Otthon

2017.10.19. 11:00

Tippek, tanácsok falöltöztetéshez

VN-INFORMÁCIÓ Az ember gyakran cseréli a ruhatárát. Miért ne újíthatna a lakásában is? Aki teheti, cserélje le a megunt burkolatot!

Pintér Viktória

Fotó: shutterstock

A tapéta kevés macerával jár és képes gyökeresen megváltoztatni az adott szoba hangulatát, teljesen új enteriőrt varázsol.

Falból látványelem

A tapéta nemcsak akkor működik, ha egész felületeket akarunk burkolni vele, hanem akkor is, ha csak egy sávot alakítunk ki: például a kanapé vagy a televízió mögötti részt.Érdemes játszani a formákkal: függőleges hasítás helyett átlósan, rézsútosan vágni. A falon lévő réteg így hamar látványelemként kezd működni a szobában.

Bútorburok

Ne álljunk meg a tervezésben a falnál. A lehetőségek végtelenek. Nincs olyan berendezési tárgy, amelyet ne lehetne beborítani ezzel a tökéletes dizájnelemmel. Például bátran tapétázzuk le a polcaink hátterét, így az ott elhelyezett dísztárgyaink is új „megvilágításba kerülnek”. De ha grandiózusabb megoldásokra vágyunk, akkor nagyméretű deszkákat is bevonhatunk, mondjuk aranyozott, nagymintás tapétával. Ennél nem árt, ha pár spotlámpával megvilágítjuk a felületet, így még extrémebb hatást érhetünk el.

Fotó: shutterstock

Váltsunk irányt!

A csíkozott tapétát a legtöbben függőleges irányban teszik fel a falra. Nagyon érdekes dinamikát kölcsönöz a szobának, ha fordítunk rajta egyet és vízszintesen fut végig a térben. Itt érdemes világosabb tónusú tapétát választani, hogy érvényesülni tudjanak az egymás mellett futó ívek.

Konyhába, fürdőbe

Egyre több vízhatlan tapétát dobnak a piacra, így olyan helyiségekben is használhatjuk díszítőként, ahová eddig nem mertük volna. Gondoljunk bele: ha egy baráti társaság érkezik hozzánk, előbb-utóbb a konyhában gyűlünk össze. Az újabb lakásokban, házakban pedig nagyon divatosak az egybenyitott terek. Ezekben az esetekben nem mindegy, hogyan harmonizál a konyha az élettér többi pontjával. A tapéta otthonosságot kölcsönöz annak a helyiségnek, amelyben használják. Érdemes a konyha drapériáival összehangolni a forma- és a színvilágot. Miért ne lehetnének könyvek, képek ebben a térben is? Ezeknek kiváló háttere lesz egy jól megválasztott tapéta.A tapéta (legalább) egyszer kiment a divatból, most visszaküzdötte magát, és otthonaink köntösévé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!