Otthon

2013.07.01. 15:53

Kerti teendők jégverés után

Vas megye egyes területein komoly kárt okozott a jégeső a kertekben - Molnárné Pap Edina kertészmérnök tanácsai.

Az égi katasztrófa a lehető legrosszabbkor érte a gyümölcsösöket, veteményeseket. A cseresznye- és meggyszüret közepén vagyunk, most kezd érni az őszi- és a kajszibarack, a szilva, az almafélék erőteljes növekedésben vannak, és a zöldségek zöme is most van ereje teljében. Az első teendőnk a jégverés okozta stresszhatás csökkentése növénykondicionáló készítménnyel.

Két-három nap múlva végezzünk rezes permetezést. A réz segíti a sebzések gyógyulását, a szövetek regenerálódását. A károsító kórokozók ellen felszívódó gombaölőszert is keverjünk a permetléhez. A szerkombinációt használhatjuk a zöldséges kertben is, de tartsuk be az öt-tíz napos élelmezés-egészségügyi várakozási időt, a zöldségfélék lombját ne bántsuk. A sérült gyümölcsöket, terméseket is hagyjuk a növényen, mert ezek még nőhetnek és be is érhetnek, bár legfeljebb csak feldolgozási célra - pálinkának, pürének - valók. A fás szárú növényekről is csak a letört ágakat távolítsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!