SZPONZORÁLT TARTALOM

2019.12.18. 08:34

Milyen szilárd tüzelőt válasszunk?

Ha vegyes tüzelésű kazánnal vagy kályhával szeretnénk fűteni, megfelelő tüzelőanyagra lesz szükségünk. Melyiket érdemes választanunk és mire kell figyelnünk, ha szilárd tüzelőt vásárlunk?

Mielőtt nekiállunk bevásárolni, fontos tisztában lenni azzal, hogy a tüzelőanyagok összetétele és a nedvességtartalma jelentősen befolyásolja a hatásfokukat, emiatt nem célravezető vakon dönteni egyik vagy másik tüzelőanyag mellett.

Elsőként természetesen a legősibb tüzelőanyagról, a fáról kell beszélnünk. Évezredek óta használjuk fűtésre, ez idő alatt megtapasztalhattuk, hogy a különböző fafajták kalóriatartalma alaposan eltérő, emellett a fa nedvességtartalma is jelentősen befolyásolja a fűtőértéket.

De lássuk, mit is jelent ez számokban… A frissen kivágott nyersfa nedvességtartalma hozzávetőlegesen 50% körüli; ez persze függ a fa fajtájától, korától, állapotától és az évszaktól is… Ha ilyen fát vetünk a tűzre, sistergő hangot hallhatunk, amit az elpárolgó víz idéz elő. A fa nedvességtartalma akár 6-7 MJ/kg értékig képes lerontani a tüzelőanyag fűtőértékét, vagyis az ilyen tűzifa égetése cseppet sem gazdaságos és ésszerű…

Azonban, ha kiszárítjuk a tűzifát, a fűtőértéke egészen 14-17 MJ/kg értékig kúszik fel, ami a szénbrikett fűtőértékét is megközelíti – természetesen lényegesen alacsonyabb áron. A tűzifa tehát hatékony és gazdaságos választás, de gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról, illetve meg kell várnunk, míg kellőképpen kiszárad.

Ha tűzifával szeretnénk fűteni, két fontos dologra kell figyelnünk; soha ne frissen vágott, nagy nedvességtartalmú fával fűtsünk, illetve adjunk időt a fának, hogy kiszáradhasson. A valóságban ez azt jelenti, hogy a téli tüzelőt legkésőbb az előző fűtési időszak végén kell megvásárolnunk.

A tűzifa alternatív formájáról, a fabrikettről is szót kell ejteni. A fabrikett jellemzően faipari hulladékból készül, amit rendkívül magas hőmérsékleten préselnek össze. A kezelt faanyag szárításon megy keresztül, így az elkészített brikett nedvességtartalma alacsony, a fűtőértéke pedig magas.

Érdemes tudni, hogy az alapanyagként szolgáló faipari hulladék nedvességtartalma akár 10% alá csökken, ami lényegesen alacsonyabb annál, amit hagyományos szárítással elérhetünk. Szabályos formájának köszönhetően a tárolása egyszerű és helytakarékos. Érdemes a felhasználásig a védőfóliában tartani, így megóvhatjuk a környezet nedvességtartalmától.

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy brikett nem csak fából, hanem szénből is készülhet. A szénbrikett gyártása során a szénbányászat „melléktermékeként” keletkező törmeléket használják fel, amit nagy nyomáson kisebb téglákká formálnak. A szénbrikett égése kifejezetten lassú, ezért jó hőtartó képességgel rendelkezik. A szénbrikett esetében a vásárlás során pontosan tudhatjuk, mit vásárlunk, milyen fűtőértékkel rendelkezik. A kátrányképződéstől sem kell tartanunk, így óvhatjuk a kazánt.

Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a szénbrikett nem használható faelgázosító kazánokban, ugyanis az ilyen kazán turbina segítségével növeli a légbefújást, ami rendkívül magas hőt képes gerjeszteni szénbrikett használata esetén. A gerjesztés által létrehozott rendkívüli magas hőmérséklet képes eldeformálni a kazán tűzterelő vasait.

Tudatos választással sokat tehetünk a fűtési költségek csökkentése érdekében. Válasszuk az igényeinknek megfelelőt, és biztosítsunk kellemesen meleg otthont a családunk és önmagunk részére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában