vagy járólap kiválasztása mellett sok háttérmunkára is oda kell figyelnünk, ha tartósan szeretnénk örülni az új felületnek.

Varga Krisztina

A burkolat-felújítással kapcsolatos tennivalókkal és a felhasznált anyagokkal kapcsolatban egy építőipari cég ügyvezetőjét, Szakály Balázst kérdeztük.

- Amennyiben teljesen új burkolatot készíttetünk, az első tennivaló természetesen a régi burkolat bontása - tudjuk meg. A bontás után először a fal- illetve padlókiegyenlítést kell elvégezni. Előfordulhat, hogy a fali kiegyenlítésre 2-3 centiméter vastagságban is szükség lesz, ez különböző vakolatokkal, fali kiegyenlítőkkel biztonságosan megoldható. Különösen ügyelni kell a derékszögek kialakítására, mert különben a későbbiek során problémánk lehet a zuhanykabin, illetve a kád beépítésénél. Ha az aljzat esetében két centiméternél vastagabb kiegyenlítésre van szükség, azt gyorskötő esztrich alkalmazásával tehetjük meg. (Választhatunk olcsóbb, normál esztrichet is, ennek a száradása azonban 3-4 hét.) Épített zuhanyozó kialakításánál ügyeljünk a megfelelő lejtésképzésre, hogy a víz majdan a folyóka irányába csorogjon.

Bontás nélkül is felújíthatjuk fürdőszobánkat, amennyiben a burkolólapok megfelelően tapadnak és kellő szilárdságúak. Ilyenkor a meglévő burkolatra úgynevezett tapadóhidat kell felvinni.

A következő lépésben - tudtuk meg Szakály Balázstól - a vízszigetelést kell megoldani, hogy elkerüljük a nedves foltok, s a későbbi szerkezetkárosodás kialakulását a környező falazaton. A sarkoknál elengedhetetlen a a rugalmas hajlaterősítő szalag beépítése, a csőáttöréseknél pedig a mandzsetta alkalmazása. A vízszigetelt felületekre és a meglévő burkolatokra egyaránt csak flexibilis ragasztóhabarccsal lehet burkolni. Ezt a nagy formátumú lapok is megkövetelik, nem utolsó sorban pedig tartósabb is a normál habarcsokhoz képest. A fugázást víztaszító, penészedésgátló fugázó anyaggal végezzük. A sarkokat a fugázóval megegyező színű szilikonnal tömítjük.

Végül a kádak beépítése történhet ytong falazással, de gyorsabb, tisztább és a szerelőnyílások kialakítása szempontjából is jobb az építőlemezes megoldás, melyből többféle méret, sőt hajlítható változat is kapható.

A terasz felújításnál a régi burkolat eltávolítása után meg kell vizsgálni az aljzatot, s a repedéseket tisztítás és tágítás után epoxi ragasztóval, esztrichkötő lemez beépítésével tömíteni. Következő lépésben kültéri betonjavító habarccsal megfelelő lejtésképzést alakítunk ki. Kétkomponensű, rugalmas vízszigetelő réteget hordunk fel két rétegben, hajlaterősítő szalag beépítésével. Gyakori hiba, hogy a nyílászáróknál nem építenek be hajlaterősítőt. Ide és a korlát lábaknál is öntapadós hajlaterősítő szalagot alkalmazzunk. A ragasztást flexibilis, fokozott terhelhetőségű S kategóriás ragasztóhabarccsal végezzük. Kétoldali ragasztás és megfelelő széles mozgási hézagok kialakítása szükséges, hogy a gyorsan felmelegedő burkolat és a hideg aljzat közötti csúsztatófeszültségek ne okozzanak károsodást. A lábazatoknál, korlátlábaknál és a dilatációs hézagoknál szilikon helyett használjunk poliuretán tömítőanyagot, amely ellenáll az UV sugárzásnak.

 

Van, amin nem érdemes spórolni

Az elhasználódott burkolatok cseréje meglehetősen nagy léptékű, nem kevés költséggel és felfordulással járó munka. A szakember kiemelte: ahogy az autószereléshez, úgy a burkoláshoz sem érthet mindenki, ha tehetjük, mindenképp bízzuk szakemberre ezt a munkát. A technológiával és a korszerű alapanyagokkal azonban nem árt tisztába lennie az építtetőnek sem. Ha a megfelelő eljárásokat alkalmazzuk, nem kell majd rövid időn belül újra feltörni a nemrég felújított burkolatot, kibontani az újonnan beépített kádat.

 

Címkék#burkolat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!