szép otthon

2020.09.27. 07:00

Súrolószer és párásító citromból

Nemcsak a tea ízesítése miatt érdemes citromot tartani a hűtőnkben. Illatosítóként, folttisztítóként, rovarirtóként is bevethető a savanyú ízű gyümölcs a háztartásban.

Vas Népe

Fotó: shutterstock

Néhány csepp citromlé a vattapamacson csodákat tesz a hűtőben: néhány óra alatt elűzi a romlott ételek okozta kellemetlen szagokat. A vöröshagyma, a nyers hús és a hal felszeleteléséhez használt vágódeszkákat is érdemes átmosni vele: amellett, hogy kiváló illatosító, baktéri – umölő hatása is van. A márványfelület hajlamos a foltosodásra, ha a gyümölcs felét sóba mártjuk és átdörzsöljük vele, nagy valószínűséggel pillanatok alatt megtisztítja. A bronz-, réz- és rozsdamentes acéltárgyakon is jól használható ez a technika, továbbá ajánlatos kipróbálni akkor is, ha szeretnénk visszanyerni a fémlábasok, csapok és a mosogatótálca eredeti fényét. Bizonyára minden háziaszszonynak meggyűlik a baja a mikrohullámú sütő kitakarításával, a sárga héjú gyümölcs ezen is segít: keverjünk össze három evőkanál citromlevet másfél pohár vízzel egy mikrózható edényben, majd forraljuk 5-10 percig. Ezután nincs más dolgunk, mint az így fellazult szennyeződést letörölni a készülék oldaláról. Kevésbé ismert, de rovarűző hatása is van a citromnak: a hangyák, a csótányok és a bolhák is elmenekülnek előle. Az érintett területre szórjunk a gyümölcs héjából darabokat, a levét pedig csavarjuk a felmosóvízbe. Otthonunk egyszerre lesz illatos és mentes a kéretlen látogatóktól. A citrom sokoldalú felhasználását bizonyítja, hogy fehérítőként is megállja a helyét. Érdemes kipróbálni, hogy mosás előtt az ingek és a blúzok hónalji részénél keletkező foltokat bedörzsöljük vele. Nem utolsósorban – készülve a téli hónapokra – illatos párásítót is készíthetünk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!