Programok

2014.02.16. 17:07

Programok, rendezvények Vas megyében február 17-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 17-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 8.

Csákányi Eszter önálló zenés estje

Szentgotthárd - Csákányi Eszter zenés estet tart a Színházban, március 8-án 17 órától. „A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfiaknak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, akik fiatal férfiba szeretnek bele."

 

MÁRCIUS 1.

Milyen a nyugati buddhizmus?

Szombathely - A buddhizmus Nyugaton címmel tart nyilvános előadást Major Péter magyarországi buddhista utazótanító 2014. március 1-jén, szombaton este hat órától az AGORA – Savaria Filmszínház kamaratermében. A program a vasi megyeszékhelyen is aktív Gyémánt Út Buddha Meditációs Központ rendezvénye.

Közeleg a Totál Plán Fesztivál

Celldömölk - Március elsején és másodikán ismét Totál Plán: független filmesek fesztiválja a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár artmozijában. Több mint huszonöt pályázótól mintegy negyven film érkezik az idei Totál Plán Független Filmfesztiválra, mondta a KMKK munkatársa, a fesztivál szervezője, Hömöstrei Pál. A nevezési határidő tegnap este járt le. A tavalyihoz hasonlóan az idén is jelentkeztek filmesek a határon túlról, Romániából: Erdélyből, illetve Szerbiából: Zentáról, Magyarkanizsáról. A legnépesebb a kisjátékfilmes és a dokumentumfilmes mezőny, de érkeztek pályaművek etűd-, animációs és kísérleti film kategóriában is.A szakmai zsűriben ott lesz Pacskovszky József filmrendező (a celli születésű alkotó szegte meg tavaly az artmozi első születésnapi tortáját), Boros Ferenc tanár, független filmes, Kupi Miklós tanár, költő és Rozmán László független filmes. A vetítések nyilvánosak.

Gasztronómiai fesztivál másodszor

Szarvaskend - A második vasi gasztronómiai fesztivált március 1-jén rendezik meg Szarvaskenden. Idén ismét a szarvaskendi Szabó-tanya lesz a rendezvény helyszíne, ahol egész napos kóstolót, étel- és italbemutatót tartanak. Sajnálatos, hogy osztrák kiállító, illetve csapat nem lesz ott Szarvaskenden, mivel odaát nincsenek hagyományai a falusi élelmiszer-feldolgozásnak, disznóölésnek. Magyar oldalról annál inkább: húsz csapat vesz majd részt a sertésfeldolgozó versenyben, ezek közül mindössze egy lesz, amely nem vasi. A program reggel hétkor kezdődik, az eredményhirdetést délután fél ötkor tartják: szakmai zsűri értékeli a sertések feldolgozásának szakszerűségét. A rendezvény nyitott és ingyenes, a gépkocsival nem rendelkezőket külön buszok szállítják majd a helyszínre a körmendi vasútállomásról. (Az indulási időpontok: 7.30 óra, 11.30 óra, 16.00 óra. A visszaindulás Szarvaskendről: 10.30 óra, 15.30 óra, 18.00 óra.) A hivatalos megnyitó déli tizenkét órakor lesz, köszöntőt mond V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, valamint Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Szinte egész nap szól majd a zene, lesz rönkhúzás, bolondesküvő is.

Farsangi mulatság a gyermekeknek

Szentgotthárd - Március 1-én 15 órától Farsangi mulatságra várja a Pannon Kapu Kulturális Egyesület a gyerekeket és szüleiket a Színházba. A mulatság 15 órakor indul, lesz citera muzsika, felvonulás a Színház körül, kiszebáb égetés, jelmezverseny.

Jótékonysági iskolabál

Sárvár - Március 1-jén szombaton – a Nádasdy iskola sportcsarnokában 20. alkalommal rendezik meg a keresztény jótékonysági bált a Szent László katolikus iskola alapítványának szervezésében. A báli szezon legnagyobb városi összejövetelén többszáz vendég búcsúztatja majd a telet. A bált az iskola nyolcadikosainak tánca nyitja meg. A szervezők gondoskodnak a jó hangulatról: színes meglepetésekkel, táncos, zenés műsorokkal várják a bálozókat. A hagyományokhoz híven az este folyamán – valamennyi vendég részvételével – megválasztják a bál királyát és királynőjét, és lesz tombolasorsolás is. Az esemény karitatív jellegéből adódóan Sárvár vállalatai, vállalkozói, valamint magánszemélyek önzetlen munkájával és adományaiból készül az ízletes vacsora, talál gazdára a sok-sok tombolatárgy. Az est bevételét rászoruló betegek gyógyszertámogatására és a katolikus iskola fejlesztésére fordítják.

A tűzoltó bál március 1-jén lesz

Vasvár - A Vasvár Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület március 1-jén, szombaton este tartja hagyományos tűzoltó bálját.

Tőzikék között lehet majd sétát tenni az erdőben

Szombathely – Kerékpártúra indul március 1-jén a csáfordjánosfai tőzikés erdőbe. Reggel hat óra 45 perckor találkoznak az érdeklődők a szombathelyi vasútállomáson, itt a kerékpárokat vonatra pakolják, majd 7 óra 17 perckor indulnak Bükre vonattal. Bükről már kerékpárral mennek tovább Csáfordjánosfára a 21 kilométeres útvonalon. Kilenc órakor érkeznek meg a célállomásra, ahol fél 12-ig lehet sétálni a tőzikés erdőben. Ezt követően Vasegerszegre kerekeznek, egy birtokon lesz az ebéd. Negyed hat után érkeznek vissza Szombathelyre. Jelentkezni a résztvevők nevének és telefonos elérhetőségének megadásával lehetséges az [email protected] e-mail címen is lehet.

 

FEBRUÁR 28.

Megyei német verseny

Szombathely - 4. alkalommal rendezik meg a megyei német nyelvű versmondó versenyt alsó tagozatosoknak február 28-án, pénteken 14 órától.„Komm, wir hören dich!" címmel. A megyéből 13 általános iskola 38 versenyzője jelentkezett a megmérettetésre. Négy szombathelyi iskola és kilenc vidéki iskola (Csehimindszent, Kőszeg, Kőszegszerdahely, Ják, Gencsapáti, Őriszentpéter, Pankasz, Sárvár –két iskola) képviselteti magát a versenyen.A megérkezés után sorszámot húznak a gyerekek, majd két kategóriában (1.-2. osztály ill. 3.-4. osztály) adhatják elő versüket. Eredményhirdetéskor 1.-3. helyet oszt ki a zsűri, és különdíjakat.

Ausztriai adóügyekről

Kőszeg - Jövő a határtérségben – Zukumpft Im Grenz Raum című együttműködés eredményeként február 28-án 17 órától a Jurisics várban segítséget kaphatnak ausztriai munkavállalók ahhoz, hogyan kell a szomszédos ország 2013-as munkavállalói adóbevallását elkészíteniük. A rendezvényen az IGR-iroda jogászai előadás formájában tájékoztatják az érdeklődőket.

Jótékonysági koncert Rolikáért

Sárvár - Jótékonysági koncertet szerveznek Vas megyei rockzenekarok a beteg kisfiú, Erdélyi Rolika megsegítésére Sárváron február 28-án, péntek (kapunyitás: 21:00). Fellépnek: Lost Dreams zenekar (Répcelak), Atakám (Sárvár), Galeri (Hegyfalu).

Dosztojevszkij utazik

Celldömölk - A Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkij-regényből Komáromi Sándor, a pápai Teleszterion vezetője rendezett előadást a Soltis színházban. Ő a szövegkönyv szerzője is. A produkció meghívást kapott a jelentős budapesti alternatív játszóhelyre, az Eötvös10-be, ahol február 28-án 19 órakor kísérheti figyelemmel, tapasztalhatja meg a közönség Raszkolnyikov – játssza Nagy Péter István – kálváriáját. Egy nappal korábban a celli kamaraszínházban tűzik műsorra a Bűn és bűnhődést.

 

FEBRUÁR 27.

Statisztákat keresnek

Szombathely - Az Epo Filmproduktions március közepére tervezi Szombathelyen a Tat-ort osztrák tévéfilmsorozat egy epizódja magyarországi jeleneteinek forgatását. A jelenetek forgatásához körülbelül 70 fős statisztériára van szükségük: vegyes korosztályú, nemű gyalogosokra, autóvezetőkre saját autókkal, gyalogosokra parkoló autókkal, gyógyszertári vásárlókra (nők), üzleteket látogató emberekre. A válogatás a Savaria Moziban lesz február 27-én délután négytől.

Elfogadják az idei költségvetést

Répcelak - A város idei költségvetésének elfogadása lesz a fő napirendi pont a képviselő-testület ülésén. Számos téma szerepel a városatyák jövő csütörtöki ülésének napirendjén, elsődlegesen az idei büdzsé elfogadása. A továbbiakban értékelik a képviselők a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátását, beszámolót hallgatnak meg a település legnagyobb nyári attrakciója, a Répcelaki Fesztivál előkészületeiről, megválasztják a szavazatszámláló bizottságok tagjait, beruházásokról határoznak, módosítanak néhány rendeletet, döntenek önkormányzati földek bérbeadásáról, valamint várhatóan elfogadják a Répcelaki Közös Önkormányzati Hivatal Etikai Kódexét.

 

FEBRUÁR 26.

Az áldozatok emléknapján

Kőszeg - A város önkormányzata február 26-án, szerdán, az alábbi programokra hívja a lakosságot: 17 óra 30 perctől gyertyás felvonulás a Jurisics térről a temető falán elhelyezett emléktáblához, ahol beszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő. A megemlékezés után a Jurisics vár lovagtermében a „Sortűz után" című filmet vetítik. A vetítés után beszélgetést rendeznek dr. Borbély József egyetemi oktatóval és Erdélyi János filmrendezővel. A beszélgetést követő büfé támogatója a Kőszegi Polgári Kaszinó.

Szabadegyetem a címerekről

Répcelak - A Répcelaki Szabadegyetem-sorozat február 26-án folytatódik. Feiszt György történész-levéltáros lesz a vendége a Nyitott Tér Kulturális Egyesületnek. A városi könyvtárban este hat órakor kezdődő program előadója Magyarország és Erdély címerének kialakulásával és szimbólumaival ismerteti meg a hallgatóságot.

Rendkívüli testületi tanácskozás

Vép - Rendkívüli testületi ülést tart a város önkormányzata február 26-án (szerdán) délután fél négykor a hivatalban. Az adósság-konszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatásáról Kovács Péter polgármester beszél. Megtárgyalják a képviselők azt a javaslatot, amely a Pannon Térségfejlesztő Egyesület 2014–2020. közötti programozási időszakra vonatkozó vidékfejlesztési feladataiban, illetve a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia elkészítésében való részvételt taglalja. Várhatóan együttműködési megállapodást is kötnek a városvezetők egyedi pályázatírásról.

 

FEBRUÁR 25.

Kiállítás nyílik az iskolában

Szombathely - Vörös Ferenc festőművész, rajztanár alkotásaiból rendezett tárlat nyílik február 25-én, kedden délután 4 órakor Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Herman Galériájában. A kiállítást Smidéliusz Kálmán tanár nyitja meg.

Kedden tartja fogadóóráját

Szombathely - Lendvai Ferenc, a 9. számú választókerület önkormányzati képviselője kedden 15.30–16.30 óráig a városháza földszinti házasságkötő termében fogadóórát tart.

Közmeghallgatást tartanak kedden

Vasvár - A Vasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat február 25-én, kedden 14 órai kezdettel tart közmeghallgatást a városháza nagytermében. Az ülés témája ez alkalommal a 2014. évi költségvetés lesz.

Az áldozatokra emlékeznek

Szombathely – A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Honderű Asztaltársaság és más társszervek szervezésében megemlékezést tartanak a Savaria Nagyszálló előtti téren február 25-én, kedden 18 órakor. Beszédet mond Gereben Ágnes irodalomtörténész, műfordító, kritikus, egyetemi tanár. A gyülekezés a Savaria Nagyszálló előtti téren lesz 17 óra 45 perctől. Itt tartják a megemlékezést, majd innen égő mécsesekkel vonulnak át a Király utca 14. számú házon lévő emléktáblához, ahol koszorúzással zárul le az ünnepség. A megemlékezés után szeretettel várnak minden érdeklődőt a Fő téri Art Caféba, ahol a vendégükkel, Gereben Ágnessel beszélget dr. Szakály Attila történelemtanár, jogász.

 

FEBRUÁR 24.

Jordán Tamás a kávézóban

Celldömölk - Hétfőn 17 órakor Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója lesz a Közéleti kávézó vendége a KMKK-ban, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület sorozatában. Jordán Tamást a házigazda szerepében Fehér László polgármester kérdezi.

Messziről jön a fórumvendég

Répcelak - Ismert szociáldemokrata gondolkodókat invitál a 2006-ban magánemberként életre hívott rendezvényére dr. Németh Kálmán polgármester. Számos neves ember volt már vendég a fórumon. Ezúttal a mintegy százhatvanezer lakosú Szeged polgármesterét, Botka Lászlót hallgathatják meg az egybegyűltek a művelődési házban hétfőn délután fél öttől.

Hétfőn tartják fogadóórájukat

Kőszeg - Giczy József önkormányzati képviselő február 24-én, hétfőn 16–17 óra között tartja fogadóóráját a polgármesteri hivatal fogadóórás helyiségében.

Kőszeg - Dr. Mátrai István az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője február 24-én, hétfőn 16 óra 30 perctől 18 óráig tartja fogadóóráját a polgármesteri hivatal tanácskozó termében.

 

FEBRUÁR 23.

Megacsillag döntő lesz a színházban

Szentgotthárd - A Megacsillag elnevezésű, óvodások, általános és középiskolások számára különböző kategóriákban kiírt tehetségkutató verseny döntőjét február 23-án 16 órától rendezik meg a színházban. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

 

FEBRUÁR 22.

Farsangi bál látássérülteknek

Szombathely - A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete szombaton délután 16 órától zenés, batyus farsangi bált rendez látássérültek részére a Melódia együttes közreműködésével a Vörösmarty u. 32. szám alatti egyesületi helyiségekben. A bált megelőzően 14 órától egy fővárosi cég termékbemutatót tart a látássérültek életét megkönnyítő termékeiből.

Táncház indul az egyetemen

Szombathely - A Szökős Néptáncegyüttes a házigazdája az induló tavaszi táncházsorozatnak, amely műfajában az egyetlen a városban. A program nyilvános, a helyszín a Géfin Gyula utcai Liszt terem. Az első táncház szombaton este 7-kor nyitja kapuját.

Szubkultúra a Végállomásban

Szombathely - A Végállomás Klub komoly koncertsorozatot tervezett februárra. Február 22-én 20 órakor Hip-Hop bulit rendeznek az 1. Vas megyei Hip-Hop közönségtalálkozóval. Fellépők: Akkezdet Phiai, Otello, DJ K, DJ Laki.

Egyházközségek közös bálja

Vasvár - A Magyarszecsődi Református Egyházközség és a Nádasdi Evangélikus Egyházközség tart közös bált a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban február 22-én 19 órától. Felajánlásokat várnak a tombolasorsoláshoz, és szívesen fogadnak egy-egy tányér süteményt is.

 

FEBRUÁR 21.

Muddy Shoes a klubban

Szombathely - A budapesti blues zenekar, a Muddy Shoes lesz a vendég a Lamantin Klubban február 21-én, pénteken 20 órától. Fekete Jenő és csapatának estjét az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezi a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában. A gitáros-énekes Fekete Jenő a Palermo Boogie Gang együttessel vált ismertté. 1997-ben hozta létre a Muddy Shoes nevű formációt Nagy Szabolcs zongoristával, aki most is zenésztársa. A zenekarban Pengő Csaba a nagybőgős, basszusgitáros és Mezőfi „Fifi" István dobol. Az első albumot The Real Shuffling Hungarians címmel 1998-ben jelentették meg. Azóta is sokat koncerteztek, de a következő lemezre (Cool) hat évet kellett várni. Olyan anyagot hoztak létre, amely különbözik a koncerteken hallható műsoroktól. Sokat kísérleteztek, gépi, groove-os megoldásokat is alkalmaztak – ízlésesen adagolva. A Muddy Shoes a bluest nem műfaji kötöttségeiben fogja fel, hanem nem a jazz, funky, ragtime, country, gospel és soul elemeivel együtt, esetenként populáris megoldásokkal. Saját számaik kifejezetten „sláger", a feldolgozásaik pedig kísérletező jellegűek.A zenekar koncertjein a tradicionális vonal elkötelezettjei is megtalálhatják a nekik tetsző dalokat. Talán nem is baj, ha kicsit tágítják az érdeklődési kört. Jellemző a sztori, amit Fekete Jenő mesél: az Old Man's Pubba lekeveredtektől hallotta vissza: „milyen jó kis zenekar ez a Muddy Shoes, pedig azt hittük, hogy bluesbanda..."

Izzik majd a hangulat

Szombathely - Február 21-én, pénteken a Zorall izzítja a tetőfokára a hangulatot a Végállomásban, vendég a helyi színek képviseletében az A.V.D. Kapunyitás nyolckor. Szombaton a hiphop szerelmeseit várja a klub, érkezik a Akkezdet Phiai, a lemezjátszók mögött dj K és Laki, ráadásként a világszerte ismerthelyi breaktáncosok bemutatóját is megcsodálhatja a közönség. A program felvezetéseként kerül sor az első Vas megyei hiphop közönségtalálkozóra, melyen az est közreműködőivel találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődők. A közönségtalálkozó kezdési időpontja nyolc óra, a bulitíztől veszi kezdetét,

Mokka-farsang

Szombathely – Csak egy sima emlékező bulinak indult 1994-ben és ma is tart: ez a Mokka bál, amely immáron huszadik alkalommal színesíti Szombathely farsangi rendezvényeit. Sajnos a régi zenekarból már nem sokan élnek, de a Skót Rock Band zenekar tagjai szívesen segítenek, hogy az ex-Mokka tovább folytathassa a hagyományos megmozdulását. Amelyre most február 21-én, a Május 1 Sörözőben kerül sor. Fellép a Skót Rock Band, az ex-Mokka és a Mokka Tribute Band. Szandi Péter tiszteletbeli Mokka tag is színesíti hangjával a műsort, amely a 70-es évek slágereire épül.

Cserga és barátai a sörözőben

Szombathely – A Cserga és Barátai Blues-Rock Band „Post Valentine Suit” címmel ad koncertet február 21-én 20.30-tól a Malom Sörözőben. A műsorban Joe Cocker, ZZ Top, Doors, Pink Floyd, Joe Satriani, Fleetwood Mac, Cream feldolgozások lesznek hallhatók.

Lakossági fórum a LISZI-ben

Szombathely - Lakossági fórumot szervez a LISZI (lakossági információs és szolgáltató iroda) pénteken 17.30-tól az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola színháztermében. A téma: több Kodály utcai épület eredményesen pályázott a „klímabarát otthon"-panel-program támogatására. A fórumon részt vesz Tölgyesi Ernőné építész, vezető tervező, akitől az iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítéséről, felújításáról, a felújítást követő célcerű lakáshasználatról (szellőztetés, párásodás, a fűtés szabályozása stb.) a 2006-2014 közötti pályázatok tapasztalatairól hallhat részleteket a közönség.

Pénteken tartják a fogadóóráikat

Szombathely - Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő pénteken, 8.30–9.30 óráig az LMP szombathelyi irodájában tart fogadóórát. Balassa Péter, önkormányzati képviselő pénteken, 15 órakor a városháza földszinti házasságkötő termében fogadóórát tart.

Katasztrófavédelem és iskolai tűzriadó

Vasvár - A vasvári Kardos László Általános Iskolában megyei ellenőrző gyakorlat lesz február 21-én 9.30-tól. A gyakorlat keretében a tűzriadó tervet is gyakorolják.

Asszonyfarsang batyus falatokkal

Bük - Február 21-én, pénteken nyolc órakor kezdődik a sportcsarnokban a hagyományos asszonyfarsang. A népszerű batyus bálról az idén sem hiányozhat a sztárvendég, a meglepetés bulizenekar, a tombola, és természetesen a remek hangulat is garantált.

 

FEBRUÁR 20.

Itt lépett a pár először a jégre

Szombathely - Nagy Mariann korcsolyázónőről szól Keppel Csilla történész most megjelenő könyve a „Híres szombathelyi nők" sorozatban. A kötetet a szerző csütörtökön 17 órakor mutatja be a Smidt Múzeumban a Bartók zeneiskola növendékeinek közreműködésével. Nagy Mariann a testvérével Lászlóval alkotott bajnok korcsolyázó párt, sok kedves gyermekkori emlék fűzi őket a városunkhoz – itt léptek először jégre –, tiszteletükre nemrégiben emléktáblát helyeztek el egykori lakóházuk falán.

A magtól a kenyérig

Szombathely – Az elvetett magtól a kenyérig címmel nyílik néprajzi kiállítás február 20-án 14.30-kor az Agora–Gyermekek Házában, ahol kézműves programsorozat is kapcsolódik hozzá. A Savaria Múzeum és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ közös szervezésében ez már a 15. tematikus időszaki néprajzi kiállítás lesz. Bepillantást ad a régi falusi, népi gabonatermelés és feldolgozás folyamatába. A kiállítást megnyitja dr. Horváth Sándor néprajzkutató. Hogyan került régen az életet adó kenyér a falusi ember asztalára? A nehéz paraszti munkafolyamatot követi a tárlat, ódon hangulatot idéző érdekes néprajzi tárgyak, fotók, a falusi házak életét megidéző berendezési tárgyak és eszközök bemutatásával.

Polarizáció, méhek és vikingek

Szombathely - Az „ÉG és FÖLD vonzásában – a természet titkai" sorozat következő programja csütörtök este 6-kor kezdődik a TIT nagyelőadójában. Horváth Gábor biofizikus az égbolt polarizációjáról beszél, és ennek kapcsán arról, miért tévedhetnek el a méhek napfogyatkozáskor, és hogyan navigáltak a viking hajósok felhős időben.

Munro novellája az olvasókörben

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasókörének következő találkozója február 20-án 17 órakor lesz, amikor a résztvevők Alice Munro három novellájáról beszélgetnek majd.

Csütörtökön tartja fogadóóráját

Szombathely - Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő, csütörtökön 8.30–9.30 óráig az LMP szombathelyi irodájában tart fogadóórát.

Csalogány a refektóriumban

Szentgotthárd - Az Alfakör rendezi február 20-án 17.30-tól Orosz Zsolt Csalogány: ébredés című könyvének bemutatóját a szentgotthárdi Polgármesteri Hivatal Refektóriumában.

 

FEBRUÁR 19.

Az aknamezők földje Irakban

Szombathely – Folytatódik az Ezerarcú világ – utazási élmények sorozat a szentgotthárdi Színházban. Február 19-én 17 órakor Mesterházy Attila észak-iraki úti beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők „Az aknamezők földjén” címmel.

Volt, van és még lesz is múzeum

Szombathely – Volt múzeum. Van múzeum. Lesz múzeum! címmel rendeznek kerekasztal beszélgetést február 19-én 17 órakor. Vendégek: Csapláros Andrea múzeumigazgató, Czenki Zsuzsanna és dr. Vig Károly igazgatóhelyettesek. Moderátor: dr. Gráfik Imre néprajzkutató.

Szerdán tartja fogadóóráját

Szombathely - Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő, szerdán 8.30–9.30 óráig, az LMP szombathelyi irodájában fogadóórát tart.

 

FEBRUÁR 18.

Híres üstökösök a történelemben

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában február 18-án 14 órakor Híres üstökösök a történelemben címmel tart előadást Mitre Zoltán.

A Nagy Háborúról

Szombathely – Az I. világháború emlékévéhez kapcsolódva sokféle vetélkedő, konferencia, kiállítás, honvédelmi erőpróba színhelye lesz Szombathely. A nyitó rendezvény február 18-án a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolában lesz, ahol a Hadtörténeti Intézet és Múzeum I. világháborús kiállítását nyitják meg. A kiállítás címe: az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai. A kiállítást megnyitja dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténi Intézet és Múzeum parancsnoka, az emlékév védnöke.

Író-olvasó találkozó Mátyus Alizzal

Vasvár – Új sorozatot indít a Nagy Gáspár Kulturális Központ a Bendefy László Városi Könyvtárral közösen: író-olvasó találkozókon mutatnak be könyveket a szerző jelenlétében összekapcsolva a műhöz köthető gasztronómiai ismeretekkel. Várnak olyan partnereket, akik az étel elkészítésében közreműködnek. Első alkalommal, február 18-án Mátyus Aliz lesz a vendég.

 

FEBRUÁR 17.

Fórum a civil szervezetekkel

Szombathely – A Jóléti Alapítvány várja megbeszélésre a szociális szférában tevékenykedő egyesületeket.Fórum jellegű megbeszélésre hívja Szombathely város Jóléti Alapítványa a városban működő, az alapítvány támogatására számító civil szervezeteket. A február 17-én tartandó rendezvény célja – az önkormányzat honlapján olvasható tájékoztató szerint – hogy civil szervezetek képviselői „kissé jobban megismerjék az alapítvány célját, a kuratórium által kiemelten támogatandónak tartott működési területeket – ifjúság nevelése, idősekkel való törődés, fogyatékosok, sérültek segítése, szociálisan rászorulók támogatása – valamint a legfontosabbnak ítélt tevékenységeket, közösségi programokat.” A fórum során a civilek is elmondhatják, hogy mely területeken érzik a legfontosabbnak az alapítvány támogatását, és megismerkedhetnek az új, elektronikus pályázási rendszer lényegével előnyeivel és használatával.

A veszélyes új kártevőkről

Szombathely – A Kámoni Arborétum Oktató Központjában február 17-én 17 órakor a Kertbarát körben dr. Maráczi László növényvédő szakmérnök tart előadást a veszélyes, új kártevők terjedéséről és az ellenük való védekezésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!