szép otthon

2021.04.10. 07:00

Napi egy perc elég, hogy ne ússzunk el az otthoni házimunkával

Minimális napi odafigyeléssel is fenntarthatjuk a rendet otthonunkban, így a nagytakarítás sem igényel majd különösebb erőfeszítést.

TBZS

Fotó: Piaxabay

A házimunkák folytonos körforgásából nem könnyű kikerülni. A mosatlan edények újra és újra felhalmozódnak, a portörlés nyomai csupán napokig látszanak meg, aztán kezdhetjük elölről, a morzsák minden étkezés után megkövetelik a takarítást. Annak oroszlánrészét a legtöbben hétvégére hagyják, így a kétnapos pihenő jelentős részét a ház rendbetételével töltik.

Ahhoz, hogy a rendet minél tovább fenntartsuk és a takarítási teendők körül se maradjon minden hétvégére, elég csupán napi néhány percet rászánni azon teendőkre, amelyek nem vesznek igénybe sok időt. Még azzal is segítenek, hogy a rendet és a tisztaságot minél tovább fenn tudjuk tartani. Erre találták ki az egyperces szabályt.

Annak lényege, hogy minden olyan feladatot végezzünk el azonnal, ami belefér 60 másodpercbe. Így elkerülhetjük a folytonos halogatást és a teendők felhalmozódását. Az egyperces teendők közé sorolható például a mosogatógép bepakolása, a konyhai munkalap és a tűzhely letörlése, a szennyes ruhák összeszedése, a kimosottak elpakolása.

Portalanítsunk mindennap akár csak egyetlen polcot, szekrényt, vagy töröljük le a tükröt. Mindez csak apróság, ám nagy segítséget jelent, ha a nagytakarításkor már nem kell ezekkel bajlódnunk.

Kiemelt képünkön: A mosogatógép bepakolása is az egyperces teendők közé tartozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!