Otthon

2017.03.13. 20:35

Az otthonodban ne a víz legyen az úr!

VN-információ - A víz nemcsak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba. Noha ez nem kerül be a hírekbe, egy nagyobb esőzés, de akár a rosszul kezelt pára révén kialakuló penészedés is komoly problémákat okozhat.

Vas Népe-információ

A száraz otthonhoz vezető első lépésként mindig az úgynevezett felszíni vizek elvezetéséről kell gondoskodni, ami ereszcsatornákkal, valamint a földbe süllyesztett folyókákkal valósítható meg a legegyszerűbben. Az acélból vagy speciális műanyagból készülő folyókarendszerekből a felszínen tulajdonképpen csak a burkoló rácsozatok láthatóak, ezekből számos verzió közül választhatunk. A beépítéskor nagyon fontos a megfelelő lejtés kialakítása, amivel biztosítható, hogy a folyókákból a víz a csatornába jusson.

Erre azonban nemcsak a földön, hanem a tetőszerkezetek és teraszok kialakításakor, valamint az ereszcsatorna-rendszer kiépítésekor is különösen fontos figyelni - így tudjuk ugyanis elkerülni a visszafolyást vagy a pangó víz kialakulását. Ügyelni kell arra, hogy az ereszcsatorna külső oldala alacsonyabb legyen, mint az épület felőli része, így esetleges eltömődése esetén a megtelt csatornából nem közvetlenül a ház falára folyik a víz. A kültéri párkányok esetében is fontos megtartani a néhány százalékos lejtést annak érdekében, hogy a csapadék beszivárgását megakadályozzuk.

A túl magas páratartalom egészségtelen, de a negyven százalék alatti arány is betegséget okozhat: ilyenkor segítenek a párásítógépek Fotó: Shutterstock

A víznek különösen kitett tető esetében az elsődleges "védelmi vonalak", azaz a tetőfedés és a megfelelő dőlésszög kialakítása mellett a modern épületeknél általánossá vált egy másodlagos vízzáró réteg beépítése is. A tetőfólia a tetőfedő anyag (cserép, lemezfedés, pala) illesztési résein átjutó nedvesség, erős szél esetén összetorlódó víz ellen nyújt hatékony védelmet.

Fontos ugyanakkor, hogy a teljesen hermetikus zárás sem megoldás, hiszen a napszakok közötti hőingadozás hatására a tetőben is lecsapódik a pára. Ezt nagy hiba lenne bezárni, ugyanis elősegíti a penész- és a gombaképződést, ami aztán a faszerkezet károsodásához vezethet. Vagyis egyszerre van szükség vízzárásra és szellőzésre - ezt nyújtják a páraáteresztő tetőfóliák. Egyes típusok alkalmazása esetén a fólia és a tető hőszigetelése közötti, egyébként elengedhetetlen légrés is elhagyható.

A szigetelésre a belső terek kialakításakor is fontos figyelmet fordítani. Elsősorban persze a vizes helyiségekben, fürdőszobákban, zuhanyzókban merül fel ez az igény, de akár pincék, garázsok esetében is szükséges lehet az alkalmazása. A kenhető szigetelések, más néven folyékony fóliák védenek mind a folyó víz, mind a talaj, illetve a falak nedvesedése ellen, és akár saját magunk is felvihetjük a szükséges felületekre.

A jó eredmény eléréséhez azonban nagyon fontos odafigyelni a megfelelő előkészítésre - hangsúlyozzák a szakemberek. A folyékony fólia vízzáró, felhasználásra kész, ráadásul betonon, gipszkartonon, vagy akár meglévő kerámiaburkolaton is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A tető héjazata és dőlésszöge az „első védelmi vonal" a víz ellen Fotó: Újház Centrum

A nedvesség komoly károkat okozhat az épületekben pára formájában is. A túlságosan magas páratartalom penészesedést, dohosodást okoz, rongálja a falak állapotát és az esztétikai megjelenést, ráadásul az egészségre is káros. Abban, hogy a nedvesség távozni tudjon a falakból, és kialakuljon a megfelelő páraáteresztés, fontos szerepe van a jó minőségű falszigetelésnek. Ma már komplex hőszigetelő rendszerek közül választhatnak, amelyek között van kimondottan családi házakra fejlesztett változat is. Ez biztos megoldást jelent a falak penészesedése ellen, mivel segít az optimális, egészséges beltéri klíma kialakításában.

Jó tudni, hogy az emberi szervezet számára a megfelelő páratartalom 40-60 százalék közé esik. Ha az értékek tartósan efölött vannak az otthonunkban, már szükséges a páramentesítés. Kiváló megoldás lehet egy elektromos, úgynevezett hűtve szárító párátlanító eszköz beszerzése. Kisebb terekben az elektromos áram nélkül működő, egyszerűbb és olcsóbb páramentesítők is hatásosak lehetnek. Igazán hathatós megoldást azonban csak a tudatos építkezés-felújítás jelenthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!