Hirdetés

2023.02.21. 12:22

Szögbelövő kisokos: ilyen típusok közül választhatsz

Amikor az ember egyre jobban belejön az otthoni barkácsolásba, természetszerűen új és új dolgokat próbál ki. Az újabb, összetettebb munkákhoz pedig nem árt, ha az eszközparkunkat is folyamatosan bővítjük. Jelen cikkünkben a szögbelövők típusairól adunk egy rövid áttekintést, ami alapján könnyebben eldöntheted, milyen eszközre van valójában szükséged.

PR-cikk

Forrás: Freepik

Milyen típusú szögbelövők vannak?

Ahogy a szögek is az apró, hajszálvékony mérettől a nagyméretű, gerendák rögzítésére használt méretig terjednek, a szögbelövők is nagyon széles skálát fednek le funkció szempontjából. De milyen szögbelövő típusokról beszélhetünk?

1. Marok szegbeütők / mini szögbeütők

A mini szegbeütők kicsit kilógnak a felsorolásból, ugyanis speciális eszközökről van szó, amelyek a legtöbbször egy-egy szeg precíz beütésére szolgálnak. Kialakításuknak köszönhetően olyan helyekre is beférnek, ahová kalapáccsal vagy egy hagyományos szögbelövővel rémálom lenne beférni. A legtöbb modell hagyományos szögeket használ.

2. Tűzőgépek

A tűzőgépek nagyon apró, vékony szögekkel működnek. A legtöbb esetben apró fadarabokat tűznek össze vele, amelyek gyakran össze is vannak ragasztva előtte. Aprólékos szerelésekhez, kárpitozáshoz, lambériázáshoz remek választást jelenthetnek, mert a vékony, általában 1 mm-es szögek alig látszanak.

3. Brad szögbelövők

A brad szögbelövők szintén vékony szögekkel való munkára lettek tervezve. Hajszálvékony szögeket tudsz beütni segítségükkel, amelyeket manuálisan egyébként be sem tudnál verni a fába, mert elgörbülnének. Segítségükkel esztétikus végeredményt kaphatsz.

4. Befejező szegezők

A befejező szegezők a brad szögbelövők nagytestvérei. Remekül alkalmasak kerítések, faházak építésére vagy éppen lécek rögzítésére. Egy pici gitt segítségével eltüntetheted a szegeket, így nem kell aggódnod, hogy szemet szúrnak.

5. Padlószögezők

A padlószegező a melegburkolók által használt eszköz. A különféle anyagok (keményfa, bambusz), illetve a különféle kialakítású padlódeszkákhoz más eszközre lesz szükségünk. Vannak T-kapcsokat, L-kapcsokat és tűzőgépkapcsokat használó modellek is. Ez utóbbi megoldás költséghatékony, ámde kevésbé stabil rögzítést biztosít.

6. Tetőszögezők

A tetőszögezőket a tetőfedő szakemberek használják. Masszív, erős gépekről van szó, amelyek gond nélkül elbírnak a zsindelyekkel és az egyéb tetőfedésre használt anyagokkal. Mivel a tetőn dolgozni nem veszélytelen, a gyártók egyfelől stabilitást biztosító szélesebb fejrésszel, illetve csúszásgátló bevonattal látják el a tetőszögezőket. Így le lehet tenni őket anélkül, hogy attól kellene félni, hogy megindulnak lefelé.

7. Keretszögezők

A keretszögezők komolyabb igénybevételre lettek tervezve. Segítségükkel könnyedén összeilleszthetsz előre gyártott fa építőelemeket vagy ládákat, de akár tetőfedésre is használhatod őket. Egy keretszögezővel vastagabb keményfa lapokon is gond nélkül átüthetsz vastagabb szögeket.

Forrás: Freepik

Milyen szögbelövőt válassz?

A fentiekből látszik, hogy a szögbelövők bizonyos típusait specifikusan a különféle szakmákhoz (parkettázás, tetőfedés stb.) tervezték, míg vannak általánosabb eszközök, amik a hétköznapi barkácsolónak is jó szolgálatot tesznek. Otthoni használatra valószínűleg egy befejező szögező vagy brad szögbelövő lesz a legjobb választás.

Ha eldöntötted, hogy milyen típusú szögbelövőre van szükséged, a legjobb, ha profiktól kérsz tanácsot. Ugyanis rengeteg olyan paraméter van, ami befolyásolja, hogy pontosan melyik gyártó, melyik modellje lenne az ideális számodra. Érdemes tehát megkérdezni a szerszám áruházak eladóit, mert ők sokéves tapasztalatuk alapján segíthetnek a legjobb döntés meghozatalában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában