Peresznye

2015.06.14. 13:04

Húszéves a Zviranjak - Falunap volt gyerekprogramokkal, közös vacsorával, bállal Peresznyén

Peresznye - Jubileumot is ünnepeltek és falunapot is tartottak szombaton a kis horvát faluban, Peresznyén.

Némethy Mária

Az 1990-es évek közepén Peresznyén a hagyományápolás szándékával sorra alakultak a kultúrcsoportok: a néptáncosoké, a tamburásoké, az énekeseké. Aztán a faluból elszármazott, Horvátzsidányban élt Brigovich Lajos pedagógus bábáskodásával létrejött a Zviranjak (Forrás) egyesület ezeknek a csoportoknak a koordinálására, képviseletére. A nagy létszámú egyesület - az 571 lakosú községből 63 tagja lett - vállalta a horvát nemzetiségi kultúra értékeinek megőrzését, az identitástudat erősítését.

A Zviranjak Peresznyei Horvát Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület szombaton fennállása 20. évfordulóját ünnepelte. 13 órakor a művelődési háznál fogadták a szépszámú, gyönyörű népviseletekben érkezett vendégeiket, aztán hálaadó szentmisén vettek részt a Szent Egyed templomban, majd a tónál kiépült szabadidőparkban kulturális programok követték egymást egy hatalmas sátorban. Fellépett a helyieken kívül a Danica Énekkar Bükről, a Zora énekkar Kőszegről, a Cakovci tánccsoport, a Zsidányi Betyárok és a Peruska Mária Énekkar Horvátzsidányból. Az országos horvát nemzetiségi önkormányzatot a gazdasági vezető képviselte. Mivel az egyesület tagjai alaposan kiveszik a részüket a falu szépítéséből, nagy öröm volt, hogy pénteken megérkezett az az 5 millió forintos pályázat segítéségével megszerzett traktor, amelyet kaszaként is tudnak használni, parlagfű mentesítésére is alkalmas.

A jubiláló Zviranjak is fellépett a hatalmas sátorban. Fotók: Némethy Mária

A horvátzsidányiak ilyen gyönyörű népviseletben érkeztek

Grüll János, Peresznye polgármestere köszöntötte a jubiláló együttest, és oklevelet adott át az alapítóknak, Brigovich Lajos özvegyének és Vaskó Jánosnak, emléklapot az eddigi elnököknek, közte a mostaninak, Nickl Pálnak. A Vas megyei horvát önkormányzat nevében Krizmanich István mondott köszöntőt.

A jubileumot és a falunapot közösen megszervező horvát és községi önkormányzat közös vacsorán látta vendégül a peresznyeieket és vendégeiket, a gyerekeknek különféle programokat szerveztek.

Címkék#Peresznye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!