Hirdetés

2021.12.09. 11:19

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma!

Vannak, akik éveken át nem hozhatnak döntést a saját életükkel kapcsolatban, akiknek mindig megmondja a bántalmazójuk, mit tehetnek, és mit nem. Ha erőszakról beszélünk, akkor a többség egyből a fizikai bántalmazásra gondol, holott a szóbeli bántalmazás, a manipuláció, a félelemben tartás, a másik fél elszigetelése, lejáratása, hiteltelenné tétele legalább olyan rombolóan hat az áldozatra. A Családbarát Magyarország Központ szakértője, Boglacsik Tímea osztja meg velünk tapasztalatait.

PR-cikk

Az agresszió már a szóbeli bántalmazásnál kezdődik! Kapcsolati erőszak lehet a párkapcsolaton belüli erőszak mellett az idősek vagy gyermekek bántalmazása is. Ami mindegyikben közös, az a szándékosság. Bántalmazásnak minősül, ha valaki szándékosan, folyamatosan vagy visszatérően fájdalmat okoz valakinek – legyen az testi vagy lelki fájdalom.

 

– Akár gyermek, nő vagy férfi bántalmazottról beszélünk, a szóbeli erőszak hosszútávon megnyomorítja az áldozat lelkét. A bántalmazók eszköztára igen széles, és sokszor ezt úgy használják, hogy az áldozat és a környezetük sem veszik észre, hogy bántalmazás folyik. Gondoljunk olyan esetekre, amikor egy társaságban az egyik fél a társát rendszeresen leszólja, és ez sokszor otthon is folytatódik. Az áldozat egyre bizonytalanabbá válik önmagában. A kiabálás, a sértegetés már jellemzően egy következő szint.

 

Van segítség!

 

A Családbarát Magyarország Központ a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonalat működtet az áldozatok védelme és segítése érdekében, ez az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), ahol a hívásokat fogadó szakemberek nap mint nap azért küzdenek, hogy minél több áldozat új esélyt kaphasson egy bántalmazástól mentes, biztonságos életre.

 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Kapcsolj Egyből! applikációra hívta fel a figyelmet: ennek használata több szinten nyújt segítséget az áldozatoknak, a felismeréstől a megelőzésen keresztül egészen a krízishelyzetig.

 

Amennyiben Ön, illetve valaki a környezetéből kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem áldozatává vált, segítségre szorul, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80/20-55-20-as számon, vagy töltse le a Kapcsolj Egyből! applikációt a mobiltelefonjára Androidon vagy IPhone-on , személyesen pedig a kríziskezelő ambulanciákat keresse fel!

 

A cikk megjelenését a Családbarát Magyarország Központ támogatta.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában