Hirdetés

2024.04.09. 10:41

Ismerd meg a biztosítások alapfogalmait!

Tervezhetőség, anyagi stabilitás, lelki nyugalom: ezek a hívószavak képesek kiemelni és rámutatni a biztosítások jellegére és jelentőségére. A pénzügyi termékekkel kapcsolatban azonban még ma is sokaknak kétségeik támadnak, amiért nem látják át a konstrukciók felépítését vagy nem ismerik a témakör legalapvetőbb fogalmait.

PR cikk

Fotó: Moon Safari

A következő bekezdésekben részletesen is kitérünk a kulcsfontosságú, biztosításokkal kapcsolatos definíciókra, amelyek az aggályok eloszlatása mellett, a kockázatvállalási szerződések átlátásában is segítséget nyújtanak. 

Anyagi stabilitás a mindennapok nyugalmáért

A biztosítási szerződések relevanciája nagyon sok oldalról megközelíthető, de a legkiemelkedőbb pozitívumként mégis azt az anyagi stabilitást emlegethetjük, amelyet egy nem várt szerencsétlenség következtében nyújt.

A teljesség igénye nélkül - a konstrukció és a szerződés típusától függően -, a kockázatvállalás kiterjedhet: 

  • a személygépjárművünkre,
  • az ingatlanunkra, de akár sok más vagyontárgyunkra is, amelyek egy hirtelen baleset következtében tönkremennek vagy garázdaság során elsajátításra kerülnek.

Emellett kockázatviselési megállapodás baleset okozta egészségügyi problémára is köthető, de ilyen módon bizonyos lakásbiztosítások kiegészítő szolgáltatásaként a kisállatunk védelmére is gondolhatunk. Fontos azonban, hogy a hangsúly minden esetben a váratlanságon van; tervezett károkra nem lehet biztosítást kötni. Tehát, egy gyerekkor óta tartó krónikus betegség kezelési költségei nem fedezhetőek egy egészségbiztosítási konstrukcióval.

Viszont ennek ellenére is jól látni, hogy egy biztosítás összességében a legkiszámíthatatlanabb helyzetekben plusz mankóként segít átvészelni a lelkileg és pénzügyileg egyaránt megterhelő időszakokat.

Egy biztosítási szerződés felépítése fogalmi magyarázattal

A fentiekből már kiolvasható, hogy a biztosításoknak nagyon sok fajtája létezik. Bár az eltérő konstrukciókat nagyobb csoportok szerint kategorizálhatóak, de végeredményben akárhol és akármilyen szerződést kötünk, egyedi, személyre szabott ajánlatot kapunk.

Jó hír viszont, hogy az alapvető fogalmak az összes kockázatvállalási megállapodás esetén megegyeznek, amelynek köszönhetően általánosságban (speciális ügyféligények nélkül) is megérthetjük a biztosítások felépítését – íme!

A biztosító és a biztosítási esemény

A biztosítók azok a szervezetek, amelyek a hatályos magyar, illetve hatályos tagállami jogszabályok szerint biztosítási, és azzal kapcsolatos tevékenységet folytathatnak. Ezek a társaságok minden esetben saját szolgáltatási palettával dolgoznak, speciális, egyedi feltételek alapján. E szerint megszabják, hogy milyen biztosítási típusok, valamint kiegészítő szolgáltatások érthetőek el náluk, mennyiért és milyen biztosítási esemény kapcsán. 

Ebben a kontextusban a biztosítási események alatt azokat a jövőben történő káreseményeket értjük, amelyek után a biztosítónak kötelessége fedezetet nyújtani a minket ért veszteségekre – legyen szó egy összetört járműről vagy egy viharban megrongálódott tetőszerkezetről, stb.

A biztosítási díj és biztosítási összeg közötti különbségről

Ahhoz, hogy a biztosítási események bekövetkeztekor az általunk választott társaság eleget tegyen a kötelességének, biztosítási díjat kell fizetnünk. Ennek mértéke és fizetési gyakorisága mindig közös megegyezés alapján kerül meghatározásra.

A biztosítási díj fogalma azonban nem összekeverendő a biztosítási összeggel, amely annak a pénzmennyiségnek a felső határára mutat rá, amelyet a szolgáltatónak kell a számlánkra átutalnia egy biztosítási esemény alkalmával.

Röviden: a biztosítási díjat mindig a Szerződőfizeti a szolglátatásokért, a biztosítási összeget pedig a Biztosító garantálja egy biztosítási esemény során, a szerződésbe foglalt kritériumok szerint. 

A szerződést igazoló dokumentum, avagy a biztosítási kötvény

A biztosítási kötvény az a hivatalos dokumentum, amely igazolja a biztosítóval létrejött szerződésünket. Épp ezért érdemes olyan helyen tartani, ahol bármikor, pillanatok alatt elő tudjuk venni, ugyanis káresemény során (a díjfizetést alátámasztó nyugták mellett) ez az okirat bizonyítja a megállapodásunk meglétét. Érdemes megjegyezni, hogy a kötvény szó ebben a szövegkörnyezetben nem értékpapírt jelent, tehát nem bír pénzpiaci értékkel.

Népszerű ajánlat helyett személyre szabott döntés

Az egészségünk és értékeink megfelelő védelmének kiválasztása körültekintő és tudatos mérlegelési folyamatot igényel. Többek között ezért is érdemes kellő időt szánni a biztosítási fogalmak, valamint a mögöttük álló alapelvek megismerésére, amelyekbe most alapszinten betekintést nyújtottunk.

Itt azonban még nem ér véget a sor, ugyanis, ha a személyre szabottan legjobb lehetőséget keressük, az eltérő társaságok ajánlatait is célszerű tüzetesen összehasonlítani. Saját igényeink és pénzügyi helyzetünk tekintetében mindannyiunknak más jelentheti az ideális döntést, ennélfogva azt javasoljuk, hogy egy biztosítási szerződést kizárólag alapos kutatómunka után írjunk alá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában