hirdetés

2020.12.21. 06:00

Egyetemisták segítik a falvakban a kisdiákokat

Tavaly ősz óta tanít hetente általános iskolás kisdiákokat Orsós István pécsi egyetemista, aki mentorként segíti a gyerekek tanulmányait és pályaválasztását.

– A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorprogram, amelynek keretében egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7–8. osztályos tanulókkal, segítenek nekik élményeket szerezni, megszerettetik velük a szakmákat és felkészítik őket a középiskolában rájuk váró feladatokra – mondta dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, hozzátéve: nagyon büszke a programban részt vevő mentorokra.

Orsós István (képünkön) a Pécs közelében található Somogyapátiban vesz részt a mentorprogramban:

– A program kezdete óta mentor vagyok, tavaly szeptemberben kezdtem 7. osztályosokkal, ők már nyolcadikosok. Négyen vagyunk mentorok. Számomra a legnagyobb élmény, hogy elértük: a gyerekek befogadnak, és hétről hétre várják a találkozást. Heti egyszer foglalkozunk velük, déltől délután 4-ig. Különböző csoportfejlesztő játékokat szoktunk játszani. A legérdekesebb talán az egyszerűnek tűnő „Számoljunk el együtt húszig” játék, aminek a lényege, hogy figyeljünk a másikra, és gyorsan rá lehet hangolódni a közösségre. A másik nagy kedvenc, amikor közösen alkotunk zenét.

Kiemelten fontos a pályaorientáció, hiszen nyolcadikosok, és tovább kell tanulniuk. 3-4 fős csoportokban beszélgetünk, megkérdezzük, ki hogy érzi magát, mit szeret csinálni. Van, aki már most tudja, hogy mezőgazdász szeretne lenni, mert a szülei is azok, de persze olyan is van, aki nem tudja még. Az a célunk, hogy mindenki megtalálja, amivel szeretne foglalkozni. Egy jó szakmával is nagyszerű lehetőségük van, főleg, hogy itt olyan gyerekekről is szó van, ahol a szülőknek a nyolc általánosuk sincs meg. A szülőkkel való bizalomépítés nagyon fontos: tudniuk kell, hogy a legjobb kezekben vannak a gyerekeik! – meséli lelkesen a mentor.

 

4-5 kisdiákot vesznek a „szárnyaik alá”

A mentorprogramban részt vevő egyetemisták 7. osztályos kisdiákokkal dolgoznak együtt, amelyért havi 30 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Egy hallgató négy-öt kisdiákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát és sikeresen felvételizzenek a középiskolába. A mentorok állatkertbe, moziba, múzeumokba is elvitték a kisdiákokat. A Tanítsunk Magyarországért két minisztérium, a hallgatói önkormányzatok és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött, 2018. december 5-én útjára indított komplex szakmai program. A 4 fő pillére az egyetemi mentorprogram, a középiskolás mentorprogram, a HÖOK- és a vállalati mentorprogram.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában