hirdetés

2019.12.06. 11:28

Három ok, amiért ne adj kölcsön

Sokan hajlamosak önzetlenül segíteni a környezetüknek, és ez egy nagyszerű dolog. De ha rendszeresen anyagi támogatást nyújtasz az ismerőseidnek, családtagjaidnak, és esetleg nem látod viszont a pénzedet, az már nem annyira pozitív. Nemcsak neked, lehet, hogy nekik sem tesz jót.

Ne kényeztessük el a kamasz gyerekünket sem

Amiért ne siess kölcsönadni – káros az emberi kapcsolatoknak

Ha valaki belepottyan egy anyagi kátyúba, és téged talál meg, mert te vagy a legstabilabb a környezetében pénzügyileg, akkor nehéz helyzetben érezheted magad. Feltételezheted ugyanis, hogy megorrol rád, ha nem segíted ki anyagilag, és ez rosszat tesz a kapcsolatotoknak. Ám annak a valószínűsége, hogy megromlik a viszonyotok, nagyobb akkor, ha kölcsönadsz neki – legyen az illető akár a közeli rokonod.

A privát hitelek javarészét nem tudják megadni az adósok, hiszen pont, hogy azért kerültek pénzzavarba, mert nem tudnak bánni az anyagiakkal. Kivéve persze az olyan tragikus eseteket, amikor teljesen vétlen az adott fél, például leégett a háza, ellopták kincset érő számítógépét. Természetesen van, amikor nem kell meggondolnunk a segítséget.

Ám sokszor, ha segítesz, azután hiába vársz a pénzedre, esetleg keresned kell ismerősödet, hívogatnod, hogy fizessen, ő pedig kerülni fog. Nem pont ez a legrosszabb forgatókönyv a kapcsolatotokra nézve? Egy barátságos, de világos ‘nem’ sokkal jobb a számodra.

A költségelszámolás a pénzügyi egyensúly alapja

Valószínűleg búcsút inthetsz a pénzednek

Mi más mérgezi meg a kapcsolatodat mondjuk a volt férjeddel, vagy kedvenc kollégáddal, mint ha tartozik egy autó árával? És ez nagy eséllyel be fog következni, mert a zsebből zsebbe vándorló pénzösszegek nagyon sokszor nem kerülnek vissza.

Még ha egy idő után, mondjuk pár hét késlekedéssel vissza is kapod a kölcsönt, azt az időt is idegeskedéssel, bosszankodással töltöd. A feszültség pedig a kapcsolatotokon csapódik le.

Időnként kisebb összegek nem kerülnek vissza, amelyek nem igazán okoznak fennakadást nálad, de ezek is feleslegesen nyomasztják az emberi kapcsolod valakivel: igazán megéri mondjuk tízezer forint miatt elveszíteni egy barátot?

Hacsak nem életbevágó a segítség – avagy nem kölcsönösen kisegítettétek már egymást, és biztos vagy az illető jószándékában – , vagy ha nem egy kávé áráról van szó, lehetőleg mondj le arról, hogy te leszel a jótevője a környezetednek.

Ajánlhatsz a kölcsönkérő ismerősödnek más megoldást, például banki hitelt. A jelenlegi szuper kamatok a személyi kölcsönöknél megkönnyítik a hitelfelvételt. Akár meg is adhatsz neki egy telefonszámot. Ezzel egyébként valódi segítséget is nyújtasz.

Ha az ismerősöd, családtagod azért nem tud élni a lehetőséggel, mert nem hitelképes, akkor nem túl jó ötlet kölcsönözni neki.

Gyakran azzal segítesz, ha nem adsz

Amikor valakinek kifolyik a pénz a kezéből, akkor előbb-utóbb tudatosságot kell tanulnia ezen a téren. A szülőknek már a kamasz gyerekeket érdemes megtanítaniuk arra, hogy egy adott keretből gazdálkodjanak, és esetleg saját keresetükből fedezzék a kiadásaikat.

Ne kényeztessük el a kamasz gyerekünket sem

Ha ez nem történik meg, akkor következik be az, hogy a huszonhat éves csemete még a szülei büdzséjéből fesztiválozik. De a felnőtt gyerekek esetében is eljön az az idő, amikor meg kell tanulniuk gazdálkodni a pénzzel, és ha a család nem segíti ki őket újabb és újabb összegekkel, azzal a helyes útra terelődnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában