SOKRÉTŰSÉG

2018.08.27. 17:13

Nívódíjas referencia-térképre építhetnek

Nagyobb mértékben növelte árbevételét, mint foglalkoztatottjai számát a Laterex cégcsoport az elmúlt években. A kiemelkedően hatékony vállalat sikerének összetevőiről Gerencsér András elnök-vezérigazgatót kérdeztük.

 

Meredeken ívelnek felfelé az építőipari termelési mutatók, de a konjunktúrát nem minden vállalkozásnak sikerül maradéktalanul kihasználnia. A Laterex cégek képesek tartani az iramot az emelkedőn, vagy sikeresen meg tudták lovagolni az építőipari konjunktúrát?

Szerződésállományunkat az elmúlt öt évben folyamatosan és jelentősen növeltük. Ráadásul a konjunktúra hatására ma már kevesebb projekttel realizálunk jelentősebb árbevételt. Ez hatékonyabb munkaszervezést és logisztikát eredményez.

A nagyságrend mellett változott a szerződésállományuk összetétele is?

Megbízásaink nagy részét közbeszerzési piacon elnyert munkák képezik, de kivitelezzük elismert ingatlanfejlesztők beruházásait is. Másrészt két évvel ezelőtt még nem volt jelentős lakásépítési projektünk, ma már ezen a területen is jelen vagyunk. Ez is a konjunktúra jótékony hatása, amely a lakásépítési piac megélénkülését is magával hozta.

Mi a vállalat specialitása, és miben rejlik egyedisége, amellyel meg tudja nyerni a partnereit?

Cégünk 2006-ban alakult, de a tulajdonosi kör és a menedzsment nagy része már több évtizede dolgozik együtt, ezért sokrétű és jelentős építőipari tapasztalattal rendelkezik a szakembergárdánk. Cégünk tulajdonosai a vállalati szervezet valamennyi területén aktívan részt vesznek a mindennapi folyamatokban, ezáltal biztosítva a gyors és hatékony információáramlást és feladatmegoldást. Ezért egyúttal hatékonyan és gyorsan tudunk alkalmazkodni a piaci változásokhoz és a megrendelői igényekhez.

Hogyan tovább, azaz milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a közeljövőben?

Ma már kevesebb projekttel realizálunk jelentősebb árbevételt. Ez hatékonyabb munkaszervezést és logisztikát eredményez

Telephelyünket folyamatosan fejlesztjük. Ez egyrészt az irodáink és a környezetünk infrastruktúrájának a fejlesztését jelenti, másrészt termelőműhelyeink (asztalos, lakatos) kapacitásának, gépesítésének bővítését is magában foglalja. A létszám növekedésével egyidejűleg gépjárműflottánk is nagymértékben bővült, hatvan személygépjármű és több tehergépjármű alkotja. Mivel munkáink volumenének növekedésével létszámunk is évről évre jelentősen nő, folyamatosan jelentős informatikai, szoftver- és hardverfejlesztések is zajlanak. Összességében elmondhatjuk, hogy az idei évre tervezett és a tavaly megvalósított beszerzések és beruházások révén az irányításban és az adminisztrációban dolgozó munkavállalóinknak magas szintű informatikai és gépjármű-felszereltséget, a szakiparban dolgozó kollégáinknak pedig megfelelően felszerelt műhelyeket tudunk biztosítani a hatékony és színvonalas munkavégzéshez.

A korszerű feltételek biztosításán túl költenek-e és mennyit kutatási-fejlesztési tevékenységre, beruházásokra?

Igen, és nem is keveset. A 2018-as évtől igen jelentős kutatási-fejlesztési tevékenység zajlik a cégnél. Ebbe tartozik a többi között az új informatikai, vállalatirányítási rendszer fejlesztése, egy új felületvizsgáló rendszer fejlesztése és az úszó-vízimű fejlesztése is. A teljes kutatási-fejlesztési ráfordítás a vállalatunknál idén eléri a 300 millió forintot.

Mit és hol építenek most?

Tevékenységünk a magasépítési iparágon belül igen sokrétűnek mondható, tulajdonképpen felöleli annak valamennyi területét. Ez azt jelenti, hogy nem specializálódtunk például csarnok- vagy lakásépítésre, hanem egyaránt van tapasztalatunk egészségügyi és oktatási intézmények kivitelezésében, valamint gyógyfürdők vagy lakások megvalósításában. Budapesten több helyszínen és országszerte is kivitelezünk projekteket. Jelentősebb budapesti munkáink közé tartozik a XIII. kerületi Klapka utcai szolgáltatóház vagy a szintén ebben a kerületben lévő Dagály Residence. De mi valósítjuk meg a Kandó Kollégium fejlesztését is.

Vidékre is jut kapacitásuk?

Jut bizony, most is több vidéki városban vagyunk jelen jelentős beruházásokon. Székesfehérváron a Corvinus Egyetem új campusát építjük, Tatabányán az Árpád Gimnázium felújítási és bővítési munkáit végezzük, Tatán az Esterházy-kastély rekonstrukcióján és nem utolsósorban Kaposváron, a megyei ügyészség új épületének létrehozásán dolgozunk.

De még folytathatnám a sort, lenne mivel. Jelentős projektek ezek, elnyerésükhöz minden bizonnyal komoly referenciára volt szükség.

Valóban. Az elmúlt években olyan projektek kivitelezői lehettünk, amelyek nem csupán a megrendelőink, hanem a szakma elismerését is kivívták. Eddig két alkalommal indultunk a kivitelezői szakma legrangosabb nívódíjpályázatán, és mindkétszer elismerésben részesültünk. Először az új Budafoki Szomszédok Piacának, másodszor pedig a Veresegyházi Szentlélek-templomnak a kivitelezéséért kaptunk nívódíjat. Mindeközben olyan fejlesztéseken helyezhettük el a kézjegyünket, amelyek fontos szerepet töltenek be Budapest életében, mint például a 2017-ben megújult és kibővült formában átadott Palatinus Strandfürdő, amely már az átadása után számos szakmai és egyéb elismerést kapott.

Mit várnak a kormánytól az építőiparral kapcsolatban, milyen intézkedéseket tartanak fontosnak ágazati szinten?

Az építőipari ágazat érdekképviseleti szerve, az ÉVOSZ és a kormányzat között tavaly fontos és előremutató együttműködés indult el. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés az új kormánnyal is folytatódik, és az építőipari ágazat előtt gépbeszerzésre és egyéb fejlesztésekre irányuló pályázati források nyílhatnak meg. Mint az ebben a szakmában jelen lévő összes vállalkozó, mi is nap mint nap szembesülünk a szakemberek hiányával. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a kormányzat a szakemberek, szakmunkások oktatási programjára nagy hangsúlyt helyezzen, és az építőipari érdekvédelmi szövetségekkel együttműködve mielőbb megoldást találjon.

LATEREX Építő Zrt.,

1095 Budapest, Hídépítő u. 1–12.

www.laterex.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában