Újabb beruházások valósulnak meg a HIPA Egyedi Kormánydöntés támogatásával

2021.02.01. 16:58

A FALCO Zrt. az innováció során továbbra is a tradicionális alapokra épít

A nemzetközi falemezipar jelentős résztvevőjeként a nagy múltú szombathelyi FALCO Zrt. célja, hogy fenntartható telephelyet alakítson ki és ezzel biztosítsa a vállalat jövőjét. Ez a vállalat számára nem csak a legmodernebb termelési egységeket, hanem a legmagasabb környezetvédelmi normáknak való megfelelést is jelenti.

A FALCO Zrt. és annak jogelődjei is a folyamatos innovatív tevékenységükről voltak ismertek a megyében. A FALCO Zrt. a 2007. évtől számított, a Kronospanhoz való csatlakozása óta eltelt időszakban, folytatva az innovációs hagyományokat, valamint a saját maga által felállított értékrendnek és a piaci kihívásoknak is megfelelve, folyamatos technológiai, technikai, környezetvédelmi és termékfejlesztési tevékenységet hajtott végre, biztosítva ezzel a már meglévő piaci pozícióját.

2007 óta a Kronospan a FALCO Zrt.-nél 2019-ig 49 milliárd forint értékű beruházást valósított meg, amely átlag 4 milliárd forint invesztíciót jelent évente.

Természetesen, beruházásaink nem csupán kapacitásbővítésről szólnak. 2018-ban energiatudatos, 2019-ben energiahatékony vállalat lettünk. Környezetvédelmi beruházásaink értéke eléri a 20 milliárd forintot.

A FALCO Zrt. 2020-ban vállalta, hogy egy 5 éves periódusban, 2024 végéig további 8 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat.

Ezen belül a legfontosabbak:

  • Új hulladékfa-tisztító technológiát létesít, mely már elkészült, jelenleg próbaüzem fázisban üzemel.

  • Megújítja a cementkötésű faforgácslap gyártástechnológiáját, amely csak az első fázisa az 1977-ben telepített technológia korszerűsítésének.
  •  

    A FALCO Zrt. a beruházások megvalósításához a HIPA Nemzetközi Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt, ún. EKD (egyedi kormánydöntéssel megítélt) vissza nem térítendő, utófinanszírozott keretéből kapott támogatást.

    A megítélt támogatás mértéke az elszámolható beruházások értékének 15%-a, ami 1,24 milliárd forint kifizetését jelenti.

    A cég számára kifejezetten kedvező támogatás odaítélésének bejelentését Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter jelentette be 2021. február elsején a Külügyminisztériumban tartott protokolláris esemény keretében.

    A FALCO Zrt. az új hulladékfa-tisztító technológiánknak köszönhetően tovább tudja növelni a forgácslapgyártáshoz felhasznált újrahasznosított fa arányát. Ezen tevékenységével hozzájárul Magyarország szénlábnyomának csökkentéséhez is.

    A következő években a támogatási csomagban meghatározott vállalásokat meghaladóan a vállalkozás tervei szerint a hulladékgyűjtő és -előfeldolgozó kapacitásait kívánja bővíteni.

    A FALCO Zrt. Magyarország falemez- és bútoriparának, illetve (fa) hulladékgazdálkodásnak meghatározó szereplője kíván maradni. A FALCO Zrt. már sok éve élen jár a fa újrahasznosításában, továbbá a körforgásos gazdaság faipart érintő szegmensében. Ez annak köszönhető, hogy a Magyarországon termelődő fahulladék jelentős részét visszaforgatja termelésébe és ezáltal az újonnan létrehozott termékeibe is. Mindezzel jelentős mértékben hozzájárulunk Magyarország Európai Uniós céljaihoz.

    (X)

    Szombathely, 2021.02.01.

    FALCO Zrt.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában