Pr cikk

2024.03.29. 07:00

Lineárisból körforgásos - így lehet fenntartható az élelmiszertermelés

A fenntartható fejlődés jegyében született meg a körforgásos vagy körkörös gazdasági modell elmélete, amely a gyakorlatban annyit tesz: minél hosszabb egy termék életciklusa, annál jobb. Igaz ez az élelmiszertermelésben keletkezett alapanyagokra és portékákra egyaránt – az ehhez szükséges háttér, illetve környezet kialakítását segíti egy uniós támogatással megvalósuló, határon átnyúló projekt.

Vaol.hu

Összesen mintegy 440.228 euróból, az Interreg VI-A Szlovénia-Magyarország Program 2021-2027. keretein belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a projekt, amely az In2Local címet és a SIHU0007 számot kapta. Az összegből 129.608 euró a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatalt illeti meg. Az erről szóló megállapodást tavaly decemberben írták alá Beltinci várában.

A 2025 november végéig futó projekt a tudás- és tapasztalatcserére épít. A fő cél, hogy a négy résztvevő partner - Razvojni center Murska Sobota (RCMS), Center za razvoj trajnostne družbe z.o.o. (CRTD), a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. és a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal - kialakítsa a körforgásos gazdaságot támogató környezetet a Mura-vidék és Vas vármegye élelmiszer termelői és feldolgozói számára. Ehhez kell a tudás, a technológia és a jó gyakorlat szlovén és magyar részről egyaránt.

Az érdeklődők gyakorlati útmutatást is kapnak: előbb egyedi, a termelő gazdálkodására szabott képzési koncepció készül, majd kísérleti jelleggel öt képzési alkalmon és a gazdálkodás helyszínén tartott öt tanácsadói napon mutatják meg a gazdáknak, miként tud fenntarthatóbb módon, a körforgásos gazdaság alapelveit beépítve gazdálkodni. A teljesség igénye nélkül ide tartozik a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, az anyagáramlás optimalizálása, a már hulladékként kezelt anyag továbbadása felhasználásra, a rövid szállítási lánc alkalmazása.

A szervezők abban bíznak, a jó gyakorlat kiépítése után az együttműködés hosszútávon aktív marad. A projektet konferencia zárja majd, melynek célja egyrészt az érdekelt felek bátorítása, másrészt az elért eredmények bemutatása. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában