Pars Krisztián

2014.08.17. 15:10

Pars ismét Eb-t nyert a világ idei legjobbjával

Zürich - A címvédő Pars Krisztián aranyérmet nyert férfi kalapácsvetésben a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon. A magyar atléta a világ idei legnagyobb dobásával védte meg Európa-bajnoki címét.

Tóth Gábor

Az olimpiai bajnok a világbajnok ellen – így harangozták be a szervezők a férfi kalapácsvetés döntőjét, ebből is kiderült, hogy a Londonban aranyérmes Pars Krisztián legnagyobb ellenfele a lengyel Pawel Fajdek volt. Ebben az évben csak ők ketten dobtak 82 méter fölött, az Eb-címvédő szombathelyi atléta 82,49-cel vezette a világranglistát, az öt legjobb eredmény közül négy az övé volt. A selejtezőben Fajdek volt a jobb, másodikra megdobta a finálét jelentő 75 méteres szintet (77,45), míg Parsnak nem ment igazán (74,44).

Szombaton ragyogó napsütésben kezdte a versenyt a 12 dobó. Három sorozat után Pars 82,18 méteres dobásával vezetett, innen már csak a legjobb nyolc folytatta, kiesett többek között a olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni. Az ötödik sorozat után szorosabb lett az állás, mert a nagy rivális is túldobta a 82 métert (82.05). Az utolsó körben az volt a kérdés, lesz-e még egy nagy dobása Fajdeknak.

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián ünnepel, miután 82,69 méterrel, a világ idei legjobb eredményével aranyérmet nyert a férfi kalapácsvetés döntőjében a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/MTVA

Nem volt, a kalapács hozzáért a hálóhoz, így le se mérette. Pars már győztesként léphetett a dobókörbe, de klasszisát jelzi, hogy nem lazsálta el utolsó kísérletét sem, sőt 82,69 méterrel egyéni csúcsot, s egyben a világ idei legjobbját érte el. Pars a magyar atlétika legeredményesebb versenyzője lett, sorozatban hatodik világversenyén szerzett érmet: a 2010-es barcelonai Eb-n harmadik, a 2011-es és a 2013-as vb-n második volt, 2012-ben megnyerte az Eb-t és az ötkarikás játékokat is.

– Nehezen tudom szavakba önteni, hogy mennyire boldog vagyok – árult el nem sokkal az Eb-győzelem után a Dobó SE sportolója, Pars Krisztián. – Egy címet mindig nehéz megvédeni, nekem sikerült, ráadásul egyéni csúccsal. Persze az egyéni csúcs, a világ idei legjobb eredménye azért is jöhetett össze, mert már felszabadultam léptem a dobókörbe -de ez természetesen nem von le semmit az értékéből.

A kalapácsvetés alapvetően európai sportág, a világ közvetlen élvonala Európából kerül ki, vagyis a legnagyobb riválisaimat utasítottam magam mögé. Elértem már néhány szép eredményt pályafutásom alatt, de ez az Eb-diadal mindig előkelő helyet fog elfoglalni a képzeletbeli ranglistámon. Jó formában, magabiztosan érkeztem a kontinenstornára, nagyon felkészültünk a versenyre. Közel egy évet fordítottunk például arra, hogy javítsunk a technikámon, egészen pontosan a dobás indításán. Annak is örülök, hogy győztesen jöttem ki a Fajdekkel folytatott pszichológiai csatából.

Tudtam, hogy csak egy nagy dobása lesz – ez be is jött. Elbírtam az esélyesség terhét is. Ez az este még az ünneplésé lesz, de észnél kell lennem, hiszen három-négy komoly verseny még vár rám az idén, főleg a Világkupát szeretném nagyon megnyerni. Nehéz lesz néhény nap múlva ismét munkába állni, de nincs mit tenni, muszáj dolgozni, mert megéri dolgozni. Ám nem tagadom, várom már a szeptember végét, amikor egy kicsit szögre akaszthatom a kalapácsot.

– Nagyon elégedett vagyok, óriási versenyt nyert meg Krisztián! – értékelt boldogan Németh Zsolt, a most már kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztián edzője. – Egy ilyen szintű versenyen így nyerni, ilyen teljesítménnyel előrukkolni egészen rendkívüli! Nem aggódtam a selejtezőn történtek miatt, hiszen tudtam, hogy Krisztián jó formában van - amit bizonyított is. Lengyel riválisával külön pszichológiai csatát vívott, nagyon figyeltek egymásra.

Egyébként változtattunk a felkészülésen, az eddig megszokottnál korábban kerültünk csúcsformába, nagyon figyeltünk a formaidőzítésre – szerencsére ez is bejött. Az meg már csak hab a tortán, hogy az egyéni csúcs is összejött! Ilyen feszült helyzetben ez nagyon ritka.

Férfi kalapácsvetés, Európa-bajnokság: 1. PARS KRISZTIÁN 82,69 m, 2. Pawel Fajdek (Lengyelország) 82,05, 3. Szergej Litvinov (Oroszország) 79,35.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!