HIRDETÉS

2018.10.15. 15:06

Erzsébet királyné Gödöllői utazásai

Gödöllő egy Pest megyei város, Budapesttől 30 kilométerre, északra. Kiemelkedő látni valója a Grassalkovich-kastély, amelyet a Grassalkovich család tulajdonában állt. A gazdag és nemes család több kastélyt is emeltetett a monarchia területén.

Az épületet 1730-as években építették. Gödöllő sok mindent a család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak köszönhet, a kastély több részből is áll, ezeknek a felújítását, valamint bővítését a fia folytatta. Ekkor épült a színházterem is, amely barokk stílusú, és ez az egyetlen Magyarországon, amit rekonstruáltak.

A második világháborúban a szovjet katonák a kastélyt raktáraknak, istállóknak, laktanyának használták, a berendezést elszállították, vagy esetleg helyben megsemmisítették. Miután a szovjetek elhagyták a kastélyt (1990) elkezdődhetett a kastély felújítása, aminek 1994-ben volt a kezdete. Mára műemlékké nyilvánították, és múzeum működik benne. A kastélyban 136 helységből áll, ebből 103 lakószoba, és ezekből 67-ben a személyzet lakott.

Mint fentebb látható, a kastély építése 1730-ban kezdődött, tartozik hozzá egy lovarda, amelyet 1743-ban építettek hozzá. Ez a lovarda Erzsébet királyné egyik kedvenc helye volt, műlovarnők, cirkuszi lovasok tanították a felséget különböző mutatványokra. A királyné mindenben kedvét lelte a helyen, hiszen ha egyedül akart leni, akkor elvonult és olvasott, írt, esetleg nyelvet tanult. Mindig is vonzották az eltérő, nem hagyományos dolgok, például szerette a cigány zenét, nem egyszer látott vendégül cigányzenészeket a kastélyban. A királyi család volt, hogy egészen újévig maradt Gödöllőn. Erzsébet királyné összesen 2663 napot töltött Gödöllőn, bekövetkező halála után a család már nem nagyon járt a városba.

A kastély kertje három részre osztható, az alsókert, a felsőkert és a herceg mulatókertje. Ez franciakert volt, de Grassalkovich Antalné alakítatta át angolkertté. Található itt egy pavilon is, amely képgalériaként szolgált, különböző képek, köztük a honfoglaló vezérek is helyet kaptak. A kastéllyal együtt ezt is felújították. Jelenleg az állam tulajdonát képzi.

Ha szereted a múzeumokat, és van állóképességed, akkor akár itt is vállalhatsz munkát. A kastélyban takarító, teremőr, vagy segédmunkára is van lehetőség jelentkezni. Ezeken kívül a kisebb javítások karbantartások miatt, különböző szerelőket, például villanyszerelő, vagy a kert gondozását illetően kertészt is várnak.

A kastély, megtekintése mellett érdemes a Turisztikai Egyesület Gödöllő-t megkeresni, és akár egy kellemes séta erejével megtekinteni a város értékeit, látnivalóit, nevezetességeit. Kiszakadsz a város nyüzsgése alól, egy pihentető és oktató jellegű séta keretein belül a kisvárosban. Gödöllőn egyszerre él, királyi pompa és a paraszti élet. Megtekinthető a hajdani vadászok erdősségei, a különböző kertek, parkok, ligetek. Megismerhető a híres Erzsébet királyné története is, valamint az emberek közös szimbólumai, a Világfa, Világbéke, és az Istenanya csodatevő szobra.

Vegyünk példát Erzsébet királynéról, és látogassuk el mi is Gödöllőre, tekintsük meg a látnivalókat, a vendéglátóhelyeket. Esetleg munkát is kaphatunk a városban, hiszen Gödöllő is, mint minden más város számos munkaerőt keres mindennap, minden alkalommal megjelenik egy-egy újabb hirdetés, miszerint valaki munkaerőt keres. De ellenkező esetben is, van, hogy a munkaerő ajánlja fel, hogy munkát keres. Esetleg a kiemelt hirdetéseink között azokat a munkákat is elvállalhatjuk, amelyekre a munkaerőt kereső cégnek, igen nagy szüksége van, hiszen akkor nem foglalkozna vele annyira, hogy kiemelt hirdetésbe adja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában