HIRDETÉS

2018.11.12. 13:59

Itt a Fekete Péntek! Erre figyelj!

Nyakunkon az év legnagyobb leárazása, akció dömpinget hirdetnek a webáruházak. Már csak néhányat kell aludnunk és kelhetünk hajnalban, hogy lecsapjunk a legjobb ajánlatokra.

A webáruházak mintegy 60 milliárdos árukészlettel készülnek a nagy akcióra. A Black Friday ideális felvezetés a karácsonyi szezonra, felszabadítja a raktárakat és segít a márkaépítésben.

Nem véletlenül kelnek versenyre a legnagyobb webplázák és a kis tematikus áruházak is.

A nagy akciók óvatlanná tesznek, jól tudják ezt a csalók is. A Black Friday reklámzajában jól megbújnak azok a tisztességtelen „kereskedők”, akik ezen a napon igyekeznek eladni az eladhatatlant.

Legyünk óvatosak, illetve fogadjuk meg a legalapvetőbb tanácsokat!

Soha ne vásároljunk számla nélkül, még Fekete Pénteken sem! Ha nincs számla, az már önmagában csalást sejtet, de legalább tisztességtelen piaci viselkedésre enged következtetni… Számla nélkül minőségi reklamációra sincs lehetőségünk, ami egyébként a leárazás mértékétől függetlenül minden legálisan vásárolt termék esetében lehetséges. Kivételt jelentenek azok a termékek, amelyek esetében a leárazás okát maga a minőségi hiba jelenti.

A kellemetlen meglepetés elkerülése érdekében ellenőrizzük, hogy valós, legálisan működő webáruházban vásárlunk. Ha nem valamely közismert shopban adnánk le a rendelést, alaposan vegyük szemügyre az impresszumot és az elérhetőségeket. Ha valami nem kóser, inkább keressünk másik webáruházat.

Egyébként sem érdemes első látásra vásárolni. Jó eséllyel ugyanazt a terméket máshol olcsóbban is megtalálhatjuk. Sőt, a fekete pénteken akár jelentős különbségek is lehetnek a leárazások között. Igaz azonban, hogy a nagy érdeklődés miatt akár pillanatok alatt elfogyhat egy-egy készlet, így előfordulhat, hogy addig keresgélünk a legjobb áron megvásárolható termékek után, míg hoppon maradunk.

A vásárlást követően 15 napig bármely nem használt árut indoklás nélkül visszacserélhetjük, ilyen esetben a termék ára hiánytalanul visszajár. Sok webáruház lehetőséget biztosít az ünnepi szezont követő időszakban a nem tetsző ajándéktárgyak becserélésére, erről azonban érdemes tájékozódni, mielőtt ajándéktárgyakat választunk a szeretteinknek.

Kellemetlen meglepetést nem csak a csalók okozhatnak, hanem olykor mi is saját magunknak. Érdemes megtervezni, mi a maximum összeg, amit elkölthetünk a Black Friday idején. A végtelen számú leértékelt áru arra sarkall bennünket, hogy használjuk ki a lehetőséget, ugyanakkor hajlamosak vagyunk olyasmit is megvásárolni, amire valójában nincs is szükségünk. Ha valódi kontrollt szeretnénk tartani a vásárlásaink felett, csak előre meghatározott termékek között válogassunk és ne engedjünk a csábításnak. Ha kenyérpirítóra, hajvasalóra és vésztöltőre van szükségünk, akkor csakis ez a három termék szerepeljen a listán, ne csábuljunk el a nagy százalékjelek láttán.

Sokan szkeptikusak az akciókkal szemben, mondván, a nagy leárazások a néhány napja áremelésen átesett termékek visszaárazásai csupán. Tudni kell, hogy ez a piaci gyakorlat ma már illegális, így az ilyen tisztességtelen gyakorlatot folytató kereskedők komoly büntetésekre számíthatnak. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni és körültekintően választani a sok leárazás között.

Az idei évben a nemzetközi Black Friday november 23-án lesz.

Néhány webáruház azonban rendszerint eltér ettől a gyakorlattól. A Mall.hu egész novemberben visszafogott leárazásokat tartalmazó fekete pénteket tart, néhány áruház esetében pedig egészhétvégés eseményre számíthatunk. A piacvezető Extreme Digital a korábbi években egy héttel korábban tartotta a saját fekete péntekjét, így az akcióvadászoknak mindenképpen érdemes figyelniük a beharangozó oldalukat. Legyünk résen és ha szükségünk van valamire, használjuk ki a nagy leárazásokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában