Programok

2016.04.18. 08:48

Programok, rendezvények Vas megyében április 18-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 18-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 29.

Bikini koncert lesz az Európa-napon

Körmend - Április 29-május 1. között rendezik meg az Európa-napokat a városban. A rendezvénysorozat Te szedd! akcióval indul, Borutcát nyitnak a főtéren és elstartol a tánc világnapja, fürstenfeldi alkotók állítanak ki. Koncertet ad a Bikini, a Meggie’s Crew, a Kelemen Kabátban, a Bazooka.

ÁPRILIS 28.

Szedd te is a tiszta környezetért!

Szombathely - Magyarország 2014-ben csatlakozott a Te szedd! akcióval a „Let's Clean Up Europe!" elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez. 2016-ban is megszervezik az országos hulladékgyűjtési akciót. Szombathelyen és környékén április 28-án, több helyszínen lehet majd önkéntesként csatlakozni a szemétszedőkhöz, de április 18-ig még saját csapat indítására is van lehetőség. A szedéshez szükséges eszközöket a szervezők biztosítják: adnak kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot.

ÁPRILIS 27.

Lóci játszik

Agora – Művelődési és Sportház: április 27-én, (szerda) 20 órakor Lóci játszik. Szerda esti akusztik.

Gyertyafényes kamarazenei koncert

Jurisics vár, lovagterme: április 27-én, (szerda) 18 órakor Gyertyafényes kamarazenei koncert.

ÁPRILIS 26.

Beszélgetés a médiáról, rádiózásról, a riporter, szerkesztő, műsorvezető életének szépségeiről

Kanizsai Dorottya Gimnázium: április 26-án, (kedd) 17 órakor a Tea és Tudomány esték keretében délutáni teázással egybekötött előadás. Vendégeink lesznek: Gergó Judit és Kránitz Balázs, a Magyar Rádió munkatársai. A beszélgetés során szó lesz a médiáról, rádiózásról, a riporter, szerkesztő, műsorvezető életének szépségeiről, komoly és humoros oldaláról. De hallhatunk meghatározó riport- és műsorrészleteteket is.

ÁPRILIS 25.

A római fürdőktől a fedett uszodáig

NYME-BDPK "D" épület (Berzsenyi tér 2.) földszint I. előadó: április 25-én, (hétfő) 17.30-kor Szombathely – fürdőváros. A római fürdőktől a fedett uszodáig címmel tart előadást, Bajzik Zsolt történész.

Hogyan ne legyünk keresztények?

NYME-SEK C-épület, Nagyelőadó (Károlyi Gáspár tér 4.): április 25-én, (hétfő) 18 órakor Hogyan ne legyünk keresztények? Mit igen és mit ne, amikor integrációról beszélünk.

„Anglia – a klíma ott az igazi"

Cafe Frei (Fő tér 24.): április 25-én, (hétfő) 18 órakor Kalandor-Kör. Nagy Mariann – a Smile Nyelviskola alapítója, „Anglia – a klíma ott az igazi".

ÁPRILIS 24.

Családi zenés játszóház

Agora – Művelődési és Sportház: április 24-én, (vasárnap) 10–13 óráig Családi zenés játszóház. A környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében. Bóbita Játszóház, iQor Kft. interaktív játékai, babaszoba tipegőknek, Szent Márton műhelye című kézműves foglalkozások, körjátékok, táncház és táncos animáció a Boglya Zenekarral.

Bejegyzés a szőlő jövésének könyvébe

Kőszeg. április 24-én, (vasárnap) Bejegyzés a szőlő jövésének könyvébe. 7.30-kor Temető Koszorúzás Bechtold István, Szövényi István a 125 éve elhunyt Chernel Kálmán díszpolgárok, és Szövényi Ernő sírjánál. 8 órakor Chernel utcai városfal, Nyitragerencsérről érkező szőlőoltvány ültetése. 8.30-kor Borok Háza, Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre. 8.45-kor Jurisics tér, a szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek. 9.30-kor Jézus Szíve Plébániatemplom, Ünnepi Szentmise a Tihanyi Bencés Apátság Énekkarának közreműködésével. 11 órakor Jurisics vár, Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei Borverseny eredményhirdetése.

ÁPRILIS 23.

Acoustic Experience koncert

Laci Konyha Pub (a volt Woodstock helyén, Szent Gellért u. 1/A): április 23-án, (szombat) 20 órakor Acoustic Experience koncert. Műsoron blues, 60-as, 70-es évek remek dalainak adaptációi, többek között Muddy Waters, Robert Johnson, Bob Dylan, Neil Young, Eric Clapton, John Mayall.

Tavaszi hangverseny

Kőszeg - Jurisics vár, lovagterme: április 23-án, (szombat) 18 órakor tavaszi hangverseny, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara.

Kézműves vásár

Szombathely. Vasi Skanzen: április 23-24. (szombat–vasárnap) Szent György-napi kézműves vásár. Kézműves bemutatók és foglalkozások. Faműves bemutató (Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület). Nyitott műhelyek: szövés, kötélverés, fazekasság, bőrözés. Sárkányos maszkok készítése, sárkányreptetés. Lovaglás és íjászat a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesülettel. Hagyományőrző csoportok bemutatói. 10–18 óráig Bátrak viadala. Magyarország középkori hagyományőrző csapatainak versenye egyéni- és csapatharcokban. Vasárnap 10–18 óráig vásárbíróság.

Szakestet rendeznek

NYME-SEK B épület (Károlyi Gáspár tér 4.): április 23-án, (szombat) 15 órakor, Újabb szakestet rendez a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Régi Diák Közössége. Program: Dr. Németh István rektor-helyettes köszöntője után dr. Iker János egykori főigazgató tart visszaemlékezést, majd laborbemutatók lesznek gépészmérnökökkel. meg lehet tekinteni a gyártástechnológia, pneumatika, hidraulika laboratóriumot, és a Magyarországon egyedülálló felbontású mikroszkópot, amely négymilliószoros nagyítást tud. 17 órától csoporttalálkozók a tanszékeken a jelenlegi és volt oktatók részvételével.

Ismerkedés a bélyegekkel és a bélyeggyűjtéssel

Berzsenyi Dániel Könyvtár, Gyermekkönyvtár: április 23-án, (szombat) 10.30-kor beszélgetésre, a bélyegekkel és a bélyeggyűjtéssel való ismerkedésre hívjuk a családokat, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Vendégünk lesz és a foglalkozást vezeti Angyal Erzsébet a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Ifjúsági Szervezetének elnöke. A kissé feledésbe merült, gyerekek által kevéssé ismert elfoglaltságot szeretnénk bemutatni, a kíváncsiságot felkelteni a téma iránt. A foglalkozás során a résztvevők különleges, a világ távoli részében megjelent bélyegeket vehetnek a kezükbe, s ismerhetik meg gyűjtésének minden csínját-bínját. Rendezvényünk apropója a városunkban május elején sorra kerülő HUNFILA – Bélyeggyűjtők nemzetközi találkozója.

Nyitott kertek napja

Orfalu. Vadvirág Méhes- és Füveskert: április 23-án, (szombat) a nyitott kertek napja. A mi kaszáló gyümölcsösünk. Csodás előadások, finom ételek, érdekes filmek, ősi mesterségek tanulása. Bepillanthattok a 3,5 hektáros birtok életébe. Zsuzsanna Abonyi különleges szépségű gyógynövényeket ábrázoló festményiben, grafikáiban is gyönyörködhettek Kipróbálhatják, ezen a napon a gyógyító mézesházat. Megkóstolhatják az őrségi, vendvidéki helyi termelők finomságait. Aki elfáradt, frissítő masszázsban lehet része. Madárodút, csontfaragványt, natúr kozmetikai készítményeket lehet készíteni, és festeni kavicsot. Hihetetlen élmény lesz, amikor Alaitner András és Rónai Zsolt gitár muzsikája betölti a gyógykertet.

Kőszegi és Kőszeg-hegyaljai borok kóstolója

Jurisics-vár külső udvara: április 23-án, (szombat) 10–17 óráig Kőszegi és Kőszeg-hegyaljai borok kóstolója.

Kézműves kuckó

Agora – Művelődési és Sportház: április 23-án, (szombat) 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Bőrékszerek.

ÁPRILIS 22.

Junkies a Végállomás Klubban

Szombathely - Végállomás Klub: április 22-én, (péntek) 20 órakor színpadra lép a Junkies. Vendég a celldömölki Csabigél. Április 23-án, (szombat) 20 órakor egy fergeteges hangulatú rock buli veszi kezdetét, három helyi kötődésű bandával. Érkezik a ZPZ, a River Runners és Feelgood. A nagytermes koncertek után ráadásképpen a River Runners örömzenél majd hajnalig a kisteremben.

Könyvbemutató

Agora – Művelődési és Sportház, 1013-as terem: április 22-én, (péntek) 17.30-kor Császár Róbert, Császármorzsák, az első tál című könyvének bemutatója.

ÁPRILIS 21.

A „stroke” tünetek sürgősségi ellátása

MMIK konferenciaterem: április 21-én, (csütörtök) 18 órakor „Ha időben érkezik a segítség” programsorozat következő előadása: A „stroke” tünetek sürgősségi ellátása. Előadó: Dr. Lórántffy Mária főorvos, az OMSZ regionális igazgatója.

„Össze tudod még rakni a Margitszigetet?"

Egyházmegyei Könyvtár – Teremkönyvtár: április 21-én, (csütörtök) 17 órakor a Genius Savariensis Szabadegyetem irodalmi kurzusának következő előadása: „Össze tudod még rakni a Margitszigetet?" Előadó: Lutor Katalin és Rozmán Kristóf.

Csider Sándor: Álomút című verseskötetének bemutatója

Berzsenyi Dániel Könyvtár: április 21-én, (csütörtök) 17 órakor Csider Sándor: Álomút című verseskötetének bemutatója. Az est házigazdája Bokányi Péter irodalomtörténész, kritikus, az Életünk főszerkesztő-helyettese. Közreműködnek H. Nagy Katalin és Szelle Ferencné versmondók, Bischofné Hesinger Katalin énekes, gitáron kísér: Bischof András.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont: április 21-én, (csütörtök) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

ÁPRILIS 20.

Nők az ókori Pannóniában

Répcelak - A Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a Városi Könyvtár (Radó Kálmán tér 2.) Répcelaki Szabadegyetem című sorozatában Csapláros Andrea ókortörténész, régész, a Savaria MHV Múzeum igazgatója április 20-án (szerda) A nők társadalmi helyzete a római kori Pannóniában címmel tart előadást a könyvtárban. Kezdés 18 órakor.

ÁPRILIS 19.

Az üvegtemplom, búcsúelőadás

Celldömölk - Búcsúzik Az üvegtemplom: a Soltis Lajos Színház előadása április 19-én (kedd) utoljára lesz műsoron a Koptik Odó utcai kamaraszínházban. A mesejátékot Benkő Ágnes, Sipos László és Stangl Franciska írta a cigány folklórból merített motívumokra alapozva. A rendező-koreográfus Benkő Ágnes, a zenét rajta kívül Bora Levente és Pap Gábor jegyzi. A történet vándorcigányok táborába kalauzolja a gyerekeket és felnőtteket, kalanddal, égi és földi szerelemmel, elvágyódással, önkereséssel, varázslattal, eredetlegendával, próbatételekkel, sok élő zenével; a színpadon mások mellett Boznánszky Annával, B. Péter Pállal, Bruckner Rolanddal, Ziembicki Dórával, Bora Leventével, Piller Ádámmal. Kezdés kedden 18 órakor a Koptik Odó utca 2-ben.

ÁPRILIS 18.

Ma: irodalmi szabadegyetem

Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetem hétfőn 17.30-kor az irodalmi kurzussal folytatódik az egyetemi pedagógusképző karon (Berzsenyi tér 2.). Dr. habil. Fűzfa Balázs a 20. század nagyjai közül ezúttal Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János és Nagy László költészetéről beszél, „Ezért tanultam járni" címmel és az „Ami az irodalomtankönyvekből kimaradt" jelszóval.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat. Elsodort világ. Plakát–álmok 1910-1920. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. „Tíz évig tartó álomra hívjuk Önöket. Nézőpontunk az első világháború lövészárkában merengő-vizionáló katonáé, aki előtt lepereg életének addigi és várható további történéseinek – plakátkörnyezete." A Savaria Múzeum dísztermében és emeleti termeiben április 30-áig tekinthetők meg a megkapó, élvezhető és megjegyezhető plakátok, amelyek életmód- és művelődéstörténeti értékű kiegészítő információt hordoznak, gyakorta megragadó képi élménnyel párosulva.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Smidt Múzeum: kedd–szerda, péntek, vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei. A kiállítás július 15-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Szombathelyi Képtár: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.  Külhoni művészek, válogatás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből. A Szombathelyi Képtár gyűjteménye alapvetően a magyar művészetet reprezentálja, de kiemelkedő alkotásokat őriz külföldi képzőművészektől is. A határon túli, magyar származású művészek mellett a világ szinte minden részéből vannak műveink. A tárlat május 29-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. Germánok, időszaki kiállítás. A kiállítás egy közelmúltban feltárt korai népvándorlás kori temető leletein keresztül nyújt bepillantást a római kor végeztével beköszöntő mozgalmas időszakba. Bemutatja a női ékszerek szemkápráztató szépségét, a férfiak sokszínű támadó- és védőfegyverzetét, az itt élő népesség viseletét és temetkezési szokásait, valamint mindazokat a tárgyakat, melyeket a túlvilági életre szánt útravalóként halottaik mellé helyeztek. A tárlat április 30-áig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor. Eiffel Szombathelyen – 130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára" című kiállítás, mely szeptemberig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterem: Tóth Csaba: József Attila képei című kiállítása május 10-éig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2. emeleti olvasóterem: Szombathely eltűnt épületei címmel, fotókiállítás nyílt. A bemutatott fényképeken olyan épületek láthatóak, amelyek már megsemmisültek, lebontásra kerültek, vagy olyan módon alakították át őket, hogy eredeti formájuk már nem felismerhető. A tárlat június 30-áig tekinthető meg.

Cafe Frei (Fő tér 24.): A szívünk szebbik fele címmel, jótékonysági kiállítás nyílt. Kiállítók: Bajcsi Dávid, Czauner Gábor, Kondor Tamás (Tom Kondor), Mák Dóri, Somogyi Péter, Varga József, Venczel Virág. A tárlat megtekinthető május 8-áig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben évfordulók és események anyagból: a Magyar kultúra napja – Békés megye, Tápé, Sárköz, Rábaköz című tárlat látható, a fogadó helységben Természetismeret 1. osztály, I. világháború képeslapokon és Hajdú-Bihar megye települései; a belső teremben Szent Márton képeslapokon és a Télapó vagy Mikulás? címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Répcelak.   Répce Galéria: Foky Éva képzőművész kiállítása nyílott. Az ELŐTÉR-ben Németh Dorina Mária 4. osztályos tanuló munkái láthatók. A kiállítás megtekinthető május 7-éig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör Egyesület rendezésében, Bráder Tamás Gusztáv, az egyesület tagja és meghívott vendége Bráder Tamás "Generációk 2" című tárlata megtekinthető május 6-áig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: A szent sólyom nyomában Magyarországon címmel kiállítás nyílt. A tárlat május 29-éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: a Szent Márton Nyomában - 1700 éve született Pannónia védőszentje - című kiállítás április 29-éig látogatható.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: E. Szabó Margit, Ferency Noémi-díjas textilművész, Szín-Arany-Ezüst-Bronz című kiállítása megtekinthető május 1-jéig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Kiss Szilárd gyűjtő Trópusi lepke- és rovarkiállítása nyílott. A kiállítás anyaga válogatás Magyarország egyik legnagyobb trópusi magángyűjteményéből, amely 100 m2 felületen, közel tízezer egyedet és kétezer különböző fajt mutat be a trópusi égövből. A tárlat megtekinthető május 1-jéig, naponta 10–18 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai", Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: „Égi és földi szerelem" – szemezgetés Kupuszina értékeiből című kiállítás. A tárlat megtekinthető április végéig.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!